
Moldoveanca este menajată până în momentul în care copiii lui Lucien află că acesta s-a căsătorit cu străina și că îi dezmoștenește pnetru a-i lăsa acesteia întreaga lui avere. Babette și Arnaud se simt trădați de propriul tată, neglijați, jigniți că acesta îi îndepărtează de el pentru o femeie vulgară, profitoare și care la prima ocazie i-a administrat bătrânului „din greșeală” o supradoză de medicamente pentru cardiaci. Într-un final se hotărăsc să meargă la prefectură și s-o denunțe pe Tatiana, iar aceasta este repatriată în Moldova.
Știam că filmul ieșise de mult timp în cinematografe, dar am ezitat să-l văd. Într-o zi primesc un mesaj de la o prietenă din Franța care mă întreabă dacă l-am văzut, căci ea îl vizionase cu o seară înainte și i s-a părut scandalos. Deși încerca să-mi demonstreze că părerea ei despre mine și despre moldovence nu se schimbase și rămăsese pozitivă, am simțit o urmă de îndoială în cuvintele ei. De două ori în viață mi-a fost rușine de originile mele. Prima dată acum 5 ani, în Franța, când un tânăr de la universitatea din Lyon și-a șters mâna cu scârbă când a auzit că sunt româncă din Basarabia strigând aproape sufocant „Sunteți țiganii aceia nenorociți care cerșesc pe la colțul străzilor și fură prin metrou din buzunare!” și a doua oară când am văzut acest film. Mă întreb dacă a fost corect din partea regizorului să împroaște cu noroi într-un popor, adunând la eroina Tatiana o multitudine de defecte. Mă întreb dacă noi, oamenii, mereu vedem la ceilalți doar defectele și de prea puține ori calitățile? Mă întreb câți francezi știu că lingvistul Eugen Coșeriu pe care îl respectă enorm este și el din Basarabia. Sau pur și simplu viața cotidiană, evenimentele zilnice, experiențele negative în care o moldoveancă în căutarea unui bătrân muribund are rolul principal sunt mai vii și mai marcante?
si care e concluzia ???
RăspundețiȘtergereHai sa facem si noi un film despre francezi si sa-l trimitem la Cannes :))
RăspundețiȘtergereAdevărul e fix la mijloc.
RăspundețiȘtergere@Anonim, concluzia e că purtările, comportamentul unor moldovence crează stereopituri dăunătoare și defăimătoare unui popor întreg.
RăspundețiȘtergere@Soacră, crezi că va avea același impact? S-ar putea să ne sară în cap o Europă întreagă, nouă nu prea are cine ne lua apărarea.
@Lucian, pădure fără uscături nu există.
Oamenii sunt superficiali. De oriunde ar fi ei. Poate din graba, poate din lejeritate, poate din mediocritate prefera sa preia spereotipuri decat sa se angajeze singuri la o analiza asupra individului.
RăspundețiȘtergereFrancezii pe care am avut ocazia sa-i intalnesc erau cu desavarsire antiamericani. Pentru ei, americanii, erau cei mai prosti oameni din lume. Uitasera probabil ca daca nu ii eliberau americanii de nemti in 1944 posibil astazi ar fi fost vorbitori de limba gemana. Si ca daca nu exista planul de dezvoltare Marshal, finantat de catre prostii de americani imediat dupa razboi, situatia lor economica (ca si a restului statelor vest europene) ar fi fost astazi simetrica cu cea a Bulgariei sau Romaniei.
In seara asta vreau sa fiu superficial, lejer si mediocru. Am nevoie de asta. Nu de alta dar am senzatia - si simt acut nevoia sa spun - ca francezii sunt cei mai ignoranti oameni pe care i-am cunoscut.
Daniel, stereopiturile sunt la îndemână. E ușor să le preiei și să le susții, mai ales atunci când trebuie să depui un minim efort să cunoști omul. Sau să vrei măcar să-l cunoști. Eu am fost de mai multe ori în Franța, am prieteni acolo și, sincer, mulți dintre ei îmi sunt dragi, îi știu oameni sufletiști, îndrăgostiți de bucatele noastre tradiționale, de ouăle încondeiate, de prosoapele brodate... Filmul acest a fost pentru mine ca o palmă zdravănă direct peste față...
RăspundețiȘtergere