Femeia, între grație și putere

Femeia – simbol al gingășiei, delicateții și frumuseții. Firavă sau puternică, își ascunde cu discreție toate dezamăgirile și suferințele în spatele un zâmbet discret în colțul gurii, zâmbet colorat ușor cu dezamăgire sau dispreț, în funcție de stare prin care trece. Ființă sensibilă, uneori e suficient un cuvânt sau o privire care s-o bulverseze și s-o facă să plângă cu amărăciune. Alteori e mai puternică, decât un perete din piatră. Nepoatele Evei au fost și încă sunt modele și surse de inspirație pentru mulți bărbați. Femeia a fost pictată, cântată, elogiată, plânsă, a fost și este muză și zeiță pentru artiști, izvor de inspirație și generatoare de suferinți și sentimente arzătoare.

Azi cu siguranță imaginea femeii nu mai este ce era acum 100 de ani. Regăsim în viața de zi cu zi, mama iubitoare, femeia puternică ce e în stare să țină în spate o întreagă fermă, femeia scriitoare, medic, filosof, prostituată... Orice categorie socială.

Eh! Femeia de azi este puternică, poartă costume elegante sau cizme de cowboy. Poate fi autoritară sau din contra timidă. Stă în capul mesei, conducând ședințe, firme și vorbind autoritar, cu asprime. Seara își dă jos armura și redevine ființa grațioasă și fragilă în brațele unui bărbat. Nouă ne place să cochetăm cu puterea și grația, pendulând între ele, alegând mereu câte ceva care o face să fie deosebită, niciodată la fel cu vecina sau prietena ei.

Ați putea voi, bărbații, să viețuiți singuri, fără femei? Închipuiți-vă o zi banală în care veniți acasă, dar nu mai găsiți iubita/soția fiind la bucătărie, citind o carte tolănită pe canapea, cu ochelarii pe vârful nasului sau  făcând orice altceva. Închipuiți-vă că n-o mai găsiți acolo și știți că nu va mai reveni nici mâine, niciodată. Ați simți că o bucată din voi a fost luată, pierdută sau, din contra, ați simți o puternică nefericire...?

Toți reprezentanții sexului puternic (cică!) sunt invitați să răspundă, să-și spună părerea...

P.S. Articolul a apărut și pe Curaj.net

14 comentarii:

  1. "Ați putea voi, bărbații, să viețuiți singuri, fără femei?"

    Ce intrebare e asta Lili ?
    Bineinteles ca noi, barbatii, nu am putea trai "senza una donna".
    Adica am putea trai, fizic... dar viata noastra ar fi complet lipsita de sens... precum si vice versa este la fel de valabila.

    Deci problema trebuie abordata la modul cel mai obiectiv, si nu doar din punctul de vedere al femeilor.


    "toate fiintele ar fi nule, fara pizde, fara pule" (Mihai Eminescu)

    RăspundețiȘtergere
  2. am cam ezitat sa moderez acest comentariu. Eminescu a fost si eu geniu cam porcos, nu?
    Singur ca ecuatia este si invers, de la barbati catre femei. Dar eu cum sunt femeie, am scris din persepctiva unei femei pentru ca nu stiu cum si ce gandesc barbatii :) (s-a putea nici sa nu-mi doresc sa stiu)

    RăspundețiȘtergere
  3. Toti am aparut asa pe lume... si tot asa vom aduce si noi copii pe lume.
    A mintit Eminescu ? Nu cred.

    Oricum, Emiescu este mic copil pe langa Apollinaire sau Donatien Alphonse François de Sade.


    In fine, bine ca s-a inteles ideea de baza: Avem nevoie unii de ceilalti, nu numai pentru procreere, dar si pentru propasirea noastra spirituala.

    RăspundețiȘtergere
  4. l-ai uitat pe Boccaccio :) ca sa nu mai spun de ce mai citesti prin "O mie si una de nopti"... oricum, viata nu se rezuma la a procrea. Poti sa concepi un bebe si-n laborator, iubirea, compasiunea, mila, neputinta nu prea le putem crea in epriubete.

