Unirea mai este oare o opțiune?

            Vorbeam zilele trecute cu o prietenă de acasă, din Moldova. Din una în alta, îmi spune că a citit un articol de pe blogul meu în care criticam dur pe cei de acasă. „Iaca tare mi-e interesant dacă se va uni vreodată România cu Moldova...” – „Da tu vrei să ne unim vreodată?” – „Da nici nu știu...” Conversația m-a ros toată ziua. Problema poate fi abordată din multe unghiuri. Și probabil orice și oricum aș scrie voi supăra sau voi nemulțumi pe cineva. Nu pot să nu remarc faptul că asociațiile și ONG-urile pline de „patriotism” pur moldovenesc au apărut în ultimii ani ca ciupercile după ploaie. Se bat cu pumnul în piept, luptând și făcând spume la gură pentru limba lor moldovenească, pentru istoria Moldovei și contra celei mai mici manifestări de românism. Dacă aceste lucruri s-ar fi întâmplat pe la sfârșitul anilor '80, ani tulburi și bulversanți, zău că n-aș fi fost mirată. Ar fi fost chiar o situație de înțeles – viața sub amprenta sovietică era proaspătă și prezentă în viața noastră, limba rusă ca la ea acasă etc. Dar n-a fost așa. La începutul anilor '90 strigam disperați limbă, identitate, alfabet! Cine s-a gândit atunci că nu vom reveni la ceea ce a fost Basarabia odată – un teritoriu românesc, un spațiu vital unde se nasc oameni de cultură și scriitori valoroși.
            Mă întreb unde și când am început să dău înapoi, să fim nostalgici după comunism, să ne pară rău după sărbătorile de 1 sau 9 mai? Dacă în zorii independenței noastre priveam fără să ne săturăm TVR, urmărind concerctele, filmele, muzica românească, astăzi suntem mari consumatori de Pervîi Canal sau Russkoe Radio. Dacă atunci știam cu toții că limba noastră maternă este româna, acum suntem chiar mândri că suntem moldoveni și vorbim moldoveneasca. Ca sociolingvist înțeleg într-o oarecare măsură toate aceste lucruri: am fost sub influența unei culturi și a unei limbi puternice care s-a bucurat de toată susținerea politică în timp ce limba băștinașilor era considerată țărănească, fără prestigiu, o perioadă de timp n-am împărțit istoria, cultura și schimbările sociale cu spațiul românesc de dincoace de Prut. E de înețeles. Ceea ce mă nedumerește este însă lipsa oricărei conștiințe identitare, lipsa demnității etnice, lipsa dorinței de a ne schimba mentalitatea. Complexul limbii este boala noastră. Și încă mai simțim în suflet teama de cei care ne-au condus. Evităm cu orice preț să pronunțăm cuvintul limbă română sau românesc numai ca să nu-i supărăm pe oaspeții din țara noastră – ruții. În principiu, mă întreb ce drept la părere au minortățile în Republica Moldova comparativ cu alte țări? Dacă în multe alte state europene și nu doar europene, minoritățile naționale se luptă acerb pentru recunoașterea și identitatea lor, în Basarabia minoritățile fac jocul. Vor autonomie teritoriale – o au, vor oficializarea limbii ruse – mai că a fost posibil și acest lucru.
            Acum mă postez pe partea cealaltă a baricadei. Privind toate aceste realități prin ochiul românilor din România te-ai întreba la ce bun o unire? Basarabenii nu recunosc limba și identitatea românească, spunându-și moldoveni, chiar după 20 de ani de la independență aceștia folosesc o mulțime de rusisme, preferă să stea cu fundul în două luntre, indeciși între Rusia și România etc. E normal ca cei din România să ne privească suspicios și reticent, iar puținii la număr studenți, elevi sau oameni care lucrează sau învață în România se identifică lingvistic și cultural cu spațiul românesc. De ce și-ar dori românii unirea cu basarabenii dacă cei din urmă nu manifestă nici cea mai mică dorință pentru a face acest pas? De ce le-ar mai oferi studenților basarabeni oportunitatea de a face studii fără taxă, cu bursă în școlile și universitățile din România, dacă aceștia își schimonosesc cu bună știință limba și identitatea? De ce ni s-ar da toate acestea dacă noi nu vrem să fim români, dar ne place să ne batem cu pumnul în piept că suntem moldovenii lui Ștefan?
            Astăzi, eu, româncă născută în Republica Moldova, locuind în România nu văd cum și când ar putea avea loc o unire între cele două spații românești. Nu pot să nu mă întreb unde și cum am putea îndrepta o astfel de situație. Mă întreb de ce moldovenii se răzvrătesc împotriva cotropitorilor români care îi învață pe ei cine sunt și vor să le dea o altă identitatea decât cea moldovenească, dar nu se răzvrătesc împotriva sovieticilor care au venit peste noi, pașnic, călare pe tancuri, aducându-ne pacea și prosperitatea proletară? Mă întreb iarăși – mai are rost unirea?

