Marian Lupu e moldovean, Ghimpu e român. Noi ce suntem?

         „Elita” politică din Basarabia mă dezamăgeşte. A mia oară. De fapt, puţinele şi de tot rarele momente sau decizii de care am fost mulţumită (nu doar eu) sunt deja nesemnificative faţă de ceea ce se întâmplă la momentul actual. Marian Lupu, candidatul pentru preşedinţia ţării afirmă vehement că el este... moldovean. Scurt şi mai ales promt. De ce, domnule Lupu? Faceţi parte din tagma celor care ascund adevărul şi promovează minciuna ? De ce nu lăsaţi acest popor în pace să ştie cine a fost şi cine este de fapt. Politicianul mizează pe o identitate multietnică, civilă, politică. Argumentul forte? Păi, cum! Doar în Republica Moldova locuiesc găgăuzi, ruşi, ucraineni, nu doar moldoveni! Stimate politician, nu e Moldova singura ţară cu minorităţi, dar cred că ştiţi deja acest lucru. Dar nicăieri, nici într-o altă ţară normală (eventual doar în alt stat ex-sovietic) o minoritate nu asimilează etnia majoritară, nicăieri o limbă nu poartă două denumiri, oscilând, azi fiind română, mâine fiind moldovenească, nici un popor nu-i mai nesigur decât cel din spaţiul basarabean, neştiind sau nevrând să ştie de e român sau moldovean.

         În contextul actual când Republica Moldova abia de a scăpat (şi nici asta nu-i prea sigur!) de un regim criminal cum e cel comunist, se găseşte un „deştept” precum Lupu să toarne gaz pe foc. Mi se pare mie sau AIE aduce mult, mult a ştiuca, racul şi broască ? Sau doar eu sunt paranoică?! Fiecare e cu păcatele lui, dar Partidul Democrat condus de Marian Lupu (ajuns în mod straniu şi peste noapte la cârma acestuia) nu are ce căuta în componenţa Alianţei. De altfel, nici această structură nu-i prea stabilă. Unii nu-l plac pe Mihai Ghimpu, actualul preşedinte interimar al Republicii. Eu apreciez la acest om sinceritatea şi stabilitatea. De când mă ştiu niciodată nu şi-a schimbat orientarea politică sau identitatea – român a fost şi român a rămas. Marian Lupu ieri era comunist, astări e democrat, ieri afirma că vorbeşte limba română, astăzi deja e moldovean şi „construieşte o naţiune”. Esenţialul nu-i doar aici. Poporul din Basarabia are nevoie de un conducător care să lucreze pentru binele lui, pentru bunăstarea ţării, pentru e ridica nivelul traiului şi aşa mult prea greu, pentru educarea lui. Ce fac politicienii noştri? Îşi umplu buzunarele din banii dăruiţi de UE, SUA pentru ajutorarea ţării şi trăiesc ca paraziţii pe spatele bieţilor oameni.

       Citeam un articol în presa din România referitor la acordarea burselor şi şcolarizarea tinerilor din Basarabia. Rectorul Universităţii din Galaţi afirma naiv că acordarea burselor pentru elevii şi studenţii moldoveni e un beneficiu pentru aceşti tineri, dar mai ales pentru promovarea românismului în Republica Moldova. Care românism? Cel de paradă? Afişat simpatic atunci când vine în vizită preşedintele României sau când e prin preajmă vreo delegaţie din România? Am fost bursieră ani buni, dar cred în continuare aşa cum credeam şi acum câţiva ani că mulţi dintre elevii şi studenţii moldoveni nu merită deloc aceste burse şi nici toate celelalte beneficii pe care le acordă statul român. Nu, nu le merită. Pentru că ele sunt oferite într-adevăr pentru ajutorarea şi promovarea culturii şi a limbii române, dar noi, basarabenii, ne ştergem picioarele ca de un preş. Nu, desigur, nu toţi, doar mulţi dintre noi. Acei studenţi care au apreciat cu adevărat aceste burse, care sunt români nu doar pe teritoriul României, ci şi dincolo de vama Sculeni şi chiar în orice loc al lumii, reprezintă, din păcate, excepţiile care întăresc regula.

