Rareori mă încearcă un sentiment de mândrie națională și de mulțumire atunci când vine vorba de politica și deciziile luate dincolo de Prut. Rareori pentru că, deși s-au mai urnit lucrurile din loc după evenimentele din 7 aprilie, politica din Republica Moldova rămâne în continuare un haos, politicienii fiind într-un lung și continu război. Trebuie să înțelegem, fiecare vreau un fotoliu călduț în Guvern! Dar totuși m-am bucurat atunci când am ascultat decretul președintelui interimar Mihai Ghimpu prin care ziua de 28 iunie este una de doliu, zi în care „frații” noștri ruși ne-au supus „în mod pașnic” cu tancul și baioneta, o zi a comemorării victimelor . Desigur, reacțiile celorlalți politicieni au pe măsura decretului. știți voi, problemele identitare sunt sensibile și trebuiesc rezolvate ușor nu cu toporul. Dragi conaționali, le rezolvăm pașnic de mai bine de 20 de ani! Timp mult, pierdut cu dulcegării când puteam fi fermi, să nu cedăm teren în fața nimănui. E vorba doar de mândria noastră în primul rând ca oameni care au dreptul la istorie adevărată și la o identitate la fel de adevărată. Ori, eu nu am auzit sau văzut ca un popor să aibă două identități în același timp. E imposibil!
De mult am ajuns la concluzia că Mihai Ghimpu e unul din cei mai mari români pe care i-a avut poporul român. Cred că e înscris în geneticul familiei sale, fratele său, Gheorghe Ghimpu și-a pierdut viața pentru acest popor și pentru că milita pentru cunoașterea adevăratelor noastre rădăcini.
Revenind asupra decretului președintelui îl consider absolut firesc și necesar. Dacă există o zi în care s-au comemorat victimile fascismului de ce să ne existe și o zi comemorărilor victimelor ocupației sovietice? În acest sens e foarte interesantă (dar și rușinoasă!) poziția lui Mrian Lupu care amenință cu neparticiparea la eveniment. Asta spune un singur lucru (sau mai multe) – Lupu e un mancurt prefăcut, iar interesul său este doar fotoliul de președinte promis de AIE. Nimic mai mult. Nimeni nu vrea să supere Rusia, decretând o asemenea zi drept una de comemorare a oamenilor care au suferi și au murit în cele mai mizerabile și neomenești condiții. Credeți că URSS s-a gândit să nu ne supere pe noi după ce în 1944 ne-au rupt din trupul României? Nu s-au gândit decât ca la niște sclavi și niște nenorociți a căror viață nu a contat nici cât negru sub unghie.
Mulți politicieni consideră că decretul lui Ghimpu e un dar pentru partidul comuniștilor, oferindu-le acestora ocazia de a acumula în electorat. Interesantă constatare doar că nicidecum nu va fi vina lui Ghimpu dacă se va întâmpla să câștige comuniștii alegerile, ci va fi vina unui popor neghiob și imbecil care va vota astfel. Ghimpu rămâne unul din foarte puținii politicieni care luptă pentru dreptatea acestui popor nu pentru un fotoliu în guvern. Luați aminte, soarta noastră e în deciziile pe care le luăm. Avem ocazia să ne-o schimbăm spre bine de ce nu profităm de aceste ocazii? Încep să cred că după 1990 întreaga existență a Republicii Moldova a fost o serie de ocazii de a ieși de sub jugul aspru comunist șiîn același timp constat că am ratat cu brio fiecare ocazie!
P.S. Rusia a și reacționat la decretul președintelui, dând dovadă de nerușinare. Dar mă bucur încă o dată că în anii de ocupație nu au reușit să stârpescă conștiința națională a tuturor românilor. N-au reușit nici gulagurile, nici comunismul, nici baionetele sovietice. Nu vor reuși nici acum atâta timp cât încă mai avem mândrie personală și națională.
Normal ca avem nevoie. Suntem un popor cu o memorie extrem de scurta si nu invatam nimic din greselile trecutului.
