De la români pentru români

Ca să cunoști mai bine Republica Moldova, fostă Republică Sovietică Socialistă Moldovenească, fostă gubernie rusească și fostă parte a României, trebuie să o vizitezi, să simți pulsul societății și să te amesteci printre trecătorii grăbiți de pe străzile Chișinăului. De multe ori am rămas neplăcut surprinsă de neștiința multor prieteni din România în ceea ce privește spațiul românesc de dincolo de râul Prut. Atât de aproape și totuși atât de departe ne poziționează o simplă frontieră, marcată până nu demult de sârmă ghimpată ruginită, înfiptă supărător în retina ochiului, ancorată dureros în trupul României. A cunoaște Basarabia nu presupune doar a te înfrupta din bomboanele sau din vinurile Cricova. A cunoaște acest spațiu istoric, vitregit de soartă, nu presupune doar să știi două, trei cuvinte rusești infiltrate viclean și parcă iremediabil în limba română. Românii din România nu știu prea multe despre Basarabia. Un adevăr dureros, dar... cât se poate de adevărat!
Republica Moldova rămâne pentru mine unghia de pământ unde totul e posibil, unde politicul de cele mai multe ori ia forme agasante de teatru al absurdului, aici politețea, ospitalitatea, nerozia și impolitețea oamenilor se amestecă, iar cântecele populare exprimă aproape cromatic tot ce ține de acest spațiu prea puțin cunoscut. E ușor să privești și să etichetezi oamenii ca pe un produs Made in (ex)URSS, dar e mai greu să le asculți of-urile. Desigur, noi am crescut cu filme rusești, cu desene animate sovietice, cu melodii comuniste, dar e un trecut pe care nu-l putem schimba indiferent cât de mult ne-am dori. Cu toate acestea, societatea moldovenească pare antrenată zi de zi într-un soi de joc de-a v-ați ascunselea care nu ne permite să ne stabilim o dată și pentru totdeauna identitatea. Nu e ușor să trăiești în incertitudine.
Mă întreb adesea dacă oamenii din Basarabia sunt români sau doar pământul a rămas românesc. Suntem o societatea bulversată, incapabilă parcă să se decidă, să-și asume o identitate sau alta, să stabilească în mod clar niște repere, principii, să se respecte pe sine insăși, dar și să ceară respect celorlalți. Să fie oare durerea și neputința pe care am simțit-o în acel an nefericit 1941 când am devenit monedă de schimb între mai marile puteri? Sau poate imposibilitatea de a depăși handicapul lingvistic de care suntem bolnavi astăzi? Sau poate relațiile tensionate cu celelalte etnii din Republica Moldova? Răspunsul, cred eu, se află undeva la mijloc, între neputință și mândrie, între durere și bucurie, între adevăr și minciună.
Nu poți vorbi de Basarabia fără să-i cunoști trecutul și prezentul, rănile și durerile, spasmele și nesiguranța unui discurs identitar incert, realitatea politică și problemele „celor două limbi” de care încă mai suferim. E greu să aplici versurile „Hai să dăm mână cu mână/ Cei cu inima română” dacă nu găsim în noi dorința și necesitatea de a ne cunoaște. Și când spun „noi” mă refer la toți românii, de oriunde ar fi și orice fel de aer ar respira. Basarabia nu este un spațiu oarecare, nu este o țară cu care România poate avea doar „relații speciale” și ușor diferite de cele cu alte țări. Pentru mulți din noi, cei care ne-am născut la Bălți, Chișinău, Cantemir sau Strășeni, acest spațiu geografic este leagănul copilăriei, locul unde ne iubim părinții, unde am iubit pentru prima dată și unde ni s-au născut copiii. Pentru românii de la București, Timișoara, Brașov sau Suceava, Basarabia poate fi o altă țară, un alt spațiu, o altă cultură și mentalitate sau, din contra, poate fi spațiul românesc vitregit de soartă, rupt din trupul țării – mamă și transformat odios în gubernie rusească și mai târziu în republică socialistă și sovietică.
Indiferent din ce unghi ai privi, întotdeauna lucrurile, adevărurile și sentimentele față de Republica Moldova vor fi diverse și contradictorii. Ca să pornim la drum spre un rezultat mai bun decât până acum, pentru a ne cunoaște unii pe alții așa cum suntem în realitate, cu defecte și calități, cu bune și cu rele, e nevoie de dorința tuturor, de interesul de a-i ști numele celui care împarte alături de tine scara blocului sau se grăbește dimineața la serviciu. Am venit pentru prima dată în România relativ târziu, în anii adolescenței, dar am cunoscut-o cu mult timp înainte, din cărțile de istorie, din istorisirile bunicilor, din operele lui Creangă, Blaga sau Eminescu. Aș încheia adaptând o vorbă veche: Dacă dorință nu e, nimic nu e!