Acest articol îl găsiți și pe SpreVest , Stela Popa

22 de comentarii:

  1. Subiect care naște multe discuții... Dacă vorbesc cu cei de acasă, cu tineri chiar, mulți îmi spun că nu am ce face, că dacă eu îmi fac studiile în România nu însemnă că Rep. Moldova ar trebui să se unească cu România... Automat întreb ce limbă vorbește și dacă răspunsul e „limba moldovenească”... atunci ce fel de UNIRE? Eu mi-o doresc, poate mai mult decât orice în lume, deși nu îmi imaginez ce e de făcut cu UTAG-ul, cu cei de la BELIȚÎ, cu toți care habar nu au de unde vin și încotro se îndreaptă... Întrebări, multe, grămadă, întrebări în nicăieri...

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred că marea problemă nu este UTAG, ci oamenii de rând. Dacă am ști cum să ne respectăm în primul rând pe noi și după aceea să-i facem pe alții să ne respecte, minoritățile, ruși, ucraineni, găgăuzi sau bulgari, ne-ar respecta. Conștientizarea trebuie să vină de la puterea politică - singura putere care poate acționa legal. Dar la noi politicul e plin de pragmatism și lingăi care fac rândul la ușa lui Putin la Moscova. De unde identitate? De unde unire? Important e să vream o schimbare. Îmi aduc aminte când școlile toate din Moldova învățau pe manuale românești. Chiar nu era o problemă moldovenismul. Cum s-au schimbat manualele, prin 2000 cred, s-a schimbat și direcția vântului. Generația ânără trebuie îndreptată pe drumul cel bun.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu cred ca trebuie sa cautam Unire acum. Simplul fapt ca așteptăm pe cineva sa ne salveze de la scufundarea pe care noi am cauzat-o ne arata ca nu suntem pregătiți. A cui vina e? A sovieticilor? Oare? Nu, e vina noastră ca ne-am aplecat capul atunci cînd trebuia sa-l ridicam. Am fost și încă suntem prea lași pentru a lupta. Eu vreau ca noi sa căpătam stima și apreciere fata de noi înșine, si apoi putem sa discutam despre Unire.

    RăspundețiȘtergere
  4. @perlaneagră, exact! Demnitatea și respectul de sine ne-ar trezi și dorința de a fi oameni civilizați, de a fi siguri de originile și rădăcinile noastre identitare. Unii vorbesc de o „unire culturală” cu România. Nu-i chiar o formulă de compromis, dar nici măcar așa ceva nu avem.

    RăspundețiȘtergere
  5. AURELIAN: Problema Unirii RM cu Romania este una foarte controversata in randul romanilor moldoveni: exista est-moldoveni care iubesc Romania,altii care nu sunt interesati de RO si altii care urasc fanatic aceasta tara.
    A pune problema la modul "Sa facem Unirea sau nu" constituie un esec din start. Cred ca prioritatea tuturor oamenilor de bine ar trebui sa fie aceasta:" Toti moldovenii de la Carpati la Nistru trebuie sa fie reuniti sub scutul aceluiasi stat!! Acesta este dreptul lor natural." Pornind de la aceasta premisa, moldovenii de pe ambele maluri ale Prutului trebuie sa se intalneasca si sa decida: fie se alipesc unii republicii ex-sovietice, fie se alipesc ceilalti Romaniei.
    Important e sa se judece lucrurile cat mai rational,si nu pe baza emotiilor de moment.Domnul sa le dea gandul cel bun!

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Aurelian, nu cred, sincer, că moldovenii dintre Carpați și Nistru ar decide o eventuală unire. Mi-aduc aminte că acum câțiva ani, fostul președinte Voronin, cerea României Moldova lui Ștefan. Dacă tot ar fi vrut o unire teritorială ca să refacă vechea Moldovă, nu înțeleg de ce aceasta ar fi trebuit să aibă capitala la Chișinău și nu la Suceava. Desigur, aberațiile lui Voronin mai bine ar fi ignorate decât luate în seamă. Ideea este alta - dacă pentru moment nu putem vorbi despre unire, e OK. Dar mă îngrijorează altceva - oamenii. Basarabenii se depărtează atât de mult, pe zi ce trece, de ceea ce ar trebui să fie identitatea și limba lor, încât tind uneori să-i dau dreptate lui Lucian care spune „limba maldavenească va exista”.