       Ar trebui să ne fie ruşine că iată, cu tot ajutorul şi sprijinul acordat, noi ne încăpăţânăm să rămânem moldoveni nerecunoscători, moldoveni ce căutăm cu disperare diferenţe între noi şi fraţii noştri de dincolo de Prut. Repet ceea ce am afirmat încă acum ceva ani – nu ruşii din Moldova nu ne permit să ne învăţăm şi să ne respectăm limba, ci noi înşine. Nu ruşii sunt cei care ne împiedică să ştim cine suntem, ci noi, cei care ne considerăm moldoveni.

Un proverb kirghiz spune „ Destinul limbii e destinul poporului ce-o vorbeşte.”

10 comentarii:

  1. Acum inteleg de ce colega ta Oxana zice ca Ghimpu e un mare prost. Cum tinerii de 20 de ani ai RM gandesc ca babele de 65 din Chisinau si Balti, duplicitatea maldavneasca va dainui inca mult si bine peste Prut.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi-a placut enorm ce-a spus Mihai Ghimpu intr-un interviu - "eu nu sunt proroman, eu am fost si sunt roman!". Omul acesta are toata admiratia mea. Lupu e tipul exemplar al politicianului duplicitar si nu am avut incredere niciodata in el. Va fi si amar de va fi ales in functia de presedinte. Parerea mea - ca sa nu mai existe o asemenea criza identitara in RM ar trebui revazut programul invatamantului si de pornit o campanie serioasa din Basarabia, nu din Romania, pentru sensibilizarea si constientizarea poporului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca e luata in vedere toata declaratia lui Lupu lucrurile au fost putin nuantate de el ,ma rog eu am avut acces doar la o traducere a declaratiei deci nu pot sa bag mina in foc ca e exact asa. El spunea ca e normal ca unii oameni se simt si se auto-identifica ca romani e dreptul fiecaruia de a se auto-identifica cum doreste drept pentru care AIE militeaza. De asemenea a mai spus ca ei insista pe aspectul civic , cetatenesc al natiunii , al nationalitatii adica nationalitatea moldoveneasca dar din punct de vedere civic si nu neaparat etnic. Din punct de vedere etnic fiecare se poate considera ce doreste. Apoi a incheiat prin a declara ca el personal se considera moldovean.Mi se pare un pas inainte fata de moldovenismul aberant al PCRM> Iar de la Lupu cu educatia lui post-sovietica la mai mult nici nu te poti astepta. Voi va asteptati prea mult de la acesti politicieni care inca sint prinsi in plasa educatiei si propagandei sovietice si le este frica sa sustina romanismul in republica. Voi asteptati de la ei sa va spuna ce sa fiti (prin voi nu ma refer la tine ci la moldoveni in general). Ori voi trebuie sa va radicalizati pe tema aceasta a limbii si a nationalitatii si sa-i obligati sa sustina interesul national . Daca Lupu vede ca e votat ce interes ar avea el sa nu continuie sa sustina moldovenismul de sorginte sovietica ? Publicul ii obliga pe politicieni si nu invers. Nici un politician nu face bine din proprie initiativa. INsa se pare ca voi v-ati obisnuit prea mult sa traiti intr-o societate totalitara in care sa vi se spuna ce sa faceti si ce sinteti.

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesant comentariul tau, Solovastru. Desigur, atunci cand vrei sa eviti speculatiile si acuzatiile, folosesti formule "e dreptul fiecaruia sa considere/sa creada etc., dar stim cu totii ca asta nu rezolva lucrurile, din contra le lasa si mai tulburi. M. Lupu intr-adevar mizeza pe o identitate civica, dar si aici sunt nuante diferite si... complicate. Care, in fond, diferenta dintre identitatea civica si cea etnica? A sa expun aici ceea ce cred eu ca semnifica - Identitatea etnica si identitatea civica sunt definite, in general, drept o diferenta in cadrul unui sistem. Identitatea etnica are drept indicatori limba, obiceiurile, vestimentatia uneori. Identitatea civica implica o organizare sociala omogena, o educatie si o cultura standard comuna, obiective politice comune. Putem oare afirma ca avem toate acestea pentru a ne considera o societate civica? Educatia nu este standard, obiectivele nu sunt nice pe departe aceleasi etc. Parerea mea? Abordarea identitatilor multiple ar fi una din solutiile de compromis in cazul Basarabiei. O societatea moldoveneasca exista, desigur. Aceasta e formata din toti cei care locuiesc pe teritoriul Moldovei. Evident, etnicii rusi sau gagauzi nu vor putea (si nici nu sunt) afirma ca sunt romani. Dar moldovenismul pe care il promoveaza Lupu si nu numai nu are aceeasi consistenta. Pentru adeptii moldovenismului, basarabenii sunt o natiune cu o istorie, o limba si o identitate aparte care presupune din start mixajul polietnic (rusi, ucraineni, gagauzi, bulgari, romani). E oare adevarat? Putem oare sa ne consideram o natiune aparte, ignorand istoria? Banuiesc ca daca moldovenismul lui Lupu va fi promovat, peste 20 de ani in Basarabia nu va mai ramane urma de romanism. Spre asta vrem sa ne intreptam cumva?

