„Redefinirea” identității Republicii Moldova? Oare? Un răspuns lui Octavian Racu


            Citeam pe Unimedia un articol despre „redefinirea” identității Republicii Moldova. Nu pot să nu remarc faptul că oricine își exprimă părerile mai mult sau mai puțin avizate față de acest subiect. Pe de o parte este un lucru îmbucurător deoarece conștientizarea că există într-adevăr o problemă identitară este o etapă importantă în rezolvarea acesteia. Pe de altă parte, însă, e aproape întristător faptul că oricine poate scrie un astfel de articol, mai mult dăunând decât fiind de ajutor. Un lucru este sigur – discursul identitar a devenit un subiect de discuție nu doar în cadrul mediilor academice, dar și în rândurile societății.
            Octavian Racu, de exemplu, optează pe blogul său pentru „redefinirea” identității din Republica Moldova. El își începe discursul cu un cuvânt curajos „trebuie”. De ce trebuie? El își argumentează opinia pornind de la ideea că „nu suntem o Moldovă a lui Ștefan cel Mare și nici un produs al pactului Ribbentrop-Molotov. Suntem un stat absolut nou, apărut la 27 august 1991, cu voia lui Dumnezeu, prin voința populației și clasei politice din acest teritoriu, primind accidental numele de Republica Moldova, ceea ce nu trebuie deloc să ne deranjeze”. Aș vrea să-l contrazic pe acest mare „atotștiutor” și „cercetător” care vorbește cu nerușinare în numele unei societăți. Nu, domnule, nu suntem chiar un stat nou, apărut accidental. Acest lucru s-ar fi putut produce eventual cu sute de ani în urmă, în Europa de astăzi însă nimic nu se petrece accidental. Ca să „redefinești” un lucru, fie acesta și identitatea unui popor, trebuie să existe undeva în trecut o definiție, nu? Care e această definiție? Dacă emiți o teorie o și susții cu argumente convingătoare, nu doar arunci două vorbe și, gata, ești mare deștept.
            În altă ordine de idei ca să faci afirmații ca ale tale, domnule Racu, trebuie să fii avizat, să ai o oarecare competență, să fi studiat acest fenomen social complicat – identitatea. Din câte am văzut eu nu ai astfel de studii și nici cunoștințele necesare. A vorbi de un conținut „valoric al identității” și a susține că identitatea „reprezintă o adeziune a omului la anumite valori, la un anumit spațiu spiritual, la un anumit proiect ideologic și geopolitic” nu e chiar greșit. Aș spune chiar că, într-o oarecare măsură, ai dreptate. Ar trebui să știi însă faptul că și identitatea este de mai multe tipuri – civică și națională și că între ele există diferențe și asemănări. Sunt cercetători, sociolingviști care au studiat acest fenomen social ceva mai mult ca tine și tind să le dau lor crezare. Conform opiniei acestora, identitatea are marcatori fundamentali precum: limba, istoria, spațiul geografic, tradițiile și obiceiurile, religia și cultura. Tu nu recunoști nici unul din acesți marcatori, identitatea în concepția ta rezumându-se la „ valori, spațiu spiritual, ideologie și geopolitică”. Și ca să nu ți se pară că vorbesc eu aiurea, uite niște nume de referință care sigur au sau au avut mai multă minte decât tine: Eugen Coșeriu, Gheorghe Moldovanu (profesor la ASEM), Silviu Berejan, Ion Dumeniuk, Henri Boyer, Joshua Fishman, William Labov, Ferguson, Robert Lafont, Daniel Baggioni, Jean-Louis Calvet și lista încă ar putea continua.
            Revenind la noțiunea de identitate, am spus mai sus că aceasta poate fi de două tipuri: națională sau civică. Identitatea civică presupune o organizare socială omogenă, o educație și o cultură standard, o economie și obiective politice comune. Acest tip de identitate este aplicabil, în mare parte, dar nu obligatoriu, spațiilor geografice sau statelor multietnice. Identitatea este construită și reconstruită de-a lungul timpului pentru că și societățile se schimbă. Acest lucru, aceste schimbări însă nu implică schimbarea unor fundamente care se dovedesc a fi limba, religia și istoria. În cazul Republicii Moldova problema este complicată mult de prezența celor două tipuri de discursuri identitare: moldovenesc și românesc. Prezența lor în cadrul aceleiași societăți nu este un motiv de mirare având în vedere schimbările sociale și, mai ales, cele demografice prin care a trecut acest spațiu începând cu cel de-al doilea război mondial.
            A susține că am apărut ca stat și popor la 27 august 1991 este atât de eronat încât mă întreb dacă nu cumva îți bați joc de cititorii blogului tău, domnule Racu. N-am apărut din cer și nici nu ne-au adus extratereștrii. Eram acolo și înainte de 1991. Oricât ar fi fost de puternică rusificarea și sovietizarea prin care a trecut Basarabia, limba română n-a încetat niciodată a fi tot limba română chiar dacă i s-a dat o altă denumire. Limba, conform opiniei multor sociolingviști, reprezintă emblema unei națiuni. Așa e și în cazul Republicii Moldova. Din câte înțeleg eu, domnule Racu, dumneata optezi pentru o identitate moldovenească, apărută în anul 1991. Cum se face atunci că scrieți într-o limbă românească aproape perfectă (exceptând cele câteva greșeli de acorduri cum ar fi de exemplu „suntem martorii procesului de plămădire a unui nou subiect al istoriei” unde normal trebuia să scrii „al istoriei”).
            Țin să te dezamăgesc, nu suntem un spațiu „golit de valori” cum susții dumneata pentru că, de-ar fi așa, nu l-am fi avut pe Grigore Vieru, pe Eugen Coșeriu sau pe mulți alții. Suntem doar indeciși și măcinați de probleme interetnice. Sunt de acord cu tine, rezolvarea problemelor nu trebuie căutată la suprafață, ci mult mai adânc, încă din perioada sovietică. Faptul că URSS a avut o politică lingvistică diabolic de bine pusă la punct, astăzi suntem indeciși și ne definește această stare de confuzie. De-ar avea actuala Republică Moldovă o politică lingvistică care să opteze pentru ridicarea prestigiului limbii române și care să stabilească niște legi clare în privința limbilor minoritare, n-am mai fi sufocați de mass-media rusească și nici nu ar fi nevoie să ne spună alții cine suntem și ce limbă vorbim.




