Martirii Siberiei

        „ Dragi basarabeni, o mare nenorocire a lovit țara noastră. Rușii cer predarea Basarabiei. Noi nu avem puterea să luptăm cu ei... ” se auzea la radio vocea tremurătoare a Regelui Carol. 27 iunie 1940. O zi frumoasă, senină, liniștită. Aceeași voce a adus vești triste a doua zi dimineață - „ Dragi basarabeni, nu este altă salvare decât să părăsiți Basarabia, luând cele necesare. Veniți toți în România, numai cei săraci să rămână pe loc. Am dat ordin armatei să se retragă ultima pe jos și toate vehiculele să le pună la dispoziția populației. Am făcut convenție cu rușii ca trei zile să nu intre în Basarabia, ca să vă puteți refugia toți. Să nu vă fie frică, dacă nu încăpeți în România, vă primește cu drag Germania.” ... frontiera s-a închis la o zi! „Când am ajuns la marginea satului erau deja zeci de tancuri rusești, cu soldați veseli, care țipau, cântau, având atitudinea unor mari biruitori.” - povestește tanti Blondina (numele vine de la Sf. Muceniță Blandina, sărbătorită la 25 iulie).
           Spaima, teama, oroarea razboiului s-a năpustit peste Basarabia. Mai sus am redat cuvintele scrise de tanti Blondina, martira a Siberiei, una din miile de victime ale comunismului și a setei de putere a sovieticilor. Una din sutele de mii de persoane care a suferit, care a fost deportată în taigaua rusească doar pentru că era fiică de preot și învățătoare. „ Ne-au băgat în vagoane de marfă murdare, dându-ne două pâini negre și tari. Am mers așa două săptămâni. Noaptea trenul se oprea, scoteau cadavrele celor care mureau pe drum, îi aruncau în câmp spre mâncarea păsărilor sau a fiarelor.  Când am coborât în sfârșit din tren eram în centrul Rusiei, pe apa Volgăi. Scria gara Kazan. Eram murdare, flămânde, însetate.” Acest regim politic a desconsiderat viața, ființa umană într-un fel în care n-a făcut-o nimeni. Oamenii deportați nu erau considerați nici măcar robi, erau „dușmani ai poporului”  ceea ce însemna că își iubeau patria, limba, părinții.
          „ În ziua de 20 februarie 1942 ne-au scos din închisoare și ne-au mutat în alta, la 40 km distanță. Mergeam pe jos la minus 40 de grade. La întrebarea noastră, cum mergem pe așa frig, am primit răspunsul: „Nu e nimic, cine nu va rezista, va merge în urmă o căruță care-i va duce la cimitir. Nu vrem să trăiți! Sunteți dușmanii poporului!” și totuși mulți dintre acești oameni au supraviețuit. Chinurile abia începeau, dar gândul la familiile lor rămase în Basarabia, sau refugiate în România, la părinții bătrâni, așteptându-i în lacrimi stând la poartă, le dădeau puteri să îndure ceea ce e de neîndurat oamenește.
         ” Ce ai fost în libertate?” - „ Învățătoare.” - „ Foarte bine, ești potrivită să-mi paști vițeii.” Eroina povestește cu lacrimi în ochi, amintindu-și de clasa ei de copii, de orele frumoase. O neîndurătoare durere i-a pătruns sufletul, gîndindu-se la înjosirea la care e supusă. Nu era considerată om. Apoi a aflat că toți cei care lucrau pentru președintele colhozului ca și ea erau medici, ingineri, profesori. Floarea societății, intelectualitatea unui popor păștea vițeii unui rus care nici măcar nu știa să citească sau să scrie. Semna actele cu o cruciuliță...
         Apoi tuturor li s-a impus să semneze acte prin care de „bunăvoie alegeau” să rămână în Siberia. „ N-am avut curaj să-i scriu mamei mele care mă aștepta cu nerăbdare acasă. Eu eram condamnată să nu mai revăd niciodată scumpa noastră Basarabia. Lacrimile, munca grea, suspinele, ura dușmănoasă cu care ne tratau siberienii băștinași mă făceau să-mi doresc moartea. Era idealul meu. Vedeam în ea singura mea salvare.” și acest lucru și-l doreau mulți dintre acești nenorociți. Și totuși după moartea lui Stalin, majoritatea celor deportați primeau dreptul de a fi repatriați. Și a revăzut scumpa Basarabie la exact 15 ani de la data deportării - 21 iulie. S-a reîntors, găsind o fierărie în casa ei, fiul trăia la București, părinții erau morți. Viața era ruinată, sănătatea șubredă, psihicul la pământ.
        Așa au distrus sovieticii popoarele care „de bunăvoie au devenit republici sovietice”. Astăzi, noi îi realegem, îi considerăm prietenii noștri, armatele lor stau pe pământul românesc, limba lor o păstrăm, necinstind memoria celor care au fost deportați, chinuiți, omorâți pentru că au refuzat să le vorbească limba și s-o uite pe cea românească. Memoria noastră e bolnavă, nu vrem să ne aducem aminte cine au fost călăii noștri, găsindu-le scuze, cinstindu-i. Suntem un popor care nu-și cinstește eroii, martirii, dar îi respectă pe trădători și pe cei care ne-au distrus viețile. Asta suntem oare? Asta vrem să fim?