RăspundețiȘtergereAvem nevoie mai mult decât oricând. Trebuie sa încetam sa mai negam trecutul sau sa confundam ocupanții cu eliberatorii.
RăspundețiȘtergereУ меня вопрос ко всем присутствующим. Как вы думаете Гимпу действительно человек со странностями или просто выполняет политический заказ?
RăspundețiȘtergereNiciun politician nu e atat de interesat de identitatea poporului dintre Prut si Nistru. Acolo e vorba de politica, deci de electorat. Politica ofera pozitie, influenta si putere de semnatura, de unde ies foarte multi bani. Cred ca patriotismul lui Ghimpu este atat de frenetic deoarece simte ca n-are cum sa fie rasturnat, deocamdata, de pe fotoliul lui confortabil si profita de ocazie sa-si faca PR. Sunt comemorate victimele fascismului deoarece fascismul nu mai poate lovi. Caci daca putea, nu mai comemora nimeni nimic. In schimb, Rusia e destul de virila.
RăspundețiȘtergerePlecăciuni omului Ghimpu
RăspundețiȘtergere„28 iunie 1940 este ziua în care a venit moartea pe acest pământ. Erau duşi în Siberia pentru că se trezeau de dimineaţă, pentru că aveau câteva desetine de pământ cu care să-şi crească copii. Antisovietic, propagandist, „rastrelieati” – asta era sentinţa, iar oamenii erau împuşcaţi. De ce călăii care şi azi au pensii mari în Republica Moldova, trebuie să se considere drepţi? Nu doar Stalin a fost călăul. Au fost care l-au susţinut, iar oameni de acest fel mai sunt şi azi. Le trebuie numai mămăligă în torbă şi slănină în buzunar”,
RăspundețiȘtergerea spus în discursul său preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, care a depus flori la piatra comemorativă în memoria victimelor ocupaţiei sovietice şi ale regimului totalitar comunist, instalată în fața Guvernului.
Cinste unui OM CURAJOS caruia nu-i este frica SA PUNA ADEVARUL CARE II INGROZESTE PE CALAII OCUPANTI RUSI.
Toate bune si frumoase gestul lui Ghimpu e binevenit insa problema e ca , lasind la o parte reactia psihotica a comunistilor si a altor partide pro-rusesti ( PSD, Partidul Umanist , PDM etc) , si o parte a populatiei are vederi contrare sau este pur si simplu indiferenta fata de evenimentele descrise in decret. Pentru mine e ceva absolut incredibil n-am mai vazut asa ceva nicaieri. E ca si cum in Israel ar indrazni cineva sa nege Holocaustul sau o parte a populatiei ar fi indiferenta fata de asta.Ori genocidul sovietic este echivalent cu Holocaustul pentru Basarabia. Ori unii vad ca privesc cu nonsalanta sau chiar au tupeul sa nege aceste evenimente.Unii se agata cu disperare de aceleasi prejudecati inoculate de sovietici gen povestirile bunicilor despre jandarmii romani rai care ii bateau pe tarani si despre invatatorii romani care ii bateau la palma pe copii . Binenteles ca nimeni n-a produs vreodata si dovezi asupra acestor povestiri insa miturile care au fost propagate de sovietici cateva zeci de ani isi fac efectul chiar si in prezent. Si chiar daca oricum e ridicol sa faci vreo comparatie intre executii si deportari si bataile cu nuiaua la scoala care pe atunci erau o practica curenta cam peste tot , oamenii continua sa se lase influentati.
RăspundețiȘtergereIata si ADEVARUL CARE DERANJEAZA COLOANA a-5-a a CALAILOR OCUPANTI RUSI:
RăspundețiȘtergere„Cine controlează trecutul, controlează viitorul.
Iar cine controlează prezentul, controlează trecutul, deci şi viitorul”
George Orwell, 1984
Draga LULU,vezi de ce NE ATACA CU ATATA URA CALAII RUSI OCUPANTI de cate ori SE INVOCA TRECUTUL?