    RăspundețiȘtergere
  5. In esenta a te identifica drept moldovean nu este ceva rau. Numai ca marea masa a celor care se considera doar moldoveni (si numai in Basarabia exista astfel de persoane) nu prea cunosc ce insemna a fi moldovean si mai ales nu stiu ca la vest de Prut traiesc un numar de 4 ori mai mare de persoane care se considera moldoveni dar si romani in acelasi timp. Eu sunt muntean (din Prahova) iar sotia mea este moldoveanca (din Botosani). Dar atat munteanul de mine cat si moldoveanca de ea stim ca suntem romani.
    Daca am retinut bine Lulu, tu locuiesti in Suceava, cetatea de scaun a lui Stefan cel Mare, domnitorul Moldovei. Pentru mine de pe partea asta a Prutului este dureros ca cineva confisca moldovenismul (parte integranta a patrimoniului Romaniei) in interesul de a distruge insasi identitatea moldoveneasca. Romania este creatia intelectualilor moldoveni din secolul 19. Acel secol in care si italienii si germanii (risipiti ca si romanii in mai multe state mici) si-au dat seama ca formeaza un popor si ca numai impreuna pot fauri o natiune puternica.
    Poate ca cineva ar trebui sa speculeze chestia asta cu moldovenismul din stanga Prutului pentru a-i face pe cei de acolo sa constientizeze ca grosul moldovenilor locuiesc in Romania si se considera a fi romani.

    RăspundețiȘtergere
  6. Daniel, intr-adevar locuiesc de multi ani la Suceava. Ai nuantat foarte bine diferenta de a fi moldovean (geografic vorbind a face parte din Moldova lui Stefan cel Mare) si a fi "maldavan" dincolo de Prut care inseamna a nega vreo legatura cu moldovenii din dreapta Prutului. Marian Lupa unde se incadreaza oare?! Problema aceasta nu-i chiar atat de noua precum cred unii, n-a luat nastere in '90 cand s-a destramat URSS, natiunea moldoveneasca, ca si limba moldoveneasca de altfel sunt inventiile lui Stalin. Daca pentru tine, Daniel, e dureros ca cineva confisca moldoenismul, pentru mine e rusinos ca poporul in sanul caruia m-am nascut e atat de las, ratacit si lingusitor. Mi-e rusine ca dincolo de Prut, in Basarabia, a fi roman nu-i intotdeauna o mandrie. Le multumesc parintilor care m-au invatat sa stiu cine sunt si care mi-s stramosii!

    RăspundețiȘtergere
  7. @Identitatea civica implica o organizare sociala omogena, o educatie si o cultura standard comuna, obiective politice comune. Putem oare afirma ca avem toate acestea pentru a ne considera o societate civica?