    @Mircea-Gabriel, să știi că întradevăr aceste sentimente sunt contradictorii. Dar cred că ecuația este și inversă - am întâlnit români din România care iubeau basarabenii ca fanaticii (metaforic vorbin), ajutându-ne mereu, fiind alături de noi, fiindu-ne prieteni și, la polul opus, alții care ne urăsc de moarte. Dragoste cu năbădăi :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Si tu LULU,SI TU?

    “Unirea mai este oare o opțiune?” scrii tu.
    Dar intrebarea in sine ESTE OARE O OPTIUNE?
    Un ADEVARAT ROMAN basarabean(nu un mankurt),poate macar sa isi puna aceasta intrebare?
    Pe vremuri la facultate profesorii CLADEAU OAMENI,CARACTERE,nu doar « banci de date ».
    Iar un om puternic se bazeaza pe PRINCIPII CARE SLUJESC ATINGERII UNOR IDEALURI.
    Lulu…CARE SUNT PRINCIPIILE TALE?Care sunt idealurile tale?
    Imi pun aceste intrebari pentru dai dovada de UN DUALISM SUSPECT.
    Imi mai ramane,in timp,sa ma lamuresc daca acest DUALISM este bazat pe FRICA sau pe PERFIDIE .
    Daca FRICA te face sa oscilezi in asa hal in scrierile tale atunci POATE CA TE-AS PUTEA INTELEGE.
    Dar daca nu de frica e vorba ?
    Cum poti sa scrii articole infocate despre MARELE ROMAN Grigore VIERU,ASASINAT DE KGB (ca si sotii TEODOROVICI)tocmai pentru ca s-a luptat o viatza sa infaptuiasca MAREA RE-UNIFICARE cu Tara Mama ROMANIA,pentru ca apoi sa pui asemenea INTREBARI TIP DIVERSIUNE ?
    Sau cum de nu te scandalizeaza promovarea ABERATIILOR CRIMINALE RUSESTI pe care le debiteaza « Aurelian » ?
    Nici mai mult nici mai putin …IL APROBI ?
    TU ITI DAI SEAMA CE FACI ?

    Uite despre ce este vorba :
    Aurelian :
    « A pune problema la modul "Sa facem Unirea sau nu" constituie un esec din start »
    Replica ta :
    « Ideea este alta - dacă pentru moment nu putem vorbi despre unire, e OK. »
    Ai avea curajul sa le spui asta in fatza,daca s-ar putea,si ROMANILOR Mihai Eminescu,Alexe Mateevici,Gheorghe Ghimpu,Ion Teodorovici,Grigore Vieru,Petre Tzutzea,Valeriu Gafencu,Paul Goma ?
    Acesta e ROMANUL basarabean cladit de scoala romaneasca ?
    Si cosmarul continua :
    Aurelian :
    « moldovenii de pe ambele maluri ale Prutului trebuie sa se intalneasca si sa decida: fie se alipesc unii republicii ex-sovietice, fie se alipesc ceilalti Romaniei. »
    Replica ta e halucinanta:
    « Dacă tot ar fi vrut o unire teritorială ca să refacă vechea Moldovă, nu înțeleg de ce aceasta ar fi trebuit să aibă capitala la Chișinău și nu la Suceava. »
    Desi afirmatia e trecuta sub rezerva « aberatiile lui Voronin » TE CUTREMURA ca Lulu NU are o REACTIE VIRULENTA, »IMUNITARA » fatza de acest atat de cunoscut PLAN RUSESC DE DEZMEMBRARE a Romaniei !!!
    Oare chiar sa nu fi auzit Lilia de Planul KGB « VALAHIA » prin care,in 1990, Tara MAMA ROMANIA urma sa fie rupta in cele 3 provincii istorice de catre OCUPANTZII RUSI ???
    Transilvania ar fi trecut la Calaii HUNGARI,Banatul la Yugoslavia,Dobrogea la barbarii bulgari,Moldova s-ar fi unit cu Bucovina de Nord si INTREAGA Basarabiei cu Bugeacul si Hotinul si ar fi devenit…REPUBLICA SOVIETICA.
    Din Tara MAMA Romania ar fi ramas DOAR Muntenia si Oltenia sub numele de…Valahia.
    DE CE NU ARE Lilia O REACTIE VIOLENTA la evocarea « inocenta » a CRIMINALULUI PLAN RUSESC ?
    Si tu,LULU,SI TU?
    Este o intrebare la care urmeaza sa aflam,in timp,raspunsul.

