Cronica unui „concurs” de muzică - Eurovision

             Cred că mulți dintre noi am urmărit în această seară așa-zisul concurs de muzică Eurovision. Și eu, desigur. Mai bine însă citeam Kundera sau mă uitam la un film. Sau jucam un joc stupid pe calculator. Scrisesem acum câteva zile, chiar în seara primei semi-finale, că voi încerca să văd și să aud doar muzică, indiferent de țară, etnie sau poziție geopolitică. Sunt naivă, nu-i așa? Și mi-au spus mulți că e un concurs geopolitic, unde Ukraina îi dăruiește Rusiei 12 puncte, iar Moldova i le face cadou României (nu și vice-versa, probabil i-am supărat noi cu ceva pe frații noștri de ne-au „dăruit” cele 10 puncte). Mai pe înțelesul tuturor – se votează țări, nu melodii.

              Norvegienii au organizat destul de bine ediția de anul acesta (nu la fel de bine ca rușii anul trecut). Chiar au fost cântate melodii bune pe scena de la Oslo. Numărasem la un moment dat pe degete cam 9 melodii favorite. Un top al meu. Nu neapărat preferate și de alții. Cum ar fi cazul Turciei sau al Danemarcei. N-a văzut nimeni că melodia Denemarcei era grozav plagiată după Abba?! Probabil nu... Mama adesea spune „Gusturile la frumusețe, mâncare și muzică nu se discută!” Doar așa îmi explic acel clasament înșiruit pe ecranul televizorului. Turcia nu mi-a plăcut deloc. România după clasamentul meu era undeva după cifra 10. Nu mi-a plăcut melodia Paulei (și chiar are o voce frumoasă!). Melodia Islandei era printre favorite, Belgia, Spania, Georgia. Germania? Nu prea...

             Revenind la concurs. Un teatru al absurdului bine plasat pe scenă. Spunea cineva că a trecut vremea teatrului absurdului o dată cu Ionesco. De unde! Sunt atâtea motive pentru absurd și ilar, le vezi și cu ochii închiși. Colega mea, Oxana, spunea că România nu a oferit Moldovei 12 puncte ca să scape de cumătrism. Nu prea cred. Oare și Cipru sau Grecia a făcut la fel? Desigur că nu. Personal, melodia Germaniei nu era printre favorite, dar vrei nu vrei, la anul Eurovision-ul va fi la Berlin, nu la București sau Chișinău(!). Ironic vorbind...

10 comentarii:

  1. :))))) ... toti basarabanii sunt "plouati" :)))))...
    Sa inteleg ca sunt suparati ca nu au obtinut 12 pct de la Romania ci "numai 10" ? Trimiteti in concurs niste rusofoni, si aveti pretentia sa va dam 12 pct ? Daca era dupa mine, nu va dadeam nici atat.

    In 2005, Romania a obtinut de la Moldova numai 6 pct, si nu s-a suparat nimeni :P.
    In alta ordine de idei, piesa Romaniei chiar a fost buna. Nu intamplator a luat locul 3. E drept ca a avut versuri idioate... iar Paula Seling este o artista incontestabila !

    RăspundețiȘtergere
  2. :) eram sigura ca asa se va interpreta! Nu, nu suntem suparati (cel putin eu nu sunt) ca Romania n-a acordat 12 puncte Moldovei. Cat despre etnia participantilor nu are nici o legatura cu acest concurs, puteau fi si de alta nationalitate (cum a reprezentat Celin Dion Elvetia). Seling are vocea frumoasa, dar melodia a fost jenanta (iarasi parerea mea, altora le-a placut). Desigur nu intamplator e pe locul 3 - tarile unde sunt mari comunitati de romani la munca (Spania, Portugalia, Marea Britanie) au dat puncte multe. Intamplator oare sau le-a placut melodia? Eu zic ca nu...

    RăspundețiȘtergere
  3. cateva observatii Lulu. mi-a placut aceasta editie a eurovisionului, multe melodii bune, suedia, belgia, cipru, rusia, caucazul intreg, turcia, germania (putina voce). din cauza crizei financiare interpretii s-au axat exclusiv pe melodie, aici a fost spectacolul si nu in showuri funambulesti, mascarade de circ sau altceva. ultimii ani nu mai privisem eurovisionul, acum mi-a facut placere. nu-mi pot explica cum de romanii au votat danemarca, nu doar aba se aseamana, ci inca cu vreo 3 melodii. am votat si eu si fratemeu pentru romania 1.3 euro cu tva :), bine ca iugoslavii stiu sa-si dea voturile intre ei. in anul in care moldova a dat 12 puncte lituaniei, ce mai comentau romanii, aha fratii nostri basarabeni (bolsevici) nu a fost atat de rea piesa oliei tira, si chiar daca e rusoiaca vb romana mai bine decat multi alti romanasi,(copiii rade, ei vine sau vocativul fata care firesc este FATO)Ma gandesc tot mai mult la afirmatia lui OTTO von Bismarck....

