Ne învățăm minte vreodată?

România e o țară cu multe râuri, unele din ele fiind ape de munte, năprasnice și care la orice cod galben lovesc cu furie satele ce sunt prin apropierea lor. În zona Moldovei râurile Suceava, Siret, Moldova, Prut s-au răvărsat, apele lor crescând considerabil, inundând nemilos localități întregi. Toate televiziunile, fie ele locale sau naționale, transmit de la „fața locului”, iar reporterii cu glasuri terifiate amplifică parcă situația, prezentând-o cât mai disperată. și nu spun că nu este, dar românul e învățat să facă din țânțar elefant.

Cred că județul Suceava n-a fost atât de vizitat de „personalitățile notorii” ale României nici în campanie electorală. Ba președintele, ba primul ministru, ba Udrea își fac apariția. Vin, se uită și pleacă. Un fel de „veni, vidi, vici”. Un lucru mă intrigă însă cel mai mult dintre toate. Nu e primul an când România trece prin potopul inundațiilor. Nu-i primul an când politicienii fac promisiuni cu nemiluita și când se promite întărirea digurilor, a barajelor și de luare a măsurilor necesare pentru ca nenorocirile să nu se mai repete. Cum e vorba aceea „apa trece, promisiunile se uită”. Și digurile rămân aceleași, mai primesc oamenii câte ceva să li se ungă ochii și gata. Anul viitor alte inundații, aceleași localități, aceiași oameni, aceleași promisiuni.

Mă întreb cum ar reacționa domnii miniștri dacă în loc de casele oamenilor sărmani de la sate ar fi inundate casele lor? Dacă ei ar fi cei care ar fi nevoiți să se cațere pe acoperișurile caselor sperând să vină cineva să le salveze viețile... Sunt o naivă, nu-i așa? Noi nu ne învățăm minte niciodată, parcă ne-ar plăcea enorm să avem statutul de victime, de parcă an de an am fi supuși unui test de normalitate și de fiecare dată l-am pica cu brio.

17 comentarii:

  1. AURELIAN: Sa nu uitam ca, la romani, cel mai frecventabil eveniment este inmormantarea pentru ca e singurul prilej in care POTI primi de pomana atat bani cat si de mancare... Si cum un dezastru natural reprezinta ca si moartea unui om -un semn divin, atunci se impune sa facem pomeni deci sacrificii materiale precum in Evul Mediu ...!!!
    Totusi,trebuie sa recunosti draga Lili,ca am evoluat fata de geto-daci; de pilda,chiar dupa aparitia religiei crestine ,acestia din urma pentru a "cumpara" mila lui Zamolxis ,faceau sacrificii umane : astfel,anual,in cadrul unui riual al cetatzii- cel mai tanar,frumos,viteaz geto-dac era ucis prin strapungerea cu sulitzele de catre tovarasi de ai sai; speranta acestor barbari era ca Zamolxis,le va harazi la toti ceilalti calitatile tanarului sacrificat...!
    In sfarsit,dupa savarsirea omorului,toti geto-dacii incingeau apoi petreceri lungi cu mancare si bautura la discretie pe gratis....
    la fel si astazi, cultul mortilor e inca in viata, obiceiul e mai puternic decat morala

    RăspundețiȘtergere
  2. "speranta acestor barbari"

    Acesti "BARBARI" SUNT STRAMOSII NOSTRI,ai FRATILOR ROMANI!
    Acesti "BARBARI" au tinut SECOLE pietpt ROMEI TRUFASE!
    Acesti "BARBARI" ne-au lasat LIMBA ROMANA.
    Acesti "BARBARI" au construit SARMISEGETUSA.
    Acesti "BARBARI" aveau un calendar solar care gresea cu DOAR O ZI la peste 8800 de ani!
    Acesti "BARBARI" l-au dat pe ZAMOLXIS despre care Socrate vorbeşte cu admiraţie pentru ca doctrina şi practica sa erau superioare celor ale medicilor greci (Platon, Charmides)
    Acesti "BARBARI" i-au dat pe BUREBISTA si DECEBAL care stapaneau DACIA intinsa DINCOLO de CETATEA ALBA si DINCOLO de PANONIA!
    Poate vizionezi acest link pentru A INVATA CE INSEAMNA SA FII ROMAN.
    DE LA ACESTI "BARBARI".

    http://www.youtube.com/watch?v=4UPG4QM4GxY

    RăspundețiȘtergere
  3. CALAUL OCUPANT RUS KUTUZOV spunea:

    “Am sa le las MOLDOVENILOR DOAR OCHII
    SA AIBA CU CE PLANGE!”

