Un francez ne insultă - „Le salut roumain” !

Mă întâlnesc astăzi cu o colegă de facultate. Vorbim una alta, îi spun că am fost acasă, în Basarabia câteva săptămâni. Mă întreabă dacă s-a mai schimbat situația politică de la noi sau e la fel de încordată. și dintr-odată își aduce aminte și începe să se revolte: „De ce să vorbesc de voi dacă, uite, nici noi nu suntem departe! Criză, salarii micșorate, pensii mici etc. și măcar de Europa ne-ar vedea cu ochi buni, dar așa! Ai văzut emisiunea de pe France 2? Nenorocire nu alta!”

Sigur că am văzut-o! Dar cred că deja cam toată lumea e la curent cu scnadalul „salutului românesc”. Pentru cei care totuși n-au deschis televizoarele acum câteva săptămâni – o scurtă punere în temă. Pe canalul France 2, la o emisiune de divertisment On n’est pas couché, Jonathan Lambert le-a arătat tuturor din sală, dar și de acasă „le salut roumain” – gestul umil al cerșetorilor parizieni întinzând mâna, rostind pe un ton umil „s’il vous plait, monsieur!”. Publicul a izbucnit în râs, repetând instantaneu „salutul”. Nu vă miroase a discriminare și, cel mai grav, asocierea, identificarea poporului român (a câta oară?!) cu cerșetorii. Evident, emisiunea era înregistrată și, desigur, nimeni nu s-a gândit măcar să scoată aceste secvențe umilitoare. Ambasara României a reacționat promt și chiar mi-a plăcut atitudinea oficialilor români de la Paris.

Să te simți identificat cu cerșetorii de la intrarea în metrou nu-i puțin și nici plăcut. Mai grav – e revoltător. Dacă veți urmări comentariile postate la clipul video de pe youtube veți vedea că oamenii reacționează. Era firesc și mai ales de așteptat. Nu contează cu unii nu știu limba franceză, există google translate! Citind un comentariu, două am urmărit cum încearcă totuși românii să-și „recupereze” imaginea terfelită. Cum era de așteptat, o parte din români au reacționat la mânie, umiliți (într-un fel e și de înțeles) cu tot felul de înjurături și amenințări la adresa francezilor, categorisindu-i la repezeală în pedofili și homosexuali. Alții le-au „promis” francezilor că „vede el ce-l așteaptă” de calcă prin România! Pe lângă aceștia care abia așteptau să-și încerce pumnii, picioarele sau mai știu eu ce părți ale corpului pe pielea francezilor, altă categorie de comentatori a găsit de cuviință să le aducă aminte francezilor că au și ei „negrii” lor, nu doar românii, că sunt invadați de arabi și negri, că în curând în Franța, în loc de „Bonjour” se va spune „Salam Aleikum” (aici s-ar putea să aibă dreptate!). alții le-au adus aminte francezilor că de s-ar sătura românii de munca pe care o fac în multe țări europene și s-ar întoarce acasă, ar rămâne fără forță de muncă.(Din păcate nu europenii ne-au chemat la ei în țară, ci noi ne-am dus!). În fine, au fost și comentatori care încercau să demonstreze ignoranța francezilor asociindu-ne la nesfârșit cu țiganii și cerșetorii. Ba chiar li se sugerează să-i ia pe rromi la ei în țară să încerce ei să-i educe că noi se pare că nu reușim nicidecum.

Paradoxal sau, nu vi se pare cumva că răspundem unor provocări cu mult prea multă violență? Aș vrea să văd aceeași patimă, aceeași dăruire de a găsi argumente nu doar în astfel de situații, ci și atunci când în România sunt discriminați rromii, persoanele cu dezabilități etc. sau ne supărăm numai atunci când ne insultă alții, nu și ai noștri?

AICI puteți urmări emisiunea buclucașă.

P.S. Am fost de mai multe ori în Franța, am prieteni francezi de ani de zile. Vă asigur că nu toți îi consideră pe români cerșetori, dar, știți și voi, pădure fără uscături nu există!

