Femeia scobitoare sau femeia... ?

Coadă mare la xerox. Cum se apropie sesiunea, studenții mai puțin conștiincioși împrumută cursurile de la colegii lor și le xeroxează pe ultima sută de metri. Aștept. În fața mea două fete ceva mai înalte decât mine discută. La început nici n-am atras atenția asupra dialogului. Nu-i frumos să tragi cu urechea. Dar ceva tot mi-a atras atenția... „Crede-mă, aș mânca și cu ochii de foame ce mi-e!” – „ Nu! ține-te tare! Mai avem încă 4 săptămâni de regim! Renunți acum când se văd rezultatele?” Nu am putut să nu remarc faptul că amândouă erau ca niște... scobitori. Slabe, costelive ceea ce le făcea să fie parcă mai înalte decât în realitate. Eu mă aflu undeva pe o poziție intermediară – între slabă și normală. Dar ele arătau bolnave.

Aproape toată ziua am fost preocupată de asta. Cum de am ajuns să gândim astfel? Cum de ne înfometăm ca să slăbim tocmai atunci când de fapt nu este nevoie? Care e raționamentul? Există ceva estetic în a fi scobitoare? De ce își doresc femeile să arate așa? Sunt puținele întrebări care mi-au roit în minte astăzi. La o adică eu probabil nu voi putea înțelege niciodată care a raționamentul. Mă îndop cu orice-mi dorește inima (sau stomacul) ca să nu mai amintesc de mania mea pentru ciocolată și înghețată. Cred că femeile scobitori m-ar condamna la moarte pentru asemenea răsfăț.

O altă întrebare – sunt frumoase aceste femei? Desigur, din start pornim de la ideea că frumusețea este ceva subiectiv, dar în termeni generali există totuși anumite trăsături care o definesc. Nu mai vorbim de culoarea părului sau a ochilor și nici de sânii mari sau mici, ne raportăm la a fi femei cu o greutate normală sau femei care se supun unui adevărat supliciu, înfometându-se doar pentru a fi slabe (sau foarte slabe).

Nu e prima dată când am asemenea dileme. Aș vrea să știu părerile altor oameni, bărbați și femei. Pro sau contra? Plus argumentele care să susțină una sau cealaltă opțiune.

P.S. Continuarea titlului o puneti voi.

9 comentarii:

  1. De multe ori femeile fac lucruri pornind la gresita premisa ca sunt placute barbatilor. Si invers. Barbatii au preconceptii sau conceptii gresite legate de ceea ce asteapta o femeie de la ei. Este adevarat ca nu toate femeile isi doresc acelasi lucru si nu toti barbatii isi doresc acelasi lucru. Suntem indivizi diferiti. Dar undeva se poate identifica o preferinta medie, un gust comun.
    Barbatilor, tind sa cred, nu le plac femeile excesiv de slabe pentru ca ele sunt lipsite de forme si pentru ca osatura ostentativ de vizibila te duce cu gandul la laboratorul de anatomie umana la lectia despre sistemul osos. La fel cum nici o femeie grasa nu incadreaza gustului mediu al barbatilor.
    De fapt orice este exagerat trebuie evitat. Pentru ca nu e nici sanatos si nici placut.

    RăspundețiȘtergere
  2. Anticii preferau grasele. O femeie slaba era, pentru ei, neimplinita. Iar preferinta asta s-a pastrat pana in Evul Mediu si chiar Renastere, cand mancacioasele erau la mare cautare. Cu timpul, s-a schimbat etalonul de frumusete, au aparut top-modelele, celulita nu se mai vinde si frumusetea este etalonata spre 90-60-90. Daca nu, macar pe-aproape. De aceea, multe femei nu se considera "valabile" si, pentru ca au nevoie de aprecierea barbatilor, se-apuca si se prostesc cu diete excesive si degete pe gat... Perceptiile oamenilor despre ei insisi sunt de putine ori obiective si pot sa nu aiba o mare legatura cu perceptiile celorlalti. Pentru ca, in mod evident, exista foarte multe femei cu adevarat frumoase si care se abat de la etaloanele de scena.

    RăspundețiȘtergere
  3. In general, oamenii au tendinta de a fi placuti de ceilalti (exceptiile sunt putine) fiziologic si psihologic chiar. Exprima oare corpul transformarile interioare din gandirea noastra? este corpul un fel de mesager al metamorfozelor? Adevarat, societatea creaza un etalon, dar de ce l-am respecta toti? Cine stabileste limitele? Cum de ajungem sa ne infometam pentru a fi placuti de ceilalti semeni ai nostri? Andrei, explica-ne tu din punct de vedere psihologic... de ce? Eu nu ma apropii de 90-60-90 si asta ma face oare sa nu fiu placuta de alti oameni? Femeile din reviste sunt etalonul frumusetii si al greutatii ideale? Nu cumva sunt doar fantasme care ne fac mai mult rau decat bine?

