De ce nu e „Let's do it, România” în fiecare zi?

S-a umplut facebook de poze cu voluntari echipați cu mănuși, pozându-se în spatele mormanelor de saci de gunoi plini cu mizeria noastră ce-a de toate zilele. Pe mine mă intrigă acest lucru. Mă intrigă faptul că pentru o zi putem fi atenți, curați, civilizați și ne prefacem că ne pasă de lumea în care trăim. Doar o zi pe an, căci, în rest, majoritatea dintre noi aruncă hârtii, pungi, țigări, sticle de plastic în grădinițele din fața blocurilor sau în parcuri. De ce nu putem fi onorabili și civilizați în fiecare zi?

Fără să mă laud, cei care mă cunosc știu că eu nu arunc nici măcar o ață pe străzi sau pe geamul apartamentului cum fac vecinii mei ce locuiesc cu un etaj mai sus. Port cu mine biletul de autobuz și un kilometru, până găsesc un coș de gunoi. Dacă nu găsesc îl arunc în coșul de acasă. Și vreau să cred că mai sunt oamenii ca mine, care gândesc la fel. Știu că mai sunt, dar, cel puțin în România, balanța coboară îngrijorător de dureros în direcția opusă. E o adevărată crimă ce mizerie rămâne pe marginea pădurile după grătare și alte petreceri în aer liber!  Și nu numai după grătare. Unele străzi sau locuri din apropierea râurilor sunt transformate în adevărate gropi de gunoi. În mijlocul unui oraș! Despre un astfel de dezastru a scris Lucian, sesizând și Garda de Mediu, Suceava. Ce s-a rezolvat? Nimic. Pentru că nu ne pasă. Și pentru că indiferent de ce se întâmplă, românii au o vorbă tâmpită „trăim în România și asta spune totul”. Evident, e mult mai comod să dai din gură decât să respecți propria țară.

Nu spun că proiectele gen „Let's do it, România” nu sunt utile, din contra, sunt un real exemplu că în țara asta se poate face curat cu puțină mobilizare. De ce să nu fie organizate mai des așa campanii sociale? Însă noi ne oprim aici. Când, de fapt, ar trebui să facem niște campanii de sensibilizare a oamenilor, a copiilor, educându-i că nu orice colț de stradă poate fi groapă de gunoi. Chiar ieri, de la balconul apartamentului observam un grup de copii de vreo 9-12 ani care și-au cumpărat cu toții înghețată de la magazinul de pe stradă.Toți, fără excepție, au aruncat ambalajele pe jos. Tind să cred că părinții acestor copii nu le-au explicat niciodată că nu-i bine să facă așa.

Am călătorit în câteva țări din Europa. Nu spun că la ei poți mânca de pe jos pe străzi, căci, evident, au și ei mizeria lor. Însă la ei balanța înclină în partea bună, majoritatea străzilor fiind foarte curate, iar coșurile de gunoi la fiecare 10 pași. Ce înseamnă totuși să fii civilizat... 

7 comentarii:

  1. mi se pare ca am mai vorbit candva acum 2-3 ani pe tema asta. Am sa repet:

    Nu exista nicaieri oameni civilizati. Exista doar omeni, amendati corespunzator atunci cand o comit.
    Chiar si romanului, da-i o amenda usturatoare atunci cand polueaza mediul, si sa vezi ce "civilizat" devine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Să înțeleg că în Europa mai civilizată așa s-a procedat? Foarte posibil, însă ține și de bunul simț al oamenilor. Copii mici care aruncă bomboane în locurile de joacă nu pot fi amendați, ce facem, îi amendăm pe părinți? În Spania, de exemplu, în parcuri, n-am văzut un copil să arunce pe jos gunoaie. Nu pot spune același lucru de copii din cartierul unde stau. Sincer, uneori am impresia că sunt sălbatici cu totul...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca acei copii nu pot fi amendati ,parinti lor, prin lege, pot fi si sunt raspunzatori pentru ceea ce fac acei copii la locurile de joaca. Eu vroiam doar sa mentionez faptul ca imi e sila sa mai merg cu piciul in parc la groapa cu nisip pentru ca dau mereu peste mucuri de tigara si mizerii indescriptibile, de multe ori prefer sa-l las sa se joace pe iarba sau in alte locuri decat cele amenajate special pentru copii. E de speriat cata mizerie fac parintii in locurile petru copii nu copiii.

      Ștergere
  3. Europa nu este deloc civilizata cum crezi tu. Asta este un stereotip. Europa este doar bogata. Suficient de bogata incat sa-si poata pune la punct un sistem de salubrizare impecabil si alt sistem drastic contraventional.
    Apropo de spaniolii tai, ei lasa in urma lor o mizerie de nedescris. E drept ca noapte, o armata intreaga de "salubrizatori" fac curatenie luna in urma lor.