    Pai eu tocmai asta am spus , ca nu le aveti pentru ca statul n-a insistat pe asta . S-a tot incercat sa se edifice repede in 20 de ani , adica practic peste noapte o identitate etnica proprie. O umbrela etnica sub care sa se adune toti cei care erau disponibili a se declara moldoveni . Adica atit cei care considera ca moldovenii sint români si simt romaneste cat si cei carora , desi vorbesc romaneste, le suride ideea de a fi maldaveni si diferiti de români cat si cei care desi parintii sau bunicii lor sint rusi sau ucraineni si limba lor materna e rusa vorbesc putina română ca vai de ea invatata de bine de rau in scoala asa ca si pe ei statul ii indeamna sa se declare moldoveni din talpă cum spunea chiar MArian Lupu . Asa ca aceasta umbrela , facatura a natiunii moldovenesti cuprinde si oameni pe care cu greu ii poti considera români . Doar printr-un exercitiu de imaginatie. Iar politicienii care folosesc discursul moldovenist ( intre care si Lupu) lor li se adresează. Pentru ca o parte a mesajului politic moldovenist asta este : staţi linistiti ca nu ne unim cu România in nici un caz , sintem natiune distincta , avem identitatea noastra . Acesti politicieni trebuie sa-i "linisteasca" pe acesti asa zisi moldoveni de productie recenta , ei doar sa voteze frumos cu cine trebuie ca nu va fi o apropiere prea mare de Romania. Ori statul moldovean , adica oamenii care s-au perindat la cirma lui de-a lungul timpului nu trebuiau sa faca acest lucru , sa sustina acest concept de natiune etnica creata artificial. Ei trebuiau sa incerce sa consolideze comunitatea civica , cetateneasca a tuturor celor care traiesc in republica indiferent de etnie. Sa popularizeze in discursul public acest concept de nationalitate civica ( care de altfel e si cel folosit la nivel international) in opozitie cu cel de nationalitate etnica. Pentru ca demersul acesta de a crea umbrela nationalitatii moldovenesti care chipurile ar unifica cat mai mult societatea e sortit de la inceput esecului. Pozitia pe care a prezentat-o Filat zilele trecute e cred cea mai buna dupa parerea mea : Sint cetatean moldovean , de etnie română care vorbeste limba românâ. La fel e valabil si pentru rusii si ucrainenii din republica : cetatean moldovean de etnie ucraineana/rus .Ideea ar fi ca sa poata vorbi si limba majoritatii.Insa din pacate societatea la voi e inca mentinuta in scopul de a-i proteja , de a-i ajuta nu sa deprinda cat mai bine limba romana ci dimpotriva sa se poata descurca excelent si fara ea. Ori fara putina constringere din partea statului nu se va rezolva nimic asa doar cu trecerea timpului. Pentru asta insa trebuie sa va radicalizati putin si voi , publicul vorbitor de romana , in primul rind in relatiile de zi cu zi cu ei si in al doilea rind fata de politicienii vostrii care nu urmaresc interesul national cum ar trebui si nu sint destul de fermi. Pentru ca politicienii moldoveni sint vinovati de situatia din prezent nu politicienii din Rusia. Pina la urma pentru politicienii rusi e ceva normal sa-si sprijine si sa-si apere etnicii proprii din republica .

    RăspundețiȘtergere
  8. @Pentru adeptii moldovenismului, basarabenii sunt o natiune cu o istorie, o limba si o identitate aparte care presupune din start mixajul polietnic (rusi, ucraineni, gagauzi, bulgari, romani). E oare adevarat? Putem oare sa ne consideram o natiune aprte, ignorind istoria ?