    RăspundețiȘtergere
  4. O parte din Amsterdam e sub nivelul marii. Intrebat de-un reporter cand au avut ultima oara niste inundatii, un olandez pensionar, blond si simpatic a declarat ca nu-si aminteste de asa ceva, sau, vai, ah, era prin '50 cand a intrat apa in niste case, dar s-a rezolvat. Asta e diferenta dintre un roman si un olandez. Romanul e foarte mioritic. Dupa ce trece puhoiul, incepe sa se gandeasca la carciuma din sat. Inainte sa vina puhoiul, vorbeste cu cainele din curte si-si face testamentul sau mioritic. Iar edilii nostri promit pe timp de criza Republicii Moldova ajutoare de 100 de milioane de euro, in conditiile in care pagubele din judetul Suceava depasesc cu putin 50 de milioane (si anularea ajutoarelor pentru vecinii nostri ar remedia integral, intr-un fel sau altul, problemele din Suceava si Botosani). E greu cu munca la romani. Ne simtim stimulati doar daca suntem incaltati cu cizme de cauciuc si simtim briza apei.

    RăspundețiȘtergere
  5. Puisorul cufurit spunea:

    "Iar edilii nostri promit pe timp de criza Republicii Moldova ajutoare de 100 de milioane de euro"

    Am o intrebare:
    de pilda lui Iisus,cea a FIULUI RATACITOR ai auzit?
    Si mai am o intrebare,pentru tine CAT COSTA VIATA Tatalui Tau?Dar VIATA MAMEI tale?Dar(daca ai)CAT COSTA VIETILE FRATILOR tai?
    Dar(daca ai) CAT COSTA vietile COPIILOR tai?
    Germania A PLATIT MII DE MILIARDE de MARCI pentru RE-INTREGIREA tarii cu Germania de Est aflata SUB OCUPATIA CALAILOR RUSI.
    Germania PLATESTE si azi pretul SFINTEI RE-INTREGIRI.
    Se vede ca NU SIMTI ROMANESTE.
    Poate ca ar trebui sa inveti SA SIMTI ROMANESTE in GULAGURILE SIBERIENE.
    Imi provoci GREATZA.
    Dar ma rog,strategia RUSEASCA DE A BAGA URA INTRE FRATII ROMANI are nevoie de PROPAGANDISTI pe bloguri si forumuri.
    Doar ca NU VA MAI MERGE.
    AFARA CU ARMATA RUSA DE OCUPATIE de pe pamantul ROMANESC,sfant si stramosesc al Basarabiei!

    RăspundețiȘtergere
  6. ZIARUL THE NEW YORK TIMES LA 29 IUNIE 1940 ,,ROMĂNIA NEAJUTORATĂ DE NIMENI A CEDAT ÎN FAŢA ACTULUI DE VIOLENŢĂ SOVIETIC -- (PACTUL MOLOTOV -- RIBENTROP)

    RăspundețiȘtergere
  7. Lecturi OBLIGATORII pentru MANCURTI si PROPAGANDISTII URII RUSESTI ANTI-ROMANESTI:

    Iata ce scria ROMANUL MIhai EMINESCU:

    "Sau tara aceasta sa fie in adevar ROMANEASCA sau nici nu merita sa fie"

    RăspundețiȘtergere
  8. Prietene anonim si dobitoc:

    1. Tata si mama sunt romani din Romania si n-au calcat niciodata dincolo de Prut.

    2. In Germania, Estul s-a unit cu Vestul pentru ca, la un moment dat, a vrut sa se uneasca. Dar in Basarabia de azi exista rusofili cata frunza si iarba si nu stiu daca isi doresc unirea mai mult de 60% dintre basarabeni.

    3. Pune tu mana, impreuna cu tac'tu si cu ma-ta (cei nepretuiti), si construiti diguri ca sa n-aveti inundatii, nu asteptati pomana din vest, putorilor. Ca nici Romania n-o duce bine, tontule, iar Republica Moldova este, deocamdata, o tara independenta cu legi si Constitutie proprie. Boule.

    4. Invata sa scrii corect in limba romana si pe urma mai vorbim.

    5. Am avut si eu rude pierdute prin gulagurile siberiene. Asa ca du-te tu cu ma-ta acolo si trateaza-ti greata, daca tot de dai erou din spatele monitorului, putoare.

