Cum să fii „atacat” cu ouă...

             Ieri în drum spre dentist mi s-a întâmplat ceva ce nu mi-am imaginat că mi se va întâmpla vreodată – am fost „atacată” cu... ouă! Da, în Suceava. De niște puști care se amuzau împroșcând ouă în trecători. Și nu în toți, doar în domnișoare, femei mai în vârstă sau bătrâne. Se distrau copios, iar ce e mai rău e că toată tărășenia se întâmpla pe bulevardul G. Enescu, loc, zic eu, destul de aglomerat si circulat. Deciiii... Puștii aveau „muniția” cu ouă pregătită lângă un bloc de unde își pândeau victimele. Am prins și eu câteva, 4 sau 5. Eram confuză, murdară și furioasă. Cum e posibil așa ceva la vărsta de 13-14 ani? Cred că aș fi fost mai înțelegătoare dacă erau la grădiniță, dar ei erau deja mari.

          Clocoteam de mânie și am sunat la ușa unuia din infractori. Mi-a deschis tatăl, umflat de băutură, o namilă înaltă și la acuzația mea a răspuns uimit: „Da, e copil, doamnă! Trece abia în clasa a 8-a! Ce, dumneavoastră n-ați fost copil?” – „Sigur că am fost, dar nu aruncam cu ouă în oamenii de pe străzi, domnule!” – ”Ei, na, fetele sunt mai sensibile, nici nevasta mea nu arunca cu ouă, dar eu, ca toți băieții, aruncam... N-ai ce-i face, asta e generația noastră...” – „Dacă asta e generația noastră sunt o societate de plâns. Și apoi, așa tată, așa copil!” Am ajuns la concluzia că nu mai are rost să-mi bat gura degeaba cu părintele grijuliu.

          Mă frământă altceva. Dacă astăzi atacă lumea cu ouă pe străzi fără nici o jenă, mâine, probabil, nu-i va fi frică să folosească un cuțit. Chiar aceasta să fie „generația noastră”? Ne caracterizează pe toți? Educația primită acasă (dacă o primește) își face efectul? Ajung la concluzia că nu vom putea ține piept „noii generații”. Aș vrea să cred că acești băieți au procedat așa din distracție și nu din răutate voită. Sincer, mie nu mi-a trecut prin cap să mă distrez astfel atunci când eram de vârsta lor. Iar dacă aș fi făcut asemenea ispravă cred că tata m-ar fi snopit în bătaie.

8 comentarii:

  1. Totusi, ma mira faptul ca n-a "intervenit imediat" politia comunitara (care se plimba in duet) intr-o asemenea situatie! Normal ar fi fost sa-i amendeze pe acei parinti iresponsabili si mai ales sa aduca bani la buget prin interventia lor.
    Vai de capul nostru va fi atunci cand vor conduce tara asta pustii de azi.

    RăspundețiȘtergere
  2. AURELIAN:Asa sunt moLDOVENII ,fac glume proaste: cand eram la liceul militar, aveam de pilda un coleg din Dorna Candrenilor: cateodata venea noaptea beat si incepea sa urineze pe noi in timp ce noi dormeam; altadata se baga pe sub pat iar in momentul cand cineva calca pe covorul din mijlocul camerei, handicapatul de dornean tragea de covor si astfel acel cineva cadea pe spate gramada..., altadata acelasi dornean a incins o moneda cu ajutorul unei brichete aprinse si i-a pus-o unui coleg pe trup de i-a ars pielea acestuia in locul cu pricina...!
    Personal cred ca femeile sucevene ar trebui sa li se recomande sa nu mai consume alcool atat la debutul cat si pe parcursul sarcinii:)

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Alex, normal ar fi trebuit sa sun la politie. Eram furioasa, frustrata chiar ca avem o generatie atat de bolnava.
    @ Aurelian, nu cred ca toti moldovenii sunt niste neghiobi, padure fara uscaturi nu exista :) sa nu generalizam.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca privesti prea departe. Daca astazi pustanii arunca in trecatori cu oua, copiii lor vor arunca tot cu oua. Eu n-aruncam cu oua pentru ca erau scumpe, dar as fi aruncat. In schimb, puneam cuie pe asfalt, taiam cauciucuri sau aruncam cu petarde pe ferestrele caselor. Cred ca oamenii care au suferit ar fi preferat un ou. Ideea e ca acum sunt baiat cuminte, ma duc la cursuri, citesc, am un anturaj dragut, alea alea. N-am scos cutitul si nici copilul meu n-o va face. ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Andrei, nu stiu daca intr-adevar privesc prea departe. Am fost si eu copil, faceam tot felul de glume nesarate, dar cred ca in privinta pustiului nu m-am inselat. Avea atitudinea aceea indiferenta, rautacioasa de parca ar fi spus "ha, pacat ca doar asta ti s-a intamplat!"

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Cred ca ne putem gandi la societatea de peste douazeci de ani fara sa pornim de la cinci oua. Indiferent la ce concluzii am ajunge, nu aruncatul cu oua este important, ci, eventual, atitudinea celui care a aruncat. Cunosc vreo trei copilasi de 14 ani care n-arunca in trecatori cu oua, dar au acea atitudine care ma face sa cred ca la 20 vor scoate cutitul. Totusi, nu astia sunt periculosi pentru societate (ci doar pentru unii, luati individual). Ei fac parte dintr-o statistica ce se mentine la aceleasi cote de atatia ani si tind sa cred ca va ramane neschimbata. Majoritatea crimelor impotriva umanitatii (alea mari, tari si grave) au fost initiate de niste baieti inteligenti, culti si adaptati.

    RăspundețiȘtergere
  8. ce copii sa iasa din niste betivani ratati??? astia is copii facuti la bautura... la specimene de astea am eu "norocul" sa predeau de 2 ani de zile.

    RăspundețiȘtergere