    Mixajul acesta poli-etnic exista fie ca vrem sau nu. La voi dupa 1812 nu a mai existat o evolutie nationala in sensul propriu al termenului. Nu mai trebuie sa raminem ancorati in imaginea aia mitizata a Basarabiei pe care mare parte din romani o au. Basarabia despre care am invatat eu si toti din Romania , la istorie nu mai exista. Exista un stat post-sovietic , multi-etnic. Chiar am citit recent un interviu cu Stella Ghervas , politolog si istoric provenind din republica Moldova , acum in Franta. Ea spunea : "Basarabia s-a dezvoltat dupa 12812 ca un spatiu profund multi-etnic" . Tebuie sa luam act de aceasta realitate fie ca ne place sau nu. Chiar daca stim ca aceasta realitate a fost obtinuta in mod silit , artificial prin diverse exeprimente demografice : deportari , colonizari etc. Lucruri de care ar trebui sa se vorbeasca mult mai mult la voi si nu inteleg de ce nu se face acest lucru.Parca s-ar incerca sa se uite. E ca si cum evreii nu ar vorbi de Holocaust. Evenimentele centrale al istoriei moderne a republicii Moldova sint persecutiile , deportarile , colonizarile ,executiile , infometarea toate declansate de sovietici si nu victoria in MArele Razboi pentru apararea nu stiu carei patrii. In razboi au participat in jur de 50 000 de oameni la rusi si 15 000 maxim la romani deci in total vreo 65000 de persoane. In schimb in genocidul sovietic au pierit ( din diverse motive) intre 1940 si 1951 aproape 900 000 de persoane. Numai ca vezi tu ideologia asta moldovenista e adaptata foarte bine pentru mase , pentru oamenii mai putin educati. Taranoiului cu trei clase maxim ii suride mult mai mult sa fie invingator in razboi ( cum adica sa fim noi intre invinsi ? ) sa fie urmasul unor viteji luptatori contra "fashishtilor" si eliberatori decat sa fie urmasul unor oameni amariti , schingiuiti ,umiliti si deportati de NKVD. Eu am fost de mai multe ori la Chisinau si am auzit pe foarte multi spunind cind ii intrebam ce-i cu sarbatorile astea sovietice de prost gust : toti am avut bunei in razboi si ii sarbatorim. De unde dracu au avut toti bunei in razboi ? Abia daca au fost 65 000 de mobilizati in ambele armate deci practic sa zicem ca vreo 200 000 de persoane au o legatura mai mult sau mai putin vaga cu vreun participant la razboi. In timp ce practic o majoritate a populatiei are cel putin o ruda mai apropiata sau mai indepartata care a suferit de pe urma sovieticilor. Atunci imi pun intrebarea : cum dracu se pot bucura oamenii astia ? Ma rog e dreptul lor sa se bucure pentru ce vor. Doar sa nu inceapa cu povestile astea cu marea victorie si cu "Eliberarea" daca ajung cumva in Romania sau in Ungaria ,Polonia etc ca ii scuipa lumea intre ochi.
    La fel si chestia cu "identitatea" moldovenesca are priza foarte mare la publicul mai putin educat. Moldovenash-ul ce-si zice ? "Om vorbi noi limba romana dar avem si noi identitatea noastra !" Cum sa nu avem specificiattea noastra fata de romini ? Numai ca natiunile moderne nu s-au format cu ce spunea Ţaţa Leana ca a auzit ea de la parinti ca este.

    RăspundețiȘtergere
  9. "Solovastru",
    Despre care stat "MULTIETNIC" vorbesti?
    La ultimul referendum in jur de 80% s-au declarat "moldoveni".
    ADICA ROMANI.
    Principiul "multietniei" se aplica DOAR daca procentele "conlocuitorilor" sunt sensibil egale.
    ROMANII basarabeni sunt rezultatul unui EXPERIMENT RUSESC MONSTRUOS de INDOBITOCIRE prin FALSIFICAREA TOTALA a istoriei.
    Controlul ABSOLUT asupra massmediei a a fost BAZA pentru REUSITA STRATEGIEI DE SPALARE DE CREIERE.
    Daca Tara Mama era acum UN STAT PUTERNIC si nu unul MINAT din interior de 20 de ani de Coloane a-5-a ale RUSIEI gen Ion ILiciKGB si partidul unic PSD-PNL-KGB,ar fi recurs la un plan LA FEL DE DUR DE RE-UNIFICARE PRIN FORTZA.
    Dupa ce RUSII ar fi simtit GUSTUL GLOANTZELOR ROMANESTI ne-ar fi URAT (cei care ar fi scapat cu fuga)dar ne-ar fi RESPECTAT.
    RUSII NU STIU DECAT DE FRICA.
    POPORUL RUS este UN POPOR ABRUTIZAT,de CRIMINALI ALCOOLICI indoctrinati ca TOATA TERRA li se cuvine.
    CULTURA RUSA?
    O ingramadire supraevaluata de dobitoci si filfizoni plini de aere,desigur foarte devotati RUSIEI,IMPERIULUI RAULUI ABSOLUT.
    E suficent sa citeste acel mizerabil "Razboi si Pace" si vei gasi textele viitoare ale ASASINULUI STALIN despre "Marele RAzboi de Eliberare a Patriei".
    O MINCIUNA ORDINARA.
    Un STEAG ROMANESC infipt vesnic PE RUINELE FUMEGANDE ale Moscovei mi se pare cel mai frumos peisaj si acesta este si VIITORUL RUsiei.
    Oricum va fi UN STEAG CHINEZ acolo in curand.
    POPORUL RUS ESTE UNUL DEGENERAT,in scadere accelerata.
    DEZMEMBRAREA DIN INTERIOR A RUSIEI va aduce in sfarsit pace pe Terra.
    Si a si inceput,ci toate paradele FASAITE de la Moskaka.
    MOARTE RUSIEI!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Cum SA NU TE INECE FURIA cand AFLI ADEVARUL PE CARE RUSIA NU A VRUT SA-L INVETI LA SCOALA!

