Despre simbolurile „naționale” ale Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești

           Căutând materiale pentru teza la care lucrez, adesea găsesc informații sau relatări în legătură cu Basarabia pe care nu le-am știut și nici nu am bănuit că există. Cu siguranță mulți dintre noi nu le cunoaștem. Astfel, am găsit relatări în documentele Academiei de Științe din Moldova despre referitoare la stema, imnul, drapelul RSS Moldovenească. Practic în arhivele Republicii Moldova nu se păstrează documente referitoare la elaborarea stemei RSSM. Nici istoriografii nu fac referințe. Se știe doar că autorul desenului a fost graficianul Evghenii Merega. Singurul cercetător care lasă impresia că totuși pe undeva există documente despre elaborarea stemei este istoricul moscovit Vladimir Poțeluev. În lucrarea sa Stemele Uniunii R.S.S. Din istoria elaborării, citează scrisoarea entuziasmată a unui oarecare elev Dimitrie Rudenko. Acest elev, cu ocazia anexării Basarabiei la URSS i-a scris Președintelui Sovietului Comisarilor Norodnici din Moldova: „Sunt bucuros, că în sfârșit popoarele Basarabiei, după jugul de 22 de ani sub cizma jandarmeriei române, au intrat în familia noastră sovietică a republicilor. Vă felicit, tovarăși, cu crearea RSS Moldovenești. Propun pentru republica dumeavoastră un proiect de stemă: Stema încadrată dintr-o parte cu spice de grău, iar din cealaltă cu spice de secară și ciorchini de struguri care cresc din abundență în RSS Moldovenească. În partea de jos a stemei un soare resărind pe un panou roșu. Acestea înseamnă că acum a sosit ora luminoasă pentru marea comunitate a popoarelor – Moldovei și Basarabiei. În mijlocul stemei – un ogor semănat cu grâu, iar mai sus – întinsul unei stepe. Ele arată că în RSS Moldovenească este larg dezvoltată agricultura și creșterea vitelor. În partea de sus a stemei – o seceră și un ciocan, care semnifică strânsa legătură dintre muncitori și țărani. Iar mai sus de seceră șio ciocan – o stea roșie, cu cinci colțuri, care emană raze peste toată stema.

      În continuare Poțeluev arată că „la elaborarea stemei de stat s-a ținut cont de observațiile școlarului DimitrieRudenko”. Altceva mă deranjează pe mine – poporul din Basarabia era privit doar ca un furnizor de grâu și struguri (vin). Mai mult decât atât – se pare că erau „recunoscători” că, în sfârșit, au fost „eliberați” de sub jugul românesc!

        Stema RSS Moldovenești a fost legalizată prin Constituție în articolul 122. Descrierea ei era: „Gherbu de stat a RSS Moldovenești constă din chipu sășerii și șiocanului în razele soarelui, care răsare, încadrate cu o cunună de schișe și popușoi. Partea de jos a cununii se încheie cu o ghirleandă din fructe și struguri de poamă. Cununa îi înfășurată cu o bindă roșie cu inscripția: „Proletari din toate țările, uniți-vă!” în linghile moldovenească și rusă cu inițialele „RSSM”. Deasupra gherbului este o ste cu șinși colțuri.” Mi se pare imposibil să nu observi distorsionarea cuvintelor. De fapt, limba moldovenească pe care o promovau sovieticii era de fapt limba populară (presurată de-a lungul timpului cu rusisme), ignorând limba română literară.

        Aceleași sentimente mă încearcă și atunci când citesc descrierea drapelului RSS Moldovenești: „Flagu de stat a RSS Moldoveneștiu constă dintr-o pânză roșie, în colțu stâng a căreia, sus lângă băț sunt puse sășera și șiocanu de aur și literele „RSSM”. Proporția lățimii la lungime 1:2” Desigur, originalul traducerii este în rusă și în română, iar eu le-am reprodus cu exactitate, necătând la faptul că textul are totuși greșeli de acord și de topică.

         Foarte interesant au stat lucrurile la vremea aceea în ceea ce privește imnul RSSM. Prezidiul Sovietului Supre al RSSM la Moscova din 1944 consideră „de trebuință” crearea imnului de stat și decide: „La alcătuirea textului imnului de stat al RSSM trebuie de avut în vedere că Imnul să corespundă:

- Rolului partidului comunist și marelui Stalin în eliberarea norodului moldovenesc de sub jugul boierilor și capitaliștilor;
- Dezvoltarea stării materiale și culturale a norodului moldovenesc pe baza socialismului în marea familie frățească a noroadelor sovietice;
- Izgonirea cotropitorilor fasciști de pe pământul sfânt al Moldovei;

         Mai mulți scriitori, poeți și compozitori au primit ordin să alcătuiască imnul. Din numeroasele variante pe care le-am găsit, redau parțial doar textele câtorva. Comentariile mele sau ale voastre sunt de prisos.

Emil Samoilă:
„ Cotropitorii fasciști au cutezat
Să înrobească al nostru sfânt pământ.
Din piepturi zid de oțel am ridicat.
Dușmanului noi i-am săpat mormânt!