13 comentarii:

  1. Băiatul ăsta nu a ieşit de capul lui. El vine să ne lumineze cu o chestie care de facto se întâmplă de vreo câţiva ani în RM. Apariţia poporului maldavnesc convine şi UE şi Rusiei. Toţi alogenii din RM se vor considera de acum maldavani. Românii vor fi o minoritate de 2-3%. Sunt curios dacă pe lângă limba de stat, va fi şi rusa făcută limbă oficială. Avem reţeta FYROM.

    RăspundețiȘtergere
  2. Lucian, e posibil, deși nu cred că va apărea o nouă națiune. Cei care țin cu adevărat la trecutul și la limba lor maternă nu vor permite acest lucru. Cât regret că nu a devenit Mihai Ghimpu președintele țării!

    Angy, merci :)

    RăspundețiȘtergere
  3. este un element futil să te iai de gramatica cuiva, prezentînd asta drept argument ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Oleg, n-am folosit acest lucru drept argument. Tu așa ai înțeles? Am spus că omul scrie într-o română aproape perfectă... cu mici excepții. A fost mai mult o corectare decât un argument. Și eu greșesc, stai liniștit. Și mi-ar prinde bine atunci când greșesc să mă corecteze cineva.

    RăspundețiȘtergere
  5. Raspund si eu :)

    http://octavianracu.wordpress.com/2011/02/05/%E2%80%9Eredefinirea%E2%80%9D-identitatii-republicii-moldova-oare-un-raspuns-lilei-cazacu/

    RăspundețiȘtergere
  6. Felicitări, Lilia!
    Se demonstrează încă o dată că Racu şi ai lui sunt o subunitate FSB-isto SVR-istă.

    RăspundețiȘtergere
  7. si KGB a facut acelasi lucru. Dorea REDEFINIREA IDENTITATII REP.MOLDOVA

    Dar redefinirea identitatii unui stat, inseamna redefinirea cetatenilor sai, iar redefinirea cetatenilor sai, inseamna redefinirea fiecarui cetatean individual.

    Si uite asa KGB a dus ani si ani de zile, la o spalare pe creier, si sa ii faca pe rusii din Rep.Moldova care vorbesc numai ruseste sa creada ca sunt mai moldoveni decat Stefan cel Mare

    Iar pe est-moldoveni sa creada ca Stefan cel Mare vorbea ruseste si e ceva normal, si ca patria mama de la care au fost rupti (MOLDOVA DE EST, BASARABIA NU A FOST NICIODATA INDEPENDENTA CA STAT SUVERAN) este Rusia si nu Romania.

    Minciuna a ajuns la cote de neimaginat in aceasta tara - polul prostiei si minciunii, creuzetul KGB, laboratorul de teste a KGB.

    Sa ajungi sa spui ca un POPOR LATIN trebuie sa apartina Rusiei / CSI (care nu are in componenta nici-un popor latin !!!!) in loc sa apartina Europei / UE (unde regasim tarile latine Portugalia, Spania, Italia, Franta)
    este o nebunie.