4 comentarii:

  1. Speram sa uit de porcaria asta de la francezi. Citeam mai in iarna despre tiganii est europeni care s-au bucurat de libertatea de circulatie si au invadat Vestul. Logic ca nu numai tiganii au plecat din tarile estice catre vest. Numai ca ei fiind atipici in comportament, in vestimentatie si avand de regula o pregatire rudimentara, au atras atentia. Revenind la emisiunea cu pricina la care faceam referinta, am inteles de acolo ca dintre tiganii care cersesc pe strazile Occidentului cam o treime ar proveni din Romania, restul fiind din Ungaria, Cehia si spatiul exiugoslav. Tinand cont ca Romania are o populatie cam cat toate celelalte tari de provenienta enumerate si luate la un loc, acest procent de 30% era chiar scazut. Partea proasta este ca printre primii tigani (nu exista nimic peiorativ in acest termen tigan, in sensul utilizat de mine acum) sositi in Vest au fost cei din Romania, fapt pt care multi inca au senzatia cand vad astfel de persoane ca sunt tigani din Romania. Sa nu uitam ca statul canadian a reintrodus vizele pentru Cehia din cauza exodului masiv de tigani.
    Tiganii reprezinta o mare problema pentru Europa si o mare provocare, pentru ca nimeni nu a fost capabil si interesat sa implementeze pana in prezent masuri de scoatere a lor din starea de paria.
    Prezenta lor in numar mare in Romania are 2 explicatii. Una tine de toleranta romanilor iar a 2-a de faptul ca stramosii nostri, atunci cand au aparut acesti tigani din directia Imperiului Otoman, alungati fiind de un ordin al sultanului, s-au bucurat sa ii ia scalvi pe mosiile lor. Valahia si Moldova au fost unicele state europene care au inrobit pe tigani. Astfel ei s-au statornicit pe aceste meleaguri. Nici tentativa lui Antonescu de mutare a lor in Transnistria nu a dat roade pentru ca imediat dupa termimarea razboiului tiganii s-au intors inapoi. Nu stiu daca de buna voie sau impinsi de Armata Rosie de la spate. Nici Ungaria procentual nu are un numar cu mult mai mic de tigani.
    Prefer sa utilizez termenul tigan si nu rrom pentru ca rrom este prea apropiat de termenul roman ceea ce mie, fara a fi rasist, nu imi face placere. Pentru ca si eu, asemenea tiganului, am dreptul de a apara etnia din care fac parte.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daniel, ai perfecta dreptate! Actualul comportament al tiganilor e rezultatul multor factori, nu doar a tolerantei romanilor sau pentru ca au fost candva robi pe mosiile romanesti. Sa nu uitam ca nici ei nu-si doresc sa se integreze in societate, refuzand scolarizarea, asistenta sociala etc. Nu sunt rasista nici eu, dar adesea ceea ce fac tiganii, precum si consecintele pe care le suporta romanii din cauza acestora, ma fac sa nu-i agreez.

    RăspundețiȘtergere
  3. AURELIAN: Protestul ambasadei noastre la Paris mi s-a parut ridicol. Francezii folosesc din plin munca strainilor dar pastreaza totusi distanta fata de acestia considerandu-i "lipsiti de maniere si in general needucati"; in general,francezii empatizeaza cu oamenii aflati in nevoie,dar nu suporta sa se abuzeze de buna lor credinta.
    Dar priviti in jurul vostru in Romania: aici,daca incerci sa fii manierat ,dragut,civilizat , esti considerat fie escroc,fie "cazut in cap". E normal ca atunci cand pleci dintr-o tara ce sufera mult la capitolele CARACTER si EDUCATIE, sa ai probleme de adaptare majore intr-o tara cu valori europene innascute ,nu doar admirate .

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu mi se pare ca raspundem cu prea multa violenta. Eu sunt satul sa se vorbeasca despre noi ca despre o natiune de mana a treia, iar noi sa continuam sa ne facem autocritica. Eu nu mai am chef sa-mi fac autocritica. Toti cretinii din Occident au venit in tara asta si ne-au dat lectii de civilizatie, de toleranta (multi dintre ei fiind reprezentantii unor natiuni prin definitie intolerante) si de integrare a minoritatilor. Dar cand s-au trezit cu minoritatile (cetateni europeni) la ei in tara, au inceput sa le zburde pe la guritele murdare tot felul de discursuri fasciste si antisemite. Nu, suntem prea pasnici! Francezii nu-s in stare sa-si integreze tiganii lor si fac misto de altii. Natie de cretini subventionati de nemti.

    RăspundețiȘtergere