    Vanatorul de forumisti KGB

    RăspundețiȘtergere
  9. Cat despre « PALMA » pe care indirect am primit-o de la Lilia…ce sa mai zic:
    Eu am scris de multe ori pe acest blog(si nu numai)ADEVARUL care ii doare pe OCUPANTZI RUSI :

    « NU EXISTA “LIMBA MOLDOVENEASCA”!
    Este o inventie a Calaului OCUPANT Stalin. »

    Lilia nu a considerat ca mesajul acesta merita un raspuns.
    In schimb RASPUNZAND altcuiva...Lilia scrie :

    « tind uneori să-i dau dreptate lui Lucian care spune „limba maldavenească va exista”
    Si mai scrie Lilia :

    « Basarabenii se depărtează atât de mult, pe zi ce trece, de ceea ce ar trebui să fie identitatea și limba lor»
    incat nu ma pot abtine sa nu intreb :
    De ce s-ar stradui MANKURTII sa se lupte pentru AFIRMAREA INDENTITATII LOR ROMANESTI daca tu insatzi,UN ROMAN basarabean format IN SCOALA ROMANEASCA scrii cu o nepasare care ,pentru un ADEVARAT PATRIOT ,frizeaza CRUZIMEA :

    « dacă pentru moment nu putem vorbi despre unire, e OK. »

    Suna ca o sentintza de CONDAMNARE PE VIATZA…daca nu o condamnare la moarte.
    Unde e tonul MILITANT,LUPTATOR la care te-ai astepta de la cineva care scrie despre Eminescu,Vieru,ROMANISM,ADEVAR ISTORIC ?
    Cat de departe este TONUL DE CRUDA NEPASARE al Liliei fatza de FORTZA SFANTA pe care ti-o da acest batranel,simplu si la vorba si la port,MARTIRUL INCHISORILOR BOLSEVICE,Petre Tzutzea care spunea,intr-unul din ultimele sale interviuri :

    « Basarabia e pământ românesc, e pământul lui Ştefan cel Mare.
    Dacă-mi scoateţi ochii, nu spun că Basarabia e rusească! »

    http://www.trilulilu.ro/alonewolf/8f743250fd651e

    RăspundețiȘtergere
  10. De ce nu am o reacție violentă? Pentru că eu nu sunt violentă. Ceea ce spui tu poate și este în mare parte adevărat, dar a vedea viața și identitatea basarabenilor din România, fără a cunoaște existența acestora de zi cu zi e puțin diferit. Eu cunosc viața oamenilor de dincolo de Prut, știu cât suntem de rătăciți și mai știu că adevărata noastră identitate este și ar trebui să fie cea românească. Dar trăim printre rătăciți, iar alolingvii vrem noi sau nu sunt cetățeni ai Moldovei. De-aș avea puterea (dar, din păcate, nu o am) aș schimba multe și în primul rând aș porni de la manualele școlare infecte, de la conștientizarea populației și de la obligativitatea cunoașterii limbii române.

    RăspundețiȘtergere
  11. Am să te rog ceva și o fac pentru ultima oară și fără răutate. Blogul meu este deschis tuturor atât timp cât nu-mi este atacată persoana, ci doar ideile. Te rog, dacă vrei să comentezi, e suficient să scrii un comentariu și să nu repeți de o sută de ori același lucru. Nu vreau să fiu rea, dar din moment ce-mi atribui cruzime și nepăsare fără să mă cunoști îmi pare rău, dar voi fi nevoită să restricționez comentariile. Atacă ideea, nu persoana! Crezi că mie, căreia i-a murit bunicul în gulagul rusesc, iar altul la Țiganca, în lupte, îmi place ce se întâmplă în Moldova? Asta crezi tu? Crezi că-mi place cum vorbesc moldovenii veniți la studii (nu toți, desigur), cu rusisme, ăntr-o română infectă, care, da, este moldoveneasca lui Stati, nu limba lui Eminescu sau Vieru. Nici unul din cei doi scriitori n-au spus în loc de „bună ziua” „privet”.

    RăspundețiȘtergere
  12. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  13. Lilia,intrucat nu am apucat sa-ti citesc comentariile decat DUPA ce am postat intelege CA MA DOR CUMPLIT randurile tale.
    Cele pe care le-am citat.
    Si nu te atac PE TINE ci EXACT CE AI SCRIS.
    Fara rautate.
    DOAR CU DURERE.
    MULTA DURERE.

