27 Martie – Unirea Basarabiei cu România



„ Poporul român n-a venit din afară, aici s-a născut. Aici s-au fiert diferitele elemente din care s-a creat poporul român. Noi nu avem unde pleca și nimeni nu are dreptul să ne gonească din țara noastră. Un veac întreg, supuși și tăcuți, am purtat jugul, de un veac întreg limba noastră este oprită, un veac întreg cartea în limba natală a fost persecutată ca o otravă revoluționară...” – aceste cuvinte au fost rostite de eminentul om politic Constantin Stere la deschiderea ședinței Sfatului Țării din 27 martie 1918. Cât adevăr, dar și minciună, câtă durere, dar și ușurare regăsim în aceste simple, dar mărețe cuvinte. Actul istoric al Unirii a fost o minune, a fost rodul dragostei nemărginite a unui întreg popor asuprit, o minune înfăptuită de adevărații români, ridicându-se sub tricolorul românesc împotriva nedreptăților istoriei.

Nu putem vorbi astăzi de această palmă de pământ, făcând abstracție de trecutul istoric al acestui spațiu. Astăzi i se spune Republica Moldova. De-a lungul veacurilor i s-a mai spus Basarabia sau Republica Sovietică Socialistă Moldovenească. Dar noi, românii de oriunde, știm că odinioară era o jumătate din principatul Moldovei lui Ștefan cel Mare. Turcii mai numeau acest pământ „poarta creștinătății”, dar pentru noi rămâne bucata de pământ ruptă din trupul României, vândută, părăsită, batjocorită, umilită și izolată de tot ceea ce însemna limbă, popor sau identitate românească.

Marele domnitor Dimitrie Cantemir, dintr-o bună intenție, dorind să scape principatul Moldovei de turci, face alianță cu rușii în 1711. Nefastă alianță! Cele două imperii, Otoman și Țarist, se luptă crâncen pentru supremație și putere în Europa. După mai multe războaie, moneda de schimb rămâne tot pământul românesc. Basarabia devine pradă de război și este atașată imperiului Țarist. Aici și astfel începe dezastrul, decăderea unui popor. În 1812 acest teritoriu este botezat „Basarabia”. În timpul dominației țariste între Prut și Nistru începe o puternică politică de deznaționalizare, limba rusă preia încet, încet majoritatea funcțiilor sociale ale limbii într-un stat, învățământul începe să fie cu predare în limba cuceritorilor. Dacă astăzi mai există suflet românesc în Basarabia este pentru că limba română, sub o formă populară, s-a păstrat în mediul rural ca cel mai sfânt și mai scump lucru al oamenilor. Datorită țăranilor care nu și-au vândut identitatea, astăzi încă se mai aud doine românești în Basarabia.

Nicolae Iorga spunea: „ Ignoranța a salvat Basarabia de la rusificare”. Așa să fie oare? În 1918, în mod cu totul miraculos, moșia lui Ștefan cel Mare se reîntregește, Bucovina și Basarabia revin în trupul patriei românești. A urmat o perioadă înfloritoare pentru asupritul popor de dincolo de Prut. Școlile și-au recăpătat limba maternă, administrația a revenit la modelul național. Păcat însă că dușmanul nu doarme niciodată. România a rămas neatinsă destul de puțin timp, iar cel de-al doilea Război Mondial îi rupe din nou din trup Basarabia istorică. Comunismul care s-a instaurat în Moldova ciopârțită, rămasă orfană dincolo de apele Prutului, a fost unul dur pe care oricât au încercat unii a-l reforma, a-l adapta sau a-l machia, a rămas o „religie” a urii, a nedreptății și a inumanității.

Mulți dintre noi poate că ne mai întrebăm și astăzi dacă mai este posibilă o Unire a celor două „Românii”, dacă mai pot fi reparate greșelile istoriei, dacă vom uita vreodată chipul călăilor noștri... Cert este că toți românii adevărați așteaptă venirea unei noi primăveri și a unei noi îmbrățișări între cele două maluri de Prut.

4 comentarii:

  1. "Cert este că toți românii adevărați așteaptă venirea unei noi primăveri și a unei noi îmbrățișări între cele două maluri de Prut."

    Asa sa ne ajute D-zeu, Lilia ! >:D<

    RăspundețiȘtergere
  2. da, asa este, dragă Lilia... suntem şi noi români, vorbim aceeaşi limbă şi avem acelaşi dor românesc.... trăiască, Trăiască Ardealul , Moldova şi Ţara Românească

    RăspundețiȘtergere
  3. Eminescu spunea intr-unul din articolele sale "Uzurpat-am noi Basarabia? Sunt granitele atat de nesigure incat sa aiba nevoie de asa o rasaluitoare schimbare sau rectificare? Tosmai contrariul e adevarat. N-am uzurpat Basarabia si granitele ei sunt foarte sigure!"
    Eu adaug - Nu, Basarabia nu-i pierduta pentru ca e mai usor sa rupi, sa smulgi din pamant o floare, decat sa dezradacinezi un popor. Romanii n-au disparut dincolo de Prut!