    RăspundețiȘtergere
  9. Aurelian, interesanta comparatia si analogia cu geto-dacii. Am zambit fara sa vreau cand ti-am citit comentariul
    Anonimule sau Vanatorule de KGB-isti, cum te mai semnezi dumneata, din pacate comentariul tau nu este relevant pentru subiectul acestui articol. De aceea, am o rugaminte, comenteaza doar la subiect. Iti inteleg indignarea in ceea ce priveste situatia Basarabiei, dar cred ca Andrei, alias puisorul, are dreptate. De ce anume? Pentru ca, desi sunt basareanca, si ar trebui sa apreciez grija dlui Basescu pentru soarta romanilor de dincolo de Prut, nu mi se pare ca procedeaza corect fata de proprii cetateni. Or, a oferi ajutoare fie si fratilor romani din Basarabia, cand Romania se afla intr-o criza acuta, mi se pare un gest prostesc.

    RăspundețiȘtergere
  10. 16 iulie 2010, 13:56 , Lulu spunea...
    "Anonimule sau Vanatorule de KGB-isti, cum te mai semnezi dumneata"
    Da.Eu sunt "VANATORUL DE FORUMISTI KGB".
    Insinuezi ca am dorit sa apar INCOGNITO pe blogul tau?
    Semnez ca "anonim" pentru ca nu pot semna cu nick-ul meu.

    16 iulie 2010, 13:56 , Lulu spunea...
    "cred ca Andrei, alias puisorul, are dreptate"

    Perfect,inseamna ca esti de acord cu ELOCINTZA sa EVIDENTA care TRANSPARE din randurile lui .

    "nu asteptati pomana, PUTORILOR"
    "Asa ca du-te tu cu ma-ta acolo"
    "tontule"
    " Boule"
    "putoare"

    16 iulie 2010, 13:56 , Lulu spunea...
    "din pacate comentariul tau nu este relevant pentru subiectul acestui articol."

    Ai dreptate Lulu,comentariul plin de URA RUSEASCA ANTI-ROMANEASCA al "Puisorului Cufurit" care se inspira din textele DE PE PERETII WC-urilor,este EVIDENT,RELEVANT pentru acest articol.


    "nu asteptati pomana, PUTORILOR"
    "Asa ca du-te tu cu ma-ta acolo"
    "tontule"
    " Boule"
    "putoare"

    16 iulie 2010, 13:56 , Lulu spunea...
    "Or, a oferi ajutoare fie si fratilor romani din Basarabia, cand Romania se afla intr-o criza acuta, mi se pare un gest prostesc."

    Ai dreptate.Daca eu am doar O BUCATA de paine si FRATELE MEU CRAPA DE FOAME...De ce sa fac GESTUL PROSTESC de ai da si lui sa manance DIN BUCATA MEA AMARATA de paine?Mai bine sa il las SA CRAPE.

    Asta e tot ce ai invatat dupa 15 ani de "carte"?
    Eu nu pot decat sa iti doresc sa ai un partener de viata care sa te "ALINTE" zilnic cu APELATIVELE "puisorului KAKACIOS".
    Ca doar E LA SUBIECT.
    Iar Presedintele TUTUROR ROMANILOR Traian Basescu ESTE UN ADEVARAT LUPTATOR.
    "Lulu" nu cred ca te voi mai deranja,miroase a MANCURTISM pe aici.
    Semneaza VANATORUL DE FORUMISTI KGB

    RăspundețiȘtergere
  11. Si pentru ca vad ca ADEVARUL DOARE RAU in zona "Cufurita" a unora ia sa postam ADEVARUL.
    LA SUBIECT...

    "România va acorda ajutor Moldovei pentru RECONSTRUCTIA A 1000 DE CASE afectate de inundaţii. O decizie în acest sens a fost luată în şedinţa de astăzi a Guvernului de la Bucureşti."
    Presedintele TUTUROR ROMANILOR Traian Basescu NU VA ABANDONA NICIODATA Basarabia in ghearele CALAILOR OCUPANTI RUSI!
    Catastrofa inundatiilor A APROPIAT si mai mult FRATII ROMANI de pe malurile Prutului.
    CALAII OCUPANTI RUSI, prin PROPAGANDA URII RUSESTI ANTI-ROMANESTI au vrut sa ridice UN ZID GHIMPAT nu doar pe Prut ci INTRE INIMILE FRATILOR ROMANI.
    NEDREPTUL GARD GHIMPAT A CAZUT.
    Acum a venit timpul SA CADA si GARDUL RIDICAT PRIN MINCIUNA DE CALAII OCUPANTI RUSI in sufletele ROMANILOR basarabeni .
    Noi, ROMANII basarabeni stim ca PROPAGANDA URII RUSESTI va ataca orice actiune de ajutorare a Basarabiei si stim cat ii e de greu Tarii Mama ROMANIA in aceste clipe,si de aceea CU ATAT MAI MULT va multumim domnule Basescu!
    Zi dupa zi ,Tara Mama ROMANIA ne dovedeste ca SANGELE APA NU SE FACE!