    RăspundețiȘtergere
  5. Femeia moderna uneori e greu de inteles.Isi doreste a fi egala barbatului si in acelasi timp asteapta favoruri de la el.Oricum femeia stie ca barbatul o va iubi mereu,chiar cu pretul sa ajunga in iad iubind-o,pentru ca nimic nu se compara cu placerea imensa de a o strange-n brate.

    "Poate ca, intr-adevar, ochii femeii iubite sunt marginea lumii."(Grigore Vieru)

    Inteligenta si frumoasa descriere!cum e si gazda noastra dealtfel!;)

    RăspundețiȘtergere
  6. bravo Lilia, foarte frumos, il preiau la mine daca-mi permiti

    RăspundețiȘtergere
  7. Dragos, cu placere. Ma bucur ca ti-a placut articolu. Te mai astept pe aici!

    RăspundețiȘtergere
  8. Alex, egalitatea intre barbat ar fi trebui sa existe dintotdeauna. Daca cere femeia favoruri poate ca recupereaza anii in care era roaba :) Iar tu esti simpatic ca de obicei :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Lulu spunea:

    "Daca cere femeia favoruri poate ca recupereaza anii in care era roaba :)"

    Nu cred ca femeia a fost inrobita vreodata. E drept ca nu a avut aceleasi drepturi cu ale barbatului, dar roaba... ma indoiesc.


    sunt absolut de acord cu egalitatea dintre femei si barbati in toate sferele de activitate... dar totusi, sa nu ridicam femeia chiar la rangul de divinitate.

    RăspundețiȘtergere
  10. hm, femeia a fost si nu a fost roaba. Daca ne gandim la haremurile unde femeia este doar un obiect pentru distractie sau doar pentru a naste copii. Nu-i divinitate, n-a spus nimeni asta, doar ca macar in luna martie ne simtim si noi mai speciale, mai iubite :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Lulu spunea:

    "Daca ne gandim la haremurile unde femeia este doar un obiect pentru distractie sau doar pentru a naste copii."

    Nimeni nu o forta pe o femeie sa intre intr-un harem, decat poate in lumea araba.
    In imperiul roman, femeile erau platite pentru distractiile de le ofereau.
    Chiar si in antichitate sau in evul mediu existau legi contra violuriloe. Deci inca de pe atunci vi s-a oferit mai multa atentie decat credeti.


    Lulu spunea:
    "macar in luna martie ne simtim si noi mai speciale, mai iubite"

    voi asta vreti oricum in fiecare zi... indiferent de luna si de an. Poate tu personal nu te incadrezi in aceasta categorie, dar majoritatea, cam vor :P

    RăspundețiȘtergere
  12. femeia oriunde ar fi, tot femeie ramane. Indiferent daca e scriitoare sau prostituata. Si in privinta roabei...gandeste-te cate casnicii exista in care femeia asculta cu sfintenie de barbat ca altfel o ia peste cap. Oficial, sigur, nicaieri robia nu exista, dar in particular va exista probabil pana...
    Eu ma simt speciala doar de ziua mea de nastere si primavara cand alaturi de flori parca reinvii si eu. In rest, sunt o fata obisnuita :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Lulu spunea:

    "gandeste-te cate casnicii exista in care femeia asculta cu sfintenie de barbat ca altfel o ia peste cap."

    asa este, insa astfel de abuzuri se pedepsesc cu legea. Atata timp cat femeia are cui sa se planga pentru a i se face dreptate, nu este in robie.

    Robia este atunci cand nu ai cui sa te plangi...
    cum s-a intamplat cu basarabenii cand au fost ocupati de rusi. Acelor oameni nu avea cine sa le faca dreptate impotriva abuzurilor sovieticilor.


    "Lulu spunea:
    Eu ma simt speciala doar de ziua mea de nastere si primavara cand alaturi de flori parca reinvii si eu. In rest, sunt o fata obisnuita :)"

    Sunt convins ca pentru iubitul tau, nu esti o fata obisnuita. Pentru el, esti speciala in fiecare zi. In momentul in care nu va mai fi asa, sa fii sigura ca te va parasi si va pleca la alta.
    Asta e valabil in toate cuplurile.

    RăspundețiȘtergere