„Pe valea de la Țiganca
Curge sângele ca apa...”
Mi-e dor de dealurile verzi ale Basarabiei, de limpezimea apelor Prutului și de numeroasele mintiri ce le-am purtat în suflet peste tot în lume. Azi am revăzut pentru câteva clipe colinele acoperite cu zăpadă și frig ale satului meu natal. Mi se strângea inima în piept de durere și de fericire. Cu ochii închiși, cu inima palpitând de emoții, am retrăit amintirile cele mai iubite, speranțele cele tainice au revenit, iar dorul de locurile acelea m-au făcut să-mi doresc nimic altceva decât să fiu ACASĂ în aceste momente. N-am mai fost în curtea în care mi-am petrecut copilărie, unde am făcut primii pași nesiguri, din luna iulie 2009. Dar mi-am promis că voi merge imadiat ce-mi voi da toate examenele.
M-am născut la Țiganca, sat ce-și oglindește casele în apele Prutului, iar în timpul verii e îngropat în verdele livezilor, a lanurilor și grădinilor înflorite. Oameni gospodari sunt în acest sat. O localitate mică, aproape neînsemnată, dar cu o importanță colosală în inimile tuturor sătenilor și a românilor de pretutindeni. La marginea satului, pe dealurile acelea spălate de ploile verii și vitregite de soartă, odihnesc ostașii români. Crucile albe se îndreaptă spre ceruri parcă implorând odihnă, liniște, pace...
Satul acesta neînsemnat a intrat în istorie în vara nefericitului an 1941, o dată cu ordinul generalului Antonescu : „Români, vă ordon treceți Prutul! Zdrobiţi vrăjmaşii din răsărit şi miazănoapte. Desrobiţi din jugul roşu al bolşevismului pe fraţii noştri cotropiţi. Reîmpliniţi în trupul ţării glia străbună a Basarabilor şi codrii voievodali ai Bucovinei, ogoarele şi plaiurile voastre. […] Să luptaţi pentru desrobirea fraţilor noştri, a Basarabiei şi Bucovinei, pentru cinstirea bisericilor, a vieţii şi a căminurilor batjocorite de păgânii cotropitori. Să luptaţi pentru a ne răzbuna umilirea şi nedreptatea. V-o cere Neamul, Regele şi Generalul Vostru. Ostaşi, izbânda va fi a noastră. La luptă. Cu Dumnezeu înainte!”

Mă bucur să văd că românii de oriunde ar fi, nu-și uită eroii. Oameni ce au murit în spasme, cu gândul la copii orfani ce i-au lăsat acasă, la mamele și soțiile lor...Înclin să cred că nu suntem un popor nedemn de trecutul său istoric, care încă mai știe că în vene îi curge sânge de roman și de aprig dac. Vreau să cred că un strop de mândrie ne-a mai rămas în suflet și că nu vom mai permite nimănui să ne mintă și să ne păcălească că nu suntem români și că nu vorbim limba lui Ștefan cel Mare. Sângele apă nu se face! să avem oare nevoie din nou de-un Antonescu care să ne spună ce să facem?!