Simbolurile comuniste? La gunoi cu ele!


      Comisia Cojocaru a propus interzicerea simbolurilor comuniste - secera și ciocanul. Și nu doar atât. Interzicerea prin lege a cuvintelor „comunist”, „comunism” precum și scrierea unui manual de „Istorie a comunismului” ca materie obligatorie în învățământul preuniversitar, iar în toate localitățile republicii să fie amenajate muzee unde să fie „reciclate” tot ce ține de comunism. Am o sumbră presimțire în legătură cu acest subiect. Să vă spun și de ce. Basarabia e un teritoriu „mâncat de carii” - conflicte identitare și conflicte teritoriale. Pe lângă acestea dialogul cu minoritățile etnice este inexistent. Cum credeți, care va fi reacția acestora când aceste măsuri vor fi adoptate prin lege? Vor organiza greve, vor picheta Parlamentul și Guvernul, vor striga în gura mare văietându-se că e dreptul lor să vorbească limba lor maternă, să fie adepții unei ideologii criminale etc.
       Nu știu ce credeți voi, dar eu nu prea cred că aceste măsuri vor fi aprobate legal. Să de-a Domnul să fie interzise! Ce sunt ele? Simboluri pentru care Armata Roșie intra glorioasă pe teritoriul Basarabiei, pașnic, călare pe tancuri... Simboluri care ar trebui  să ne aducă aminte că cei ce se aflau sub stindardul lor ne-au exterminat bunicii, i-au trimis în stepele Siberiei, cel mai adesea întorcându-li-se doar numele sau că mii de basarabeni (și nu numai) au murit de foame în timpul foametei organizate când soldații roșii, cu uniforme verzi și chipie cu secera și ciocanul în frunte îți luau și ultimul gărunte din podul casei, lăsând copii să moară de foame... Oare nu e suficient?
     Moldova e un „stat” tare ciudat! Conform Constituției adoptată în 1994, limba de stat e limba moldovenească (!), manualele de studiu se intitulează Limba și literatura română (!); Comuniștii „militează” de ceva timp împotriva „românilor fasciști”, iar în clasele tuturor școlilor învățăm Istoria Românilor! Înțeleg totuși că politicienii comuniști condamnă fascismul ca ideologie vinovată de moartea a sute de mii de oameni. Cum rămâne cu ideologia comunistă, domnilor? Alături de cea fascistă a cauzat suficientă durere. Cum de astăzi încă mai există un partid comunist în Republica Moldova?! Suntem oare singura țară, singura victimă care își iubește călăul?
     Aștept să văd cum evoluează lucrurile în ceea ce privește comisia Cojocaru și măsurile propuse. Dar cum în ultimii ani lucrurile în Moldova se urnesc cu pași de melc și cel mai adesea în direcția greșită, nu am prea multe speranțe și așteptări. Aș vrea să mă înșel. Măcar de data aceasta.



8 comentarii:

  1. Intotdeauna m-am intrebat de ce in spatiul ex-sovietic comunismul este atat de iubit si de popular. Chiar daca Rusia, Ucraina sau Bielorusia nu au un partid numit explicit comunist, ramasite ale reflexelor comuniste exista in cadrul altor partide iar populatia din aceste tari are o mare deschidere catre valorile comuniste. Lucru care nu se intampla si in tarile estice, si ele foste comuniste, sau daca se intampla sunt mult atenuate si la o scara mult mai mica.
    Pentru ca societatea sa accepte propunerile comisiei Cojocaru este nevoie ca ea sa se departeze de acest set de valori comuniste pe care le imbratiseaza sau este nevoie de o vointa politica solida care sa mearga contra valului. Se pot impune multe schimbari pornind de sus. Multe tari au facut reforme cu forta, impotriva vointei populare dar in interesul ei. Stiu ca suna nedemocratic, insa democratia nu este cel mai bun lucru care s-a inventat. Democratia insemna impunerea vointeti majoritatii. Care vointa poate sa fie proasta. Hitler a fost ales democratic de catre poporul german. La fel si comunistii lui Voronin au preluat prin vointa poporului candva puterea in RM.
    Sunt situatii in istorie cand fortele constiente si progresiste trebuie sa lupte impotriva mentalitatilor. Coreea de Sud a cladit o societate libera si prospera printr-un regim militarizat si strict. In momantul in care au considerat ca reformele fusesera facute si mentalitatile schimbate au dat si drumul democratiei.
    Nimic nu este mai periculos decat o societate democratica cu indivizi nepregatiti pentru democratie.
    Incepanad cu finele anilor `80 se observa o schimbare de optica in ceea ce priveste Libertatea. Daca pana atunci se vorbea de Drepturile Omului, americanii au inventat formula de Drepturle Individului.
    Drepturile Omului este o notiune echivoca. Cand vorbim de Individ deja focalizam notiunea asupra unui obiectiv clar. Este de fapt binomul democratie-libertate. Sau altfel spus pana unde trebuie limitata libertatea individului pentru a proteja libertatea colectivitatii. Pentru ca de multe ori in numele colectivitatii si a intereselor ei se incalca drepturile individului mai mult decat este cazul.
    Ca sa fiu sincer eu nu as interzice comunismul sau fascismul ca denumiri de partid. As interzice in schimb doctrinele respective pe motivul ca ele au generat regimuri criminale. Ce folos sa interzic secera si ciocanul daca ea o sa fie inlocuita cu 2 ciocane sau cu o stea in 5 colturi? sau ce folos sa interzic denumirea de partid comunist daca acesta o sa isi schimbe doar numele (in Partid Muncitoresc de exemplu).

    RăspundețiȘtergere
  2. Daniel, nici eu nu pot intelege de ce basarabenii sunt atat de atasati de ramasitele comunsmului. Explicatii (posibile explicatii) ar fi: educatia primita in familie (multi au trait bine in timpul regimului comunist pentru ca au dansat precum le-a cantat puterea politica si au avut de castigat din asta); etnicii rusi se simt amenintati, crezand ca schimbarea regimului politic le-ar leza drepturile si acestea s-ar diminua. Ceea ce ar fi prostesc pentru ca acestia au fost intotdeauna privilegiati in timpul URSS si chiar dupa anul 1990. Nu cred totusi ca daca ne-am afirma idetitatea si apartenenta la romanism s-ar stirbi din identitatea lor etnica. Vor ramane rusi oricum ar fi, iar drepturile le vor fi respectate: dreptul de a studia in limba materna, sau altele. Pur si simplu trebuie sa constientizeze ca majoritarii romani au drepturi mai mari, mai multe la afirmarea identitara, sociala, lingvistica etc. Dialogul dintre etnii lipseste cu desavarsire in Basarabia. Sa nu uitam cat de rusificate sunt celelalte minoritati (bulgari, gagauzi) care si-au abandonat limba materna, adoptand limba rusa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Lulu,
    culmea este ca exact aceste minoritati care sunt sufocate de limba rusa, se opun cel mai mult romanismului si Romaniei, neconstientizand ca daca daca ar fi trait in Romania asupra lor nu ar fi existat nici presiuni si nici politici de deznationalizare. Poate sunt eu subiectiv, in calitate de roman in Romania, atunci cand afirm ca minoritatile din Romania, comparativ cu minoritatile din RM, au toate conditiile de a-si afirma si a-si pastra identitatea nationala.

    RăspundețiȘtergere
  4. Exact! România e una din acele state în care minoritățile etnice au drepturi, nu sunt asimilate (poate doar în cazuri particulare și absolut din propria voință a individului). În Basarabia a fost și încă mai este prezent fenomenul spălării creierului. Până când?

    RăspundețiȘtergere
  5. AURELIAN: Daca mi-ar sta in putere,as coloniza Moldova cu ...brazilieni. Acesti oameni poseda deja un puternic accent moldovenesc, mai ramane doar sa isi insuseasca vocabularul limbii romane; in plus,spre deosebire de moldovenii neaosi si fatalisti, brazilienii sunt foarte optimisti si iubesc viata din plin :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Iata ce NU A VRUT NICIODATA RUSIA sa invatati la scoala!
    Ce au insemnat OCUPATIA RUSA si COMUNISMUL in Basarabia:

    PATIMILE BASARABENILOR

    A. PIERDERI UMANE ALE BASARABIEI SUB OCUPATIA SOVIETICA
    I. PRIMA OCUPATIE SOVIETICA 28 Iunie 1940 – 22 Iunie 1941
    In mai putin de un an, peste 300.000 de persoane au fost arestate, deportate, ucise, aceasta reprezentand 12.23% din populatia Basarabiei interbelice.
    1. Arestari: – 48.000 persoane:
    • Oameni politici care militasera pentru Unire, invinuiti de tradare, dintre care:
    • 5 fosti deputati din Sfatul Tarii (Ion Codreanu, Leanca, Secara, Catelli)
    • 1 fost senator
    • Functionari civili si militari – transferati la Tiraspol pentru siguranta
    • 40 elevi ai Institutului Pedagogic Orhei –
    2. Deportari – aproape 300.000 (in Nordul inghetat)
    • 135.000 persoane pana in Septembrie 1940
    • 19.200 persoane intre Octombrie-Noiembrie 1940
    • 27.000 persoane in Decembrie 1940
    • 100.000 persoane incepand cu 13-14 Iunie 1941
    3. Ucisi – 30.000 prin impuscare sau tortura
    • Orchestra Simfonica a Basarabiei este ridicata pe 3 Iulie 1940 din gara Chisinau la intoarcerea din turneu, dusa langa Orhei si impuscata in Valea Morii.
    • 1.000 persoane (copii, femei, adulti) – langa Odesa impuscate prin peretii de lemn ai unui tren de marfa cu 22 vagoane care-I transporta in Siberia.
    • 450 persoane – gasite (multe mutilate) in gropile de la Consulatul Italian, Palatul Metropolitan, Facultatea de Teologie din Chisinau. Printre ei studenti, elevi, preoti, ceferisti.
    • 87 persoane –Sediul NKVD, Chisinau (15 cu mainile legate in groapa comuna)
    • 19 persoane – gasite la Sediul NKVD-Cetatea Alba
    • 6 persoane – Sediul NKVD, Ismail (5 barbati si o femeie cu mainile legate)
    4. TOTAL pierderi umane in prima ocupatie sovietica
    • Deportari: 300.000
    • Ucisi: 30.000
    • TOTAL: 330.000
    II. A DOUA OCUPATIE SOVIETICA – 23 August 1944
    1. Deportari
    • 250.000 persoane intre 1944-1948
    • 11.324 familii 6 Iulie 1949
    • 300.000 persoane intre 1954 – 1964 (in Rusia si Kazahstan)
    2. Morti prin infometare provocata de Stalin
    • 300.000 persoane
    3. TOTAL pierderi umane in a doua ocupatie sovietica
    • Deportati: 875.000
    • Morti: 300.000
    • TOTAL: 1.175.000
    III. TOTAL PIERDERI UMANE IN CELE DOUA OCUPATII SOVIETICE
    • 330.00 – Prima ocupatie sovietica
    • 1.175.000 – A doua ocupatie sovietica
    • 1.505.000 – TOTAL PIERDERI ROMANESTI
    B. PIERDERILE TERITORIALE ALE PROVINCIEI BASARABIA
    Judetele Hotin (Nord), Ismail si Cetatea Alba (Sud) sunt incorporate Ucrainei la 2 August 1940.
    C. PIERDERILE ARMATEI REGALE ROMANE IN BASARABIA DUPA CAPITULARE
    1. Deportari
    • 180.000 soldati si ofiteri (doar cateva mii s-au intors)
    2. Executati prin impuscare in lagar (Katin romanesc)
    • 50.000 soldati si ofiteri (schelete descoperite in mlastinile de la Balti).

    PUTEM UITA CRIMELE RUSIEI?
    NICIODATA!

    RăspundețiȘtergere
  7. Alexandru Moraru20 iunie 2010 la 15:27

    Comisia Cojocaru trebuia sa propuna scoaterea comunismului si a PCRM in afara legii, dar nu simbolurile.Daca se facea acest lucru respectivele simboluri de la sine deveneau niste gunoaie(de altfel cum si sunt !)

    RăspundețiȘtergere
  8. Desigur, una o implica pa cealalta. Dar moldovenii se pare ca sunt mult prea atasati de trecutul lor... odios!

    RăspundețiȘtergere