Republică-suroră, în vecii să fii slăvită!
În armonie noroadele trăiesc!
Puterea lor îi astăzi însutită
și din izbândă, izbândă făuresc!”

Leonid Cornenanu:

„Noi veacuri întregi am zăcut în robir,
La Nistru și Prut ne doineam versul trist.
Dar Lenin și Stalin ne-au dat bucurie,
Ne-a dat-o iubitul partid comunist.”
Varianta propusă de Liviu Deleanu a fost respinsă cu agresivitate:
„Crescută sub spada lui Ștefan cel Mare
și slova înțeleptului Domn Cantemir,
Moldova renaște din noi în hotare,
călită în lupte și mari izbândiri.”

        Regret enorm că am fost nevoiți să trăim asemenea vremuri rușinoase, asemenea jignire și îndobitocire. Mă contrazicea acum câteva zile cineva, încercând să argumenteze că a trecut vremea acuzațiilor, condamnărilor și a urii față de poporul rus. Nu, n-a trecut din păcate. Până când nu ne vom cunoaște istoria, drepturile, până când nu ne vom recăpăta respectul de popor în fața „marelui popor rus” nu cred că au trecut acele vremuri. Un popor nu poate trăi în neștire și minciună. dacă nu ne cunoaștem adevăratul trecut cum putem oare să ne construim un viitor?


4 comentarii:

  1. un articol interesant care merita sa fie citit de cat mai multi romani...
    "Uniunea Sovietică a recunoscut anterior că Basarabia aparținea României și că întotdeauna a dorit să o ocupe. Totuși, termenul de ocupație nu este adecvat. Este mai degrabă o anexare a unei părți din teritoriul României de atunci, în baza memorandumului secret al Pactului Molotov–Ribbentrop. Este un act tragic din istoria secolului XX, iar rana este foarte adâncă." Declarația aparține analistului rus Leonid Mlecin, lansată în cadrul unei emisiuni de la "Echo Moskvî". continuarea aici:
    http://www.tribuna-basarabiei.ro/2010/06/analist-rus-uniunea-sovietica-anexat.html

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Lilia,ar fi util pentru tine sa atasezi la blog un counter, o statistica ce te ajuta sa observi cate persoane iti viziteaza blogul.Eu am 3, desi unul era suficient.Da click pe ale mele, inscrie-te si vei avea un blog ideal!!!!Glumesc, fac reclama gratuita! O zi frumoasa iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Lilia, te-ai gandit vreodata ca Rep.Moldova de astazi este urmasul direct al RASSM ? Sovieticii au infiintat in 1924 RASSM tocmai cu acest scop, de cap de pot pt prozelitismul bolsevic la vest de Nistru. Special au creat RASSM, ca de acolo sa atace pe toate planurile, cu ideile lor comuniste, Europa si in special Romania. Iar in 1940 visul li s-a implinit. Au extins pur si simplu granitele RASSM la vest de Nistru, formand apoi RSS Moldoveneasca, republica sovietica ce este parintele statului independent de astazi...
    Pentru Romania, insasi existenta Republicii Moldova ca stat, este o durere eterna. De aceea, un stat liber si democratic roman NU ar fi recunoscut niciodata in 1991 independenta Republicii Moldova, ci ar fi reactionat ca Grecia in cazul Macedoniei. Insa nici statul de azi Romania NU ESTE urmasul direct al celui care in 1940 pierdea Basarabia. Romania de azi e mai degraba urmas direct al satelitului URSS, numit R.P.R, apoi R.S.R, impus cu forta armelor de sovietici in 1947. Iar ce s-a intamplat cu Romania dupa 1989 nu a fost o rasturnare a acelui regim samavolnic, ci doar o transformare, o perestroikizare a lui. Tovarasii din lina 2, in frunte cu Iliescu, nici nu ar fi avut cum sa procedeze altfel in cazul noului stat Rep.Moldova. Ambele state de azi, si cel de la Bucuresti si cel de la Chisinau, sunt opera indirecta a URSS. Daca printr-o minune comunismul ar fi fost rasturnat complet in 1989 la Bucuresti, ar fi insemnat ca Romania sa redevina ceea ce fusese pana in 1947: un regat liber, demn, democratic si complet anti-comunist. Un regat cu un rege respectat in toata Europa, care nu ar fi recunoscut in nici un caz independenta acestei republici de creatie sovietica (RASSM-RSSM-Rep.Moldova), ci ar fi pretins in clipa urmatoare retrocedarea integrala a teritoriilor ocupate abuziv in 1940.
    Traim deci, si in prezent, in 2 state create de bolsevici, iar simbolistica din articolul tau este cumva mult mai actuala decat ne-am putea inchipui...

    RăspundețiȘtergere
  4. Desigur, din start am pornit de la ideea ca Republica Moldova este urmasa (rusinoasa) a RSSM si, implicit, a RASSM (actuala Transnistrie, sau ma rog, o parte din aacest teritoriu). Situatia inca e complicata in acest spatiu estic macinat de conflicte identitare, etnolingvistice, teritoriale etc. Intr-adevar, simbolistica expusa de mine e mult mai actuala decat ne imaginam noi... din nefericire.

    RăspundețiȘtergere