    RăspundețiȘtergere
  4. Societatea ne influenteaza, indiferent daca vrem sau nu. Asa cum se considera ca este bine sa iei note bune la scoala ca sa ai succes in viata, tot asa se considera ca este bine sa fii cat mai slaba ca sa fii frumoasa. Evident, aceste conceptii sunt cat se poate de relative. Corigentii pot ajunge manageri generali si o femeie cu fundul mare ca Jennifer Lopez poate fi considerata frumoasa. Dar ideile cu larga raspandire in societatea in care traim au un efect deloc neglijabil. Nimeni nu ne obliga sa facem nimic si fiecare interpreteaza cum poate, pentru ca nu exista astfel de limite. Insa, cu siguranta, daca ar exista niste statistici (care in mod evident nu exista), media de greutate a femeilor din 2010 ar fi cu mult mai mica decat cea a femeilor din 1510. Tot ce este relativ, ramane relativ si se schimba odata cu trecerea timpului... P.S.: Nu stiu cat am fost de clar, dar pentru mine scobitorile nu prezinta interes.

    RăspundețiȘtergere
  5. Exact, tiparele nu reprezinta o limita de care, daca ai trecut, devii un fel de paria. J Lo e un exemplu elocvent. Multi barbati apreciind-o pe ea sau pe Beyonce pentru formele apetisante. Si totusi, din moment ce exista femei scobitori, exista pentru ca altora le plac femeile slabe? Multumesc pentru raspuns :)
    Mi-ar fi placut sa citesc aici si parerea unor femei vis-a-vis de acest fenomen.

    RăspundețiȘtergere
  6. Draga LULU,vezi ca ti-am raspuns la subiectul cu simbolurile comuniste.Ai vizionat materialele?
    Cat despre era "TWIGGY" se pare ca a cam apus.Tot mai multi designeri vestimentari promoveaza femeile non-androgine,cu forme.Cultul femeii ANOREXICE este considerat depasit,mai ales dupa ce foarte multe fete AU MURIT dupa cure prelungite de infometare.Obsesia pentru eliminarea celulitei si a vergeturilor este absurda.La fel si obsesia pentru un bust mult mai "generos" decat a daruit natura.Inaltimea si forma soldurilor mi se par unicele elemente importante...Multumita draga LULU?:):):)
    UN ZAMBET DE FEMEIE intr-o dimineata insorita face mai mult decat toate curele de slabire....

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonimule, cred ca o femeie ciufulita dimineata, nemachiata, naturala e mult mai frumoasa decat una cu sanii de silicon, tone de fard pe fata si incorsetata in haine incomode. Ah, da! si mai simpatica atunci cand alearga seara prin parc decat atunci cand tocmai a iesit de la solar sau de la un masaj anticelulitic. :) Cat priveste materialele despre simbolurile comuniste, din pacate, inca nu le-am parcurs in intregime. Imediat ce-mi termin sesiunea si disertatia, promit sa raspund printr-o postare. Am idei multe, dar putin timp deocamdata. Totusi iti multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  8. "Anonimule, cred ca o femeie ciufulita dimineata, nemachiata, naturala e mult mai frumoasa decat una cu sanii de silicon, tone de fard pe fata si incorsetata in haine incomode. "

    Intrutotul de acord draga LULU.Unele femei se machiaya atat de intens incat demachiate nici nu le mai recunosti.
    Cat despre "pomparea" de silicon prin toate partile mi se pare dezgustator.
    NATURALETEA este arma de baza a femeii.
    Acum ce sa zic,sunt barbati si barbati.
    Unii sunt atat de abrutizati incat cu cat baga mai mult "PLASTIC" si FARD in ea cu atat li se pare mai atragatoare femeia.
    Dar exista(inca...)si barbati ROMANTICI.
    Pentru care,da,ai dreptate,sa se plimbe in doi pe-nserat prin parc,pe malul lacului sau sa-si trezeasca femeia iubita dimineatza cu un sarut lung pe ochisori sunt adevaratele lucruri care conteaza.
    NU SILICONUL.
    NU MACHIAJUL.
    NU.
    Dar un sarut care aduce un zambet in fiece dimineatza....
    DA.

    RăspundețiȘtergere
  9. Frumusetea e intr-adevar subiectiva, asa ca voi prezenta punctul meu de vdere. Mie nu-mi plac astea slabe. Imi place femeia cu sani mari si cu coapse frumos definite. Astea slabe n-au niciun faemec... Prefer o femeie plinuta dar frumos proportionata, uneia la care nici nu se poate pune problema de proportii.

    RăspundețiȘtergere