      ( Impresii după lectura cărții Suferințele Mamei Blondina o martiră a Siberiei ).


14 comentarii:

  1. mda... tulburator articol :(
    Totusi, nu am inteles de ce a zis Regele Carol al 2-lea ca cei saraci sa ramana pe loc ?
    Adica pe cei saraci ii preda rusilor ????????

    RăspundețiȘtergere
  2. N-am inteles nici eu de ce raman doar cei saraci... Si nu mi-a placut fraza cu "Va primeste Germania cu drag." Dar in rest, am ramas impresionata de aceasta carte si mai ales de acest tragic destin :(

    RăspundețiȘtergere
  3. Oare și în cazul nemților să fie la fel? Ar trebui să îi urîm pentru ce au făcut în trecut? De uitat, e de datoria fiecăruia dintre noi să nu uităm, să conștientizăm și să spunem mai departe. Știu că în Germania s-au mai schimbat lucrurile, vreau să cred că și în Rusia.

    RăspundețiȘtergere
  4. Alex, nu prea cred ca s-au schimbat lucrurile in ceea ce-i priveste pe rusi. Tot popor de cuceritori au ramas. De ar fi o schimbare n-ar mai exista Transnistria, Osetia de Nord, Cecenia, Abhazia si alte focare de conflicte pe care le-au lasat in urma lor. Si nemtii prun ideologia promovata (nazismul) au facut rau, dar intreaba-i pe batranii care au trait ororile razboiului si-ti vor spune ca intre nemti si sovietici e o mare diferenta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Lulu, de ce nu ti-a placut fraza aceea ? Era tot o masura de salvare a romanilor basarabeni din calea rusilor. Germania ne era aliat.

    La urma urmei, o luai la fuga oriunde numai sa nu fii sub bocancul rusului.

    RăspundețiȘtergere
  6. Pai cum sa spun, avand in vedere ca Germania era la curent cu "cedarea" Basarabiei Uniunii Sovietice (prin pactul Ribbentrop-Molotov) si pana astazi am reticente in privinta lor, desi am o parere mult mai buna despre nemti decat despre rusi.

    RăspundețiȘtergere
  7. stiu Lulu... toate astea au fost doar manevre din partea nemtilor ca sa ne atraga dupa ei in razboi.

    Dar tocmai de aceea ziceam... aveai de ales intre doua rele. Decat cu rusii, mai bine cu nemtii, care nu erau chiar asa de rai precum incearca rusii sa demonstreze

    RăspundețiȘtergere
  8. Lulu,
    poate îți spune ceva piesa asta. Cam așa funcționează lucrurile în Rusia. Totuși, în ciuda mesajului greu sper să te amuze puțin.

    Alex L

    RăspundețiȘtergere
  9. Romanii din Moldova le cauta scuze rusilor si-i cinstesc. I-au pus si-n fruntea tarii. Foarte frumos. Poate de aceea un cetatean al Republicii Moldova producea in anul 2008, in medie si conform Fondului Monetar International, mai putin decat un albanez, un congolez sau un mongol. De aici am putea deduce ca economia Mongoliei e putin mai performanta. Se pare ca reteta succesului nu se afla in est. De-acolo doar soarele rasare.

    RăspundețiȘtergere
  10. @Alexandru, din pacate adevarul nu-i departe :(
    @Andrei, pentru mine estul inseamna teroare, frica, etc. Din pacate ma conving pe zi ce trece ca anumite greseli ale istoriei sunt iremediabile. Azi sunt cu moralul la pamant.

    RăspundețiȘtergere
  11. .. cutremurator. Te lasa fara cuvinte ...

    RăspundețiȘtergere
  12. @Daniel, iata una din miile de drame de care spuneai la articolul precedent. Doar una! Unde a incaput atata suferinta? Si de ce? Si astazi inca ma intreb DE CE???

    RăspundețiȘtergere
  13. @lulu: de ce? homo homini lupus!
    totusi, aceste suferinte indurate au reprezentat pentru multi posibilitatea mantuirii, sa ne gandim la un Steinhardt de exmeplu si alte milioane de martiri necunoscuti. cred ca ei se bucura acum in Cer si se roaga pentru noi!

    RăspundețiȘtergere
  14. @Iulian, nu cred ca oamenii si-au dorit sa indure asemenea suferinte, nu, nu cred! Ai citit Steinhardt? Jurnalul fericirii?

    RăspundețiȘtergere