    RăspundețiȘtergere
  4. E jenant ca nu am dat si noi 12 puncte Moldovei. Nu conteaza nationalitatea celor trimisi in concurs. Si Romania a trimis trupa Sistem intr-un an. Desi cei de la Sistem sunt in majoritate unguri. Sau daca de exemplu castiga Dalma preselectia pt Romania, noi nu o mai sustineam pt ca nu e romanca verde?
    O groaza de maghiari au facut performante sportive sub drapelul Romaniei. Si chiar si rusi. Eram copil la Olimpiada de la Los Angeles in 1984 si eram cu sufletul la gura urmarind pe Ecaterina Szabo sau pe Ivan Patzaikin cum luat medalii de aur pentru Romania.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Talex, ai dreptate. Sigur, eu am enumerat doar cateva melodii care mi-au placut, dar au fost si altele. In functie de gusturi. Nu doar iugoslavii, slovenii, croatii si-au dat puncte intre ei, ci si Letonia, Estonia. Exemple sunt.
    @Daniel, dupa mine nu conteaza nationalitatea celor care reprezinta o tara. Nu suntem la concurs de nationalism.

    RăspundețiȘtergere
  6. Jenanta sau nu uite ca s-a obtinut locul 3. Nu ar trebui sa ne mire... se stie de foarte mult timp ca acest concurs nu este chiar corect nici poate cei care au melodii considerate bune de specialisti nu prea au importanta mare ca vrem sau nu important este publicul si el nu voteaza mai tot timpul melodiile favorite ale celor experti. Chiar daca sunt 2-3 cuvinte intr-o melodie care se repeta nu toata lumea are o cultura astfel incat faca o diferenta.
    Daca e o melodie din 2-3 cuvinte nu inseamna neaparat ca e o melodie proasta ci mai degraba asta se cere. Fiecare gen muzical si stil are proprii sai fani
    Ei noi sa fim sanatosi pana la urma acest concurs este doar pentru reclama si atat.

    RăspundețiȘtergere
  7. Draga Lilia,totusi nu putea Basabia sa trimita ROMANI basarabeni la Eurovision si NU RUSI BASARABENI care nu puteau lega doua vorbe in LIMBA ROMANA,in limba lui Eminescu?
    Dar de coafurile BLOND-RUSESTI ce spui?
    UNII AU MURIT pentru a apara LIMBA ROMANA:sarmanii sotzi TEODOROVICI,bietul GRIGORE VIERU,MARELE PATRIOT ROMAN care o viatza a visat SA TREACA PRUTUL....
    Pe de alta parte,
    CU TOATE ACESTEA,EU AM VOTAT Basarabia.
    Dar nu uita ca 50% din puncte au fost date de JURIUL de la TVR.
    Si CINE CONTROLEAZA TVR?
    Partidul UNIC finantzat de RUSIA,PSD-PNL-KGB.
    EU DIN SURSE INTERNE(prieten chiar din TVR)am aflat ca INTENTIONAT comisia de TRADATORI NU A VRUT sa dea 12 puncte Basarabiei.
    Pentru A PUNE O "TALPA" Presedintelui Basescu,sub al carui mandat RE-UNIFICAREA Basarabiei cu Tara Mama este chiar acum,IN PLINA DESFASURARE.
    LILIA DRAGA,NOI ROMANII avem MULTI TRADATORI printre noi.
    E suficient sa amintesc de Ion ILiciKGB(cel care dupa Carol II si Mahai I A TRADAT A TREIA OARA Basarabia) sau de Emil Constantinescu,culmea NASCUT in Basarabia!
    Ce sa mai zic de MARIONETELE RUSIEI Geoana(ala de facea carari la Kremlin),Ponta si Crin Antonescu?
    Asa ne-a tinut CALAII RUSI SUB OCUPATIE,pentru ca UNII ROMANI SI-AU TRADAT TARA si NEAMUL.
    Dar dragii mei FRATI ROMANI,VA ROG EU DIN SUFLET SA NU FITI SUPARATI pe fratii vostri de peste Prut.
    Ei nu sunt de vina ca NISTE TARFE RUSESTI bagate in conducerea TVR de catre KGB continua cu NERUSINARE misiunea ce le-a fost data de RUSIA:
    SA BAGE URA INTRE FRATII ROMANI!
    NU VOR REUSI!
    Tara Mama NU VA ABANDONA NICIODATA Basarabia!
    NICIODATA!
    ORICAT DE GREU NE VA FI si ORICAT AR INCERCA RUSIA sa ne transforme in KARGHASTAN organizand NOI LOVITUIRI DE STAT si LUPTE DE STRADA!
    Chiar acum Tara Mama se lupta sa ELIMNE SANTAJUL cu gaze si curent la care este supusa de 20 de ani Basarabia de catre RUSIA.
    RE-UNIFICAREA Basarabiei ESTE IN PLINA DESFASURARE!

