Îmi plac zilele calde. Fluturii, buburuzele care-mi invadează balconul, soarele obraznic care nu mă lasă dimineața să exagerez cu somnul. După o iarnă atât de lungă aproape că am uitat cât de bine e să fie cald. Așa că am ieșit afară precum muștele ademenite de primele raze. Au înflorit magnoliile. Se simt în aer tot felul de mirosuri – de flori, muguri pocnind deja, frunzulițe, verde crud. M-am oprit mai întâi în parc. Cartea din geantă nu m-a ademenit prea tare, o luasem să citesc, dar parcă mai dor mi-era să trag aer în piept, să admir mulțimea de bebeluși din parc, bunicuțele discutând, cățeii dând din coadă. Da, oamenii zâmbesc! Asta m-a făcut și pe mine să zâmbesc.
Cu greu m-am urnit de pe bancă, ajungând la bibliotecă. Aici zarvă mare! Studenți cu duiumul. Nu știu dacă am văzut atâția în aceeași încăpere. Și nu-i sesiune. Cărțile pe care le caut sunt unicat. Mda... cer o carte „Găgăuzii”, iar bibliotecara mă întreabă contrariată – „Asta ce-i?” – „O națiune, doamnă. Sunt peste tot, dar mulți trăiesc în Republica Moldova.” – „Da???” – „Da, doamnă”...
Cu greu m-am urnit de pe bancă, ajungând la bibliotecă. Aici zarvă mare! Studenți cu duiumul. Nu știu dacă am văzut atâția în aceeași încăpere. Și nu-i sesiune. Cărțile pe care le caut sunt unicat. Mda... cer o carte „Găgăuzii”, iar bibliotecara mă întreabă contrariată – „Asta ce-i?” – „O națiune, doamnă. Sunt peste tot, dar mulți trăiesc în Republica Moldova.” – „Da???” – „Da, doamnă”...
Dintr-odată elanul, buna dispoziție dispare. Oare e chiar așa departe Prutul de acești oameni ? Românii din Suceava nu știu aproape nimic despre ce se întâmplă dincolo. Și asta nu-i tot. Mă duc la un alt sediu al bibliotecii să caut cărțile unicat. Măcar să mă uit prin ele să știu dacă trebuie să vin într-o zi, de dimineață până seara, să stau la sala de lectură. Dau de altă doamnă surprinsă. Într-un final, îmi aduce din nu știu ce subsol un atlas prăfuit și două cărți fără coperți. Pe celelalte trei nu le-a găsit. Sigur am căutat bine la cataloage? Foarte sigur! Mă așez într-o bancă și răsfoiesc „antichitățile”. Cum dracu să faci doctorat când nu găsești nici măcar 5% din cărțile necesare? Încep iar să înjur în gândul meu că m-a împins naiba să fac doctorat. Apoi mă resemnez și aștept celelalte cărți. Într-un final, vine doamna gâfâind, aducându-mi una din cărțile cerute și altele două în ucraineană. „Le-am văzut în depozit și m-am gândit că poate îți trebuiesc. Dacă tot sunt în rusă...” „Asta-i ucraineană, doamnă, și sunt nuvele.” – „Și nu-ți trebuiesc?” Exclamă vrednica bibliotecară foarte dezamăgită.
Am ieșit. Drumul spre casă n-a mai fost la fel de plăcut. Nu mai știu exact ce m-a supărat și de ce mă mai supar. Am mers fără să observ florile, cățeii, magnoliile. Ziua asta mi-a lăsat un gust amar în suflet. Mă duc să fac o prăjitură.
După cîte există în lumea asta nu cred că ar mai trebui să te laşi afectată de lucrurile astea (nu mă înţelege greşit, nu instig la indiferenţă - oamenii de care vorbeşti sînt mai mult decît simpli şi tu ştii asta). Dar e subiect bun pentru un post ;)
RăspundețiȘtergereCum ţi-a reuşit prăjitura?
gagauzii astia au o istorie interesanta. veniti din dobrogea acu cateva sute de ani, ei nu se considera o minoritate ca bulgarii, rusii sau ucrainenii, ci pretind ca sunt POpor, pentru ca nu au o alta patrie, argumentul lor nu e solid. sunt turci ortodocsi, spus pe scurt...
RăspundețiȘtergere@ Alex, cateodata si ma intreb de ce ma mai enervez din cauza acestor lucruri. Problema e ca una din biblioteca a terminat istorie, aveam pretentii de la ea. Prajitura a iesit bine, baietii mei pot garanta :)
RăspundețiȘtergere@Talex, inainte de a veni din Dobrogea, gagauzii au venit de prin Asia - un amestec ciudat de pecenegi, tatari, uzi etc.
Lilia, in Suceava nu se stie mai nimic despre hutuli, care traiesc in cateva sate de munte ale judetului, tu ai pretentia sa stie cineva de gagauzi?
RăspundețiȘtergere@Lucian, sa inteleg ca cer prea mult? :(
RăspundețiȘtergeree ca si cum ai cere informatii despre poporul "Radio Bucuresti" :P
RăspundețiȘtergereDaca nu intelegi la ce ma refer, anunta-ma pe mess Lilia
nu incercam sa sugerez ca gagauzii sunt originari din dobrogea, de acolo au venit la noi, dobrogea a fost un teritorii de tranzitie pentru ei...
RăspundețiȘtergeregagauzii sunt turci crestini...
RăspundețiȘtergeredobrogea a fost parte a imperiului Otoman, pana in 1877 cand Romania si-a castigat independenta, si i-a pus pe fuga pe turci. Deci e normal ca de acolo sa vina gagauzii. Si astazi in Dobrogea mai locuieste o comunitate de turci si tatari.
am uitat sa-i pomenesc pe gagauzi... in Dobrogea
RăspundețiȘtergereAdevarat ca trebuie sa fii ignorant ca sa nu stii ce sunt aceia gagauzi. Aceeasi reactie o sa o ai si in RM daca intrebi despre ceangăi, sași sau secui. De regula avem informatii despre populatiile cu care convietuim. Mai ales cand vorbim de populatii atat de reduse numeric.
RăspundețiȘtergeremajoritatea specialistilor considera ca gagauzii sunt urmasii triburilor de pecenegi, uzi, oguzi, cumani, tatari. Adica aceste triburi au format substratul poporului gagauz. Initial se numea "hagoguz" apoi cuvantul a evoluat fonetic in "gagoguz" si in final gagauz. Au parasit Asia centrala si s-au asezat la nordul marilor Caspica si Neagra, intre volga si Dunare. Abia in sec. al XIII-lea, aceste triburi intemeiaza statul Oguz in cadrul Imperiului Bizantin. S-au extins si in Dobrogea.
RăspundețiȘtergereEu sunt Gagauz.
RăspundețiȘtergere:)