    PATIMILE BASARABENILOR

    A. PIERDERI UMANE ALE BASARABIEI SUB OCUPATIA SOVIETICA

    I. PRIMA OCUPATIE SOVIETICA 28 Iunie 1940 – 22 Iunie 1941

    In mai putin de un an, peste 300.000 de persoane au fost arestate, deportate, ucise, aceasta reprezentand 12.23% din populatia Basarabiei interbelice.
    1. Arestari: – 48.000 persoane:
    • Oameni politici care militasera pentru Unire, invinuiti de tradare, dintre care:
    • 5 fosti deputati din Sfatul Tarii (Ion Codreanu, Leanca, Secara, Catelli)
    • 1 fost senator
    • Functionari civili si militari – transferati la Tiraspol pentru siguranta
    • 40 elevi ai Institutului Pedagogic Orhei –
    2. Deportari – aproape 300.000 (in Nordul inghetat)
    • 135.000 persoane pana in Septembrie 1940
    • 19.200 persoane intre Octombrie-Noiembrie 1940
    • 27.000 persoane in Decembrie 1940
    • 100.000 persoane incepand cu 13-14 Iunie 1941
    3. Ucisi – 30.000 prin impuscare sau tortura
    • Orchestra Simfonica a Basarabiei este ridicata pe 3 Iulie 1940 din gara Chisinau la intoarcerea din turneu, dusa langa Orhei si impuscata in Valea Morii.
    • 1.000 persoane (copii, femei, adulti) – langa Odesa impuscate prin peretii de lemn ai unui tren de marfa cu 22 vagoane care-I transporta in Siberia.
    • 450 persoane – gasite (multe mutilate) in gropile de la Consulatul Italian, Palatul Metropolitan, Facultatea de Teologie din Chisinau. Printre ei studenti, elevi, preoti, ceferisti.
    • 87 persoane –Sediul NKVD, Chisinau (15 cu mainile legate in groapa comuna)
    • 19 persoane – gasite la Sediul NKVD-Cetatea Alba
    • 6 persoane – Sediul NKVD, Ismail (5 barbati si o femeie cu mainile legate)
    4. TOTAL pierderi umane in prima ocupatie sovietica
    • Deportari: 300.000
    • Ucisi: 30.000
    • TOTAL: 330.000

    II. A DOUA OCUPATIE SOVIETICA – 23 August 1944

    1. Deportari
    • 250.000 persoane intre 1944-1948
    • 11.324 familii 6 Iulie 1949
    • 300.000 persoane intre 1954 – 1964 (in Rusia si Kazahstan)
    2. Morti prin infometare provocata de Stalin
    • 300.000 persoane
    3. TOTAL pierderi umane in a doua ocupatie sovietica
    • Deportati: 875.000
    • Morti: 300.000
    • TOTAL: 1.175.000
    III. TOTAL PIERDERI UMANE IN CELE DOUA OCUPATII SOVIETICE
    • 330.00 – Prima ocupatie sovietica
    • 1.175.000 – A doua ocupatie sovietica
    • 1.505.000 – TOTAL PIERDERI ROMANESTI
    B. PIERDERILE TERITORIALE ALE PROVINCIEI BASARABIA
    Judetele Hotin (Nord), Ismail si Cetatea Alba (Sud) sunt incorporate Ucrainei la 2 August 1940.
    C. PIERDERILE ARMATEI REGALE ROMANE IN BASARABIA DUPA CAPITULARE
    1. Deportari
    • 180.000 soldati si ofiteri (doar cateva mii s-au intors)
    2. Executati prin impuscare in lagar (Katin romanesc)
    • 50.000 soldati si ofiteri (schelete descoperite in mlastinile de la Balti).

    RăspundețiȘtergere