    Tot despre "civilizatia" occidentala, inca nu am vazut in Bucuresti pe cineva sa se pise in plin centru, ziua in amiaza mare, in cosul de gunoi, cos de gunoi care nu iti ofera nicio intimitate la gonade, asta insemnand ca te vad toti trecatorii in detaliu. Toate astea le-am vazut cu ochii mei la Bruxelles.

    RăspundețiȘtergere
  4. Penoz, cu siguranță în Europa este un sistem de salubritate bine pus la punct. Noi nici civilizație nu avem, nici salubritate. La colțul străzii unde sunt tomberoanele de gunoi, de joi până luni, marți nu curăță nici o firmă de salubritate, e o mizerie de nedescris, iar primăria împreună cu firma de salubritate își bat joc de oamenii din cartier.
    Eu nu încerc să-i laud pe europeni mai mult decât e nevoie și susțin cu fermitate că sunt mai civilizați decât noi. Asta nu înseamnă că nu-mi iubesc țara sau concetățenii, eu doar îi critic. Am prieteni în Franța la care am stat perioade îndelungate de multe ori și n-am văzut pe nici unul din ei să deschidă geamurile mașinii să arunce sticla de cola după ce s-a golit. În Suceava, 3 din 5 șoferi de maxi-taxi aruncă punga de burger, țigara etc. pe geam. Scuză-mă, asta nu mai ține de salubritate, ține de bunul simț care, din nefericire, lipsește.
    Ideea articolului meu a fost alta - majoritatea dintre noi suntem conștienți că a face gunoi oriunde e un lucru rău, ne deranjează în primul rând pe noi înșine ori de câte ori vrei să te așezi pe o bancă în parc și acolo sunt mormane de coji de semințe. Deci, majoritatea suntem conștienți că e rău. Majoritatea evocăm motive irelevante drept scuze (nu sunt suficiente coșuri de gunoi, erau pline, salubritatea nu face curat etc.), dar de ce nu încercăm să ne autoeducăm, să educă și statul, să face inițiative proprii de montare a coșurilor în orașe etc. Trebuie să vrem doar.

    sorry, am șters din greșeală comentariul :(

    RăspundețiȘtergere
  5. Lilia, este exact ce-ti spuneam. Suntem prea saraci sa ne permitem firme bune de salubrizare, desi acestea exista.

    Mi-aduc aminte prin 2008-2009 cand in Romania incepuse sa mearga binisor lucrurile, noapte de noapte treceau prin cartierul unde locuiam masinile salubrizarii care aspirau, si spalau strazile. Ti-era mai mare dragul sa privesti.

    Ce poate sa faca primaria acum daca nu are cu ce sa plateasca aceste firme ?

    Oamenii cand sunt saraci, sunt prea preocupati de satiscacerea nevoilor primare (hrana + imbracaminte), ca sa-i mai pese de mediul inconjurator.

    PS. Spaniolilor care au fost miercuri la meci, le-au placut Bucurestiul f mult. Bineintels ca au lasat multa mizerie in urma lor in Piata Constitutiei. Dar cum primaria a avut de castigat 10 mil de EUR de pe urma lor, si-a putut permite sa faca si curatenie dupa ei :P

    RăspundețiȘtergere
  6. Vai, crede-mă primăriile au bani, doar că preferă să-i cheltuie pe alte chestii sau, mai bine, îi direcționează în propriile buzunare. Uite în Suceava, de exemplu, primăria pur și simplu își bate joc de locuitorii orașului la modul cel mai obraznic. Găsesc bani pentru toate rahaturile, dar pentru curățenia orașului sunt bani numai în perioada alegerilor. Numai în decurs de 4 ani s-au pus, re-pus și re-re-pus pavele pe aceleași străzi. Pentru ce? Când le-au înlocuit pe primele erau într-o stare foarte, foarte bună...
    E aproape normal să fie murdar orașul după ce câteva mii de turiști au fost toți în același timp. Asta cred, se întâmplă peste tot, nu numai în România. Și chiar am văzut un eveniment similar în Franța, anul trecut, când a fost festivalul muzicii. După eveniment, dimineața firmele de curățenie aveam zeci de saci de mizerie. Se întâmplă peste tot, doar că la noi e oricând și oriunde. Anul trecut am fost într-o mică excursie la Dragomirna, lângă Suceava, nu vrei să știi ce mizerie era pe malul lacului după grătarele unor maneliști nenorociți. Da amenzi nu se pun pentru că oamenii legii se fac că plouă.

    RăspundețiȘtergere