    Dumnnezeu mi-e martor.
    Vanatorul de forumisti KGB

    RăspundețiȘtergere
  14. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  15. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  16. AURELIAN: @"Vanatorule",observ ca esti foarte viteaz in luptele cu femeile,dar ai fi la fel de viteaz sa te bati cu rusii din Transnistria? Banuiesc ca nu.In schimb,ti-ar face mare placere sa mai vezi o generatie de romani sangerand in luptele cu rusii...bai, si eu am avut un bunic luptator la Odessa care s-a ales cu ranile degerate si astfel semi-invalid de la 24 ani; mi-a povestit despre salbaticia ruseasca asiatica,despre dispretul rusilor pentru moarte... nu cred ca ai fi vrut sa fii in locul lui acolo!!
    Si eu consider ca Basarabia e pamant romanesc dar nici razboiul,nici alte acte de forta nu pot produce o unire trainica cu Tara. Unirea se poate face cu calm si judecata; basarabenii nu constientizeaza ca sunt romani, ci numai moldoveni...Este bine si asa; mai rau era ca ei sa se considere "rusi". Unirea se poate face foarte simplu: sa avem un referendum in acest scop concomitent atat pe teritoriul Rep Moldova cat si pe teritoriul judetelor moldovenesti ale Romaniei; deci Totul sau Nimic; sunt convins ca prin acest referendum,vor fi cel putin 60% voturi pro-Unire.

    RăspundețiȘtergere
  17. @Vânătorule, din păcate da, îți cer să nu mai scrii aici pentru că mă deranjează modul îi care abordezi problemele. Tu ai doar ochelari de cal. Vezi doar într-o direcție. Scrii aceleași lucruri în fiecare comentariu. Nu adevărul mă deranjează, ci faptul că mă jignești cu diferite cuvinte urâte. Atât timp cât mă caracterizezi drept perfidă, crudă, duală etc. nu pot să-ți permit să comentezi pe blogul meu unde EU sunt spătână. Când vei comenta STRICT la subiect voi aproba comentariile. Până atunci reflectă.

    RăspundețiȘtergere
  18. Felicitări pentru articol Lulu!
    Adevărul este exact cum ai scris: o mulțime de ONG-uri finanțate de la Moscova, patrioți cu sutele pe facebook, etc. E o mișcare perfidă a Moscovei, nu ne mai mirăm. E un moment extrem de dur acum. Sper să fie bine.

    RăspundețiȘtergere
  19. Napocel, așa e, așa-zisele asociații care promovează „patriotismul moldovenesc” e suficient de periculos încât să ne pună în gardă. Dar și atitudinea unor basarabeni față de subiectul unire e una neplăcută... :(

    RăspundețiȘtergere
  20. Vad ca NU TE DERANJEAZA INSULTELE ORIBILE pe care mi le adreseaza vicleanul propagandist al URII RUSESTI ANTI-ROMANESTI care aici semneaza "aurelian" si "dracula" pe blogul Stelei Popa.Probabil le consideri comentarii..."la subiect".
    Nu iti mai scriam,cum am si promis dar ai decis sa folosesti,foarte..."DEONTOLOGIC" si "DEMOCRATIC"(in gulagul siberian poate)tehnica PUMNULUI IN GURA.Adica ai ales SA MA INSULTZI fara a-mi da drept la replica.Ba si mai gretzos ai ales sa ma LINSEZI IN GRUP pe propriul blog alaturi de parazitzii precum "aurelian"...Excelentul proverb romanesc :"Spune-mi cine tie prieten ca sa-ti spun CINE ESTI!" vorbeste de la sine in privintza ta.Ai citit?Perfect.Acum potzi sa stergi.
    Vanatorul de forumisti KGB

    RăspundețiȘtergere
  21. Vânătorule, tu ori ești prost ori te prefaci. Îți ajunge! Ți-am mai sugerat - caută alt blog să-l bântui. E ultima oară când mai aprob vreun comentariu de-al tău, fie la subiect sau nu.

    RăspundețiȘtergere
  22. Ar fi nevoie de un Marghiloman, de un Ernest Broşteanu. Că dacă stai să faci referendum... toată lumea se codeşte. Trebuie lideri. În 1918 ei au existat. Şi mai era şi o situaţie disperată: în 1918 nu era vreme de şovăiala: ori armata română şi unirea, ori masacrele sovieticilor. Acum, vremuri moi, fundul în două luntre...

    RăspundețiȘtergere