    Basarabia E ROMANIA!

    RăspundețiȘtergere
  12. Cred ca iti dai seama ca dupa ce practic AI INCURAJAT SARPELE VENINOS "puisorul cufurit" SA MA INSULTE IN MOD ABJECT nu am ce sa mai caut pe blogul tau.
    Evident ADEVARUL nu este bine primit pe aici.
    Doar MANCURTII si PROPAGANDISTII URII RUSESTI ANTI-ROMANESTI.
    Niciodata nu stii ce gasesti dupa ce DAI JOS CATEVA FOI DE PE CEAPA.....

    RăspundețiȘtergere
  13. "5. Am avut si eu rude pierdute prin gulagurile siberiene."

    Ei nu zau?
    Si VoroninKGB a avut...
    Bunelul lui Isidor Sarbu A LUPTAT CU ARMA in mana contra CALAILOR OCUPANTI RUSI.
    Dar asta nu l-a impiedicat sa fie UN TRADATOR ORDINAR de neam si tara.
    Asa ca fa "sonoru`" mic .Daca NU MUSTEAI DE URA RUSEASCA ANTI-ROMANEASCA nici NU INDRAZNEAI sa ataci decizia Tarii Mama Romania de a-si ajuta FII RATACITI prin Siberii de gheata.
    Din cate observ TE DOARE SA FII DEMASCAT!
    Durere-durere,dar chiar sa dai in SINDROMUL TOURETTE?
    Sau asa simti tu ca te "emancipezi",INJURAND ?
    ABJECTIA sa fie masura "inteligentei" tale?
    Ma rog,ce sa te astepti de la un "puisor".
    Si "cufurit" pe deasupra.
    Spune-ne din "experientza" ,cufureala ta e combinata si cu FLATULENTZE?
    Ah,da?
    Pai vezi,cum sa nu-mi fie greatza cand esti prin preajma...
    Mai trage si tu apa,ca pute a MAN-CUR-TISM.
    Ei hai,stiu ca-ti CRAPA PIPOTA in tine de necaz,dar chiar asa!
    Aoleo!Iar te-ai...CUFURIT?!?!
    Hai ,mai invata sa vorbesti,si dupa aceea scrie...
    E nevoie de tine pe site-urile PCRM-ului din Tara Mama(Partidului UNIC PSD-PNL-KGB).
    E nevoie de MULTA CUFUREALA acolo.

    RăspundețiȘtergere
  14. Vanatorule, la mine pe blog nimeni nu-ti da dreptul sa ma jignesti si sa ma insulti. Il cunosc pe Puisor de 10 ani si tiu ce e de capul lui nu trebuie sa vii tu sa-mi spui cum sa-l tratez. Te-am rugat sa comentezi DOAR la subiect, comentariile tale fiind ACELEASI la multe alte articole de-ale mele si nu numai. Crezi ca sunt atat de grea de cap incat sa nu inteleg ce ai scris o data? De ce repeti de o mie de ori aceleasi lucruri? Cat despre alegerea ta de a nu mai vizita acest blog iti apartine. Atat timp cat nimeni nu ma jigneste, oricine e binevenit. In alta ordine de idei, faptul ca puisorul ne numeste lenesi sau puteri, are dreptate. Asteptam pomana de la altii in loc sa puem umarul la facut diguri sa nu ne intre apa in case, noi stam la bar cu tigara si berea in fata. Si apoi, nu-l mai lauda atata de Basescu, are si el pacatele lui. Cata carte am eu nu-i treaba ta, e posibil sa am ma multa sau mai putina decat tine. Nu esti tu in stare sa ma judeci.

    RăspundețiȘtergere
  15. On 2 august 2010, 20:26 , Lulu spunea...

    " Si apoi, nu-l mai lauda atata de Basescu, are si el pacatele lui."