    Sa ajungi sa te targuiesti ca exista "limba moldoveneasca" este o aberatie.
    Oare de ce germanii din RDG nu au declarat ca limba lor e diferita?

    Sa stai in anul 2011 !!!!!! mileniul 3!!!!!!!! sa discuti inca despre alfabet si limba, mi se pare dovada spalarii pe creier la care cetatenii Rep.Moldova au fost supusi in masa de KGB pe timpul URSS
    (nu ma credeti atunci uitati-va la documentare cu Korea de Nord!)

    RăspundețiȘtergere
  8. TAVARISCI "Octavian Racu" baga bine la cap si transmite-le si STAPANILOR TAI,CALAII OCUPANTZI RUSI:

    NU EXISTA “POPOR MOLDOVENESC”!
    Este o inventie a Calaului OCUPANT Stalin.

    NU EXISTA “LIMBA MOLDOVENEASCA”!
    Este o inventie a Calaului OCUPANT Stalin.

    NU EXISTA “republica moldova”!
    Este o inventie a Calaului OCUPANT Stalin.

    Exista DOAR poporul ROMAN,limba ROMANA si ROMANIA,urmasa DACIEI strabune!


    Vanatorul de forumisti KGB

    RăspundețiȘtergere
  9. Pentru cei care INCA nu isi cunosc IDENTITATEA ROMANEASCA(GETO-DACA)

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&hl=ro&v=gngw1V3f79g

    Lulu ai vazut documentarul?
    Aici afli si de ce Valahiile se numeau si "Valahiile NEGRE".Moldova era "KARA-Bogdania"(Bogdania cea NEAGRA) pentru turci.Iar intemeietorul Dinastiei BASARABILOR era Negru-Voda.
    BAS-SA-EUS=BASSAREUS=Cel ce pluteste peste ape=PAJURA cu cruce in cioc de pe blazonul Tarii Romanesti A BASARABILOR.

    Te rog arunca o privire si peste aceste documentare Lilia:

    http://www.youtube.com/watch?v=UwKhmesYSyI&feature=player_embedded

    http://www.enciclopedia-dacica.ro/

    Vanatorul de forumisti KGB

    RăspundețiȘtergere
  10. Iata ce scria MARTIRUL ROMAN basarabean Grigore Vieru despre MINCIUNA RUSEASCA numita "limba maldav`neasca":

    Grigore Vieru
    Tamaie si licheni


    A murit tamaia,
    Duhoarea sta sa creasca.
    Ne-a umplut ca raia
    „Limba moldov’neasca“.

    Mi-a pierit si somnul,
    Pacea crestineasca.
    Maraie spre Domnul
    Limba moldov’neasca.
    O biata batrana
    N-are nici de pasca.
    Sta cu halca-n mana
    Limba moldov’neasca.
    Isi creste frumosul
    Limba romaneasca.
    Ii arata dosul
    Limba moldov’neasca.
    Gangava, tot linge
    Cizma muscaleasca.


    Spre Evropi se-mpinge
    Limba moldov’neasca.
    Palida mi-e fata
    Sub un cer ce casca.
    Imi mananca viata
    Limba moldov’neasca.
    Voi muri, se pare,
    Pentru-a mea lumina…
    „Ma va plange oare
    Limba cea romana?!“

    RăspundețiȘtergere
  11. Bravo Lilia!
    Nu pot scri bine în "română". Dar pot sa spun un lucru: mama - îmi este ucraineancă, tata după documente moldovean, soţia - leahă (dacă ştiţi leah-îi polonez) Întrebarea cine sînt copii mei? Răspunsul meu este: lăsaţi-mă în pace să trăiesc liniştit pe pămîntul ista, că mă voi descurca şi singur cine sînt eu.Da imbecilii ăştea de agenţi ai SRI KGB sau ai nu stiu cui, care vin şi-mi bagă pe gît românismul ista agresiv să-şi mai dea seama ce fac, nu numai să stea cu gîndul la ruble pentru care o vind şi pe propria mama.

    RăspundețiȘtergere
  12. ''Exista DOAR poporul ROMAN,limba ROMANA si ROMANIA,urmasa DACIEI strabune!?''-e drept ca toate persoanele au dreptul sa-si expuna propria parere,dar cind citesc comentariile si articolele de acest genere,imi vine la dorinza sa vin in ospet la persoanele '' intelepte '',cu un AK 47.

    P.S.sa ma sarute in fundul meu moldovnesc toate persoanele care nu considera R.Moldova o naziune,fratii nostri de peste Prut:ati stiut numai sa furati exem:1918(unirea cu romania) - 1941 --nu ati facut nimic altceva.

    RăspundețiȘtergere