    RăspundețiȘtergere
  8. Daniel, exact in anul in care au fost cei de la Sistem la Eurovision, atunci ne-a dat Moldova 6 pct :P

    RăspundețiȘtergere
  9. Anonimule, coafurile blonde nu sunt o marca inregistrata ruseasca :) oameni blonzi sunt peste tot. Nu cred ca putem compara tradarea de patrie cu un simplu concurs. Oare daca Romania era reprezentata de un etnic maghiar era atat de huiduit? A nu se intelege gresit! Pentru mine dragostea de patrie, de limba sau propria-mi identitate e ceva mai presus de toate. Eurovision e doar un concurs... adesea stupid.

    RăspundețiȘtergere
  10. Draga Lulu,daca Romania era reprezentata de Anne-Mary DANCS(DANCI se pronuntza cred,e o BOZGOROAICA din asa zisa SECUIME))NU PRIMEA NICI MACAR UN VOT de la mine si de la alte milioane de romani.
    Ii URASC PE HUNGARI la fel ca pe RUSNACII OCUPANTI.
    Cum sa-i iubesti pe cei ce UCIDEAU ROMANCELE SPINTECANDU-LE BURTA CU BAIONETA si apoi ARUNCAU PRUNCII IN FOC,DOAR PENTRU CA ERAU ROMANI???
    CUM DOAMNE ???
    NICIODATA!
    Toleranta a fost mereu PUNCTUL SLAB al romanilor.
    De prea multa TOLERANTA(a se citi PROSTIE)RUSII MINORITARI ,OCUPANTI,VA IMPUN ACUM REGULI VOUA,MAJORITATII de 80% de ROMANI din Basarabia.
    RUSII va impun CUM SA SCRIETI,CUM SA VA NUMITI ca popor,CE nume are limba voastra,etc.
    Iti amintesti de ROCHITZA lui NELLY CIOBANU de anu` trecut???
    ERA VERDE,CULOAREA HUNGARIEI.
    Am vazut,am tacut,AM VOTAT.
    Dar A FOST O PROVOCARE sau opera unui IDIOT.
    Eu sunt ROMAN moldovean si cunosc perfect PORTUL POPULAR romanesc din Moldova.
    NU EXISTA astfel de CULOARE si model!
    Dar LA DUSMANII HUNGARI,DA!
    Ia sa-i vezi cand tzopaie CEARDASHUL!
    Si sa stii ca EU NU AM HUIDUIT-O pe domnisoara TIRA ci AM VOTAT-O!
    Apropo,draga LULU,stii cine este EMIARUL UE in Basarabia?
    Un BOZGOR(venetic, fara tara),HUNGARUL MISZHEI!!!!
    MISELUL Miszhei...
    Iti dai seama cum sta treaba?
    Romanii sunt DE SUTE DE ANI prinsi in CLESTELE RUSO-HUNGAR,EST-VEST!
    Cat despre blonde,DRAGA Lulu,afla ca IMI PLAC BLONDELE(nu ca bruntele sau roscatele nu mi-ar placea).
    Probabil ca a fost o prostie din partea mea sa atac subiectul "coafura"...
    Nu stiu daca ai remarcat totusi ca ,lasand la o parte criticile,AM VOTAT Basarabia!

    "Dar nu uita ca 50% din puncte au fost date de JURIUL de la TVR.
    Si CINE CONTROLEAZA TVR?
    Partidul UNIC finantzat de RUSIA,PSD-PNL-KGB.
    EU DIN SURSE INTERNE(prieten chiar din TVR)am aflat ca INTENTIONAT comisia de TRADATORI NU A VRUT sa dea 12 puncte Basarabiei.
    Pentru A PUNE O "TALPA" Presedintelui Basescu,sub al carui mandat RE-UNIFICAREA Basarabiei cu Tara Mama este chiar acum,IN PLINA DESFASURARE."

    "Dar dragii mei FRATI ROMANI,VA ROG EU DIN SUFLET SA NU FITI SUPARATI pe fratii vostri de peste Prut.
    Ei nu sunt de vina ca NISTE TARFE RUSESTI bagate in conducerea TVR de catre KGB continua cu NERUSINARE misiunea ce le-a fost data de RUSIA:
    SA BAGE URA INTRE FRATII ROMANI!"

    RăspundețiȘtergere