My Heart

De mai multe ori am observat că ori de câte ori apare vreo melodie cântată de vreun basarabean, apar și nenumărate comentarii (unele chiar de prisos). Majoritatea acestora însă nu se referă la melodie și la calitatea acesteia. Să-i luăm de exemplu pe soliștii ex-O-zone, Dan Bălan sau Arsenie care au scos fiecare câteva melodii. Cele mai interesante sunt comentariile în care se discută naționalitatea celor de peste Prut, ce limbă vorbesc cei din Republica Moldova și cât de rusificați sunt. Mă întreb – acesta a fost scopul băieților când au scos o melodie? Să genereze discuții contradictorii despre limbă, identitate sau pur și simplu ... să cânte?
Vreau să mă înțelegeți corect – problemele lingvistice și identitare sunt extrem de importante pentru mine, mi-am dedicat inclusiv studiile acestora, dar nu putem oare să ne detașăm de politică, geopolitică, lingvistică etc. și pur și simplu să ascultăm o melodie indiferent de naționalitatea cântăreșului, de limba în care e interpretată, de culoarea hainelor sau de mai știu eu ce?
Melodia lui Dan Bălan cu Vera Brejneva a creat controverse încât s-a ajuns la comentarii idioate în care basarabenii și românii din România s-au numit unii pe alții rușil, țigani, nespălați, porci, curve etc. Eu credeam că, în general, cultura (indiferent dacă vorbim de literatură, muzică, dans, pictură etc.) nu se judecă după culoarea pielii, naționalitate, limbă, rasă... Cultura are propriul limbaj, unul simplu, accesibil tuturor, fără
frontiere și restricții. De ce să complicăm lucrurile inutil?


Am mai scris despre melodia lui Dan Bălan. Aceste gânduri au fost generate de noua melodia a lui
Arsenie tot cu o rusoaică. Eu pur și simplu am ascultat melodia și nu m-am gândit la nimci altceva.
 

Concurs de articole Blog pentru Basarabia

 Centrul de Studii pentru Resurse Românești  acordă un premiu de 500 de euro pentru cel mai bun articol scris de un bloger pentru Basarabia.

Condiții de participare:


  • Să ai un blog. Dacă nu ai, poţi să îţi faci, pe WordPress sau Blogspot. Nu costă nimic.


  • Să citeşti regulamentul concursului Aici.


  • Să te înscrii în concurs devenind utilizator înregistrat al paginii www.blog-pentru-basarabia.ro. Aici. Apoi să anunţi printr-un comentariu ce blog vrei să înscrii în concurs. Aici. (Înscrierea se face în perioada 2-16 iunie 2011)


  • Să scrii un articol pe blogul tău respectând condiţiile din regulamentul concursului. (Scris corect în limba română, 4.000 de caractere (cu tot cu spaţii) +/- 15%, subiectul la libera alegere – dar pentru Basarabia!)


  • Să anunţi că ai publicat articolul ce urmează să intre în concurs. (Înscrierea articolelor în concurs se face în perioada 16-23 iunie)


  • Să îţi mobilizezi prietenii să îţi voteze articolul pentru a intra în faza de jurizare. (Articolele pot fi votate în perioada 23-30 iunie)


  • Să scrii un articol care să îi convingă că este cel mai bun pe Constantin Tănase, Vitalie Călugăreanu şi Cristian Tabără.

    Inițial, n-am vrut să particip, dar mi-am spus de ce nu? Mi-a plăcut inițiativa și faptul că se discută despre Basarabia în alte condiții, în alți termeni. Mi-a plăcut că această competiție este deschisă oricui și că, indiferent cine va fi norocosul căștigător, merită să crii au articol frumos despre Basarabia. Eu vă îndemn să participați în număr cât mai mare și să convingem juriul că mai mult decât unul din cei care vor participa, merită acest premiu. Mult succes!

    Mai multe informații AICI