    Da.
    Si MARELE ROMAN Stefan cel Mare si SFANT avea pacatele lui.
    Dar A ZDROBIT hoardele tatare,turce,hungare si poloneze.
    A ctitorit peste 40 de biserici si manastiri.
    Si cand merg SA MA INCHIN la mormantul sau SFANT de la Putna sau cand iau in brate zidurile batranei CEtati de SCaun a SUCEVEI nu ma gandesc la pacatele marelui Stefan ci la MANDRIA de a fi ROMAN.
    Asa si cu Presedintele TUTUROR ROMANILOR Traian Basescu.
    Dupa 20 de ani in care SLUGILE Moscovei ca ILiciKGB(cum i se spune lui ILiescu in Tara Mama ROMANIA) si Umilica(Constantinescu)NE-AU MAI TRADAT inca o data pe NOI,ROMANII basarabeni,dupa TRADATORUL Mihai I,Presedintele Basescu ne-a redat DREPTUL si MANDRIA de a fi ROMANI.
    Cred ca tu LULU te uiti exclusiv la WECEURILE TV ale Coloanei a-5-a ruse de manipulare in masa din Tara Mama,Antena3 si RealitateaTV.
    Cat despre statul cu halba in mana si tigara in gura in timp ce altii muncesc asta e CIUMA ROSIE care ne-a imbolnavit pe toti.
    ROMANII de pe mbele maluri ale Prutului s-au comportat asa.
    Stii ca la Galati ROMANII facea la fel ca si ROMANII de la Nemteni,Cotul Morii,Obileni?
    EI BEAU,iar jandarmii sau carabinierii si soldatii munceau.
    Asta se cheama BOALA BOLSEVISMULUI.
    LULU,NU il mai ataca cu atata URA pe Presedintele Basescu!
    Gandeste-te ca daca era cum pretinzi tu ca ar fi(SI NU ESTE)putea face carari i genunchi la MOscova precum IliciKGB sau CioroninKGB sau PasatKGB sau mitropolitul VladimirKGB sau LupuKGB.....sau...sau...
    LULU,la nivelul tau de absolvent de studii superioare ma asteptam la IMUNITATE in fatza PROPAGANDEI KGB.
    Mai stii indemnul din PMAN?
    "TREZESTE-TE PATRIE DROGATA!"
    Trezeste-te LULU!
    P.S.:
    Am vazut ca nu stiai nimic de MARELE ROMAN Ion Voda Viteazul...
    E timpul sa vezi DINCOLO de manipularea TV a Calailor Ocupanti Rusi.
    Altfel vei ramane DOAR O FRUMOASA ROMANCA basarabeanca.
    DOAR frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  16. Lulu,afla daca nu stiai ca ROMANII basarabeni nu sunt doar "LENESI si PUTORI" cum scria descreieratul cufurit.ROMANII basarabeni sunt "Arcasii lui Stefan", "Armata Neagra", "Sabia dreptatii", "Grupul lui Filimon Bodiu".
    Ai auzit de ei?
    Bunelul tau EXECUTAT IN TORTURI de CAlaii Ocupanti RUSI in GULAGURILE SIBERIENE ar suferi crunt daca ar sti ca tu reduci ROMANII basabeni la cateva cete de betivi lenesi si ii uiti pe ROMANII MARTIRI ca Vieru,Teodorovici,Vartic,Ghimpu...
    Ai scris vreun articol despre APARATORII MARTIRI ai ROMANISMULUI in Basarabia?
    Sunt curios daca ai auzit macar de "Arcasii lui STefan".
    Daca ai scris imi cer scuze anticipat.
    Si nu o lua ca pe un acces de superioritate al meu fatza de tine.
    Pur si simplu m-am saturat de MANCURTI si de PROPAGANDISTI KGB deghizati in "patrioti"-"STATALISTI" maldavani.

    RăspundețiȘtergere
  17. Anonimule, a-l compara pe Stefan cel Mare cu Traian Basescu mi se pare de prost gust. Politicienii nostri de astzi nici la degetul mic al marilor domnitori romani nu ajung, sunt niste lichele conduse doar de interese proprii. Inteleg ca-l respecti pe actualul presedinte, il respect si eu, dar sunt constienta ca nu este el romanul care sa uneasca acest popor. Trebuie sa fim realisti. Am auzit si am citi despre toti domnitorii romani pe care-i amintesti tu. Cunosc foarte bine istoria poporului meu. Afla dar ca pentru mine statul Republica Moldova NU EXISTA, nu-l recunosc pentru ca a-i recunoaste existenta inseamna a fi de acord cu pactul mincinos Ribentrop-Molotov. Iar eu nu sunt. Te rog sa nu ma ataci nestiind nimic despre mine. Iar pentru tine special voi repeta inca o data SUNT MANDRA CA SUNT ROMANCA DIN BASARABIA!

    RăspundețiȘtergere