    RăspundețiȘtergere
  4. Toată lauda pentru cele scrise.

    Aici, în Cetatea Clujului de 7 ani e organizat Festivalul Basarabia. Și Stela Popa în blogul său scria în ultimul articol că-n Ardeal i-a plăcut organziarea acestui event. Cu permisiunea ta Lulu, am să postez desfășurătorul de aici, in Cetatea Clujului: Festivalul Basrababia, Cluj-Napoca ediția VII 2010. Felicitări organizatrilor și participanțlor!

    Programul event-urilor de aici a fost următorul:
    AFIȘ FESTIVAL BASRABIA CLUJ_NAPOCA EDIȚIA VII: http://i39.tinypic.com/wcl4if.jpg

    PROGRAM

    Joi, 25 martie
    Sala de Sticlă a Primăriei Cluj
    11:00 Deschiderea Oficială a Festivalului
    11:30 Dezbatere publică: „Scoaterea sârmei ghimpate de pe Prut”
    Casa de Cultură a Studenților
    16:00 Joc intelectual: „Ce? Unde? Când?”, Etapa I
    21:00 Teatru: „Footage”, de Nicoleta Esinencu

    Vineri, 26 martie

    FSPAC, UBB
    12:00 Lansare de carte: „100 de Zile”, de Stela Popa
    14:00 Dezbatere publică: „Mass-media – a patra putere, al șaselea simț”
    Casa de Cultură a Studenților
    16:00 Joc intelectual: „Ce? Unde? Când?”, Etapa II
    18:00 Proiecție de filme, OWH Studio

    Sâmbătă, 27 martie

    Liceul „Onisifor Ghibu”
    11:00 Depunere de flori la bustul lui Onisifor Ghibu. Flashmob.
    Sala de Sticlă a Primăriei
    Întâlnire a Primarului Sorin Apostu cu Ion Cebanu, Ministrul Tineretului din Moldova
    Stadion Sintetic UBB
    12:00 Campionat de fotbal

    Casa de Cultură a Studenților
    13:00 Concert folcloric: „De Neam și Dor”

    Duminică, 28 martie

    Întrevedere a Primarilor Clujului și Chișinăului, Sorin Apostu și Dorin Chirtoacă
    Casa de Cultură a Studenților
    15:00 Proiecție de film: „Where Europe Ends”
    Club „Ring”
    21:00 Concert Todo, Alternosfera

    AFIȘ STELA POPA: http://i42.tinypic.com/mt5lyu.jpg
    Jurnalista moldoveană Stela Popa, a lasnat la Cluj, la facultatea de Stiințe Politice Administrative și ale Comunicării, la ora 10,00, volumul său de debut: ”100 de zile”.

    AFIȘ MAS MEDIA: http://i41.tinypic.com/oshfkp.jpg
    Invitaţi:
    R. Moldova
    Ion Ceban (Ministrul Tineretului şi Sportului din R. Moldova)

    Ziarul Capitala
    Antonina Sârbu
    Tamara Ciobanu

    Ziarul de Gardă
    Victor Moşneag
    Viorica Rusu

    Revista Akademos
    Viorica Cucereanu Bogatu

    OWH Studio
    Virgil Mărgineanu
    Natalia Jucu
    Sergiu Dosca
    Marin Iliuţ

    Doru Dendiu (corespondent TVR1 la Chişinău)
    Stela Popa

    TV Moldova 1

    România
    Presa Clujeană

    MEDIAFAX
    Vasile Măgrădean

    AGERPRES
    Marius Avram
    Făclia
    Cosmin Puriş

    UBB RADIO
    Andrada Lăutaru

    PATRIR
    Corina Simon
    Gazeta de Cluj
    Tiberiu Hrihorciuc

    AFIȘ ALTERNOSFERA: http://i44.tinypic.com/xd653.jpg
    În data de 28 martie 2010 trupa Alternosfera din Chişinău a susţinut un concert live în Club Ring.
    Concertul a reprezintat seara de închidere a Festivalului Basarabia organizat de Grupul de Iniţiativă
    Basarabeană Cluj. În deschidere a cântat trupa Todo.

    Mă repet: toată lauda! Hai UNIRE!

    RăspundețiȘtergere