Mai sărbătorim ziua de 27 martie?

De câteva zile citesc pe mai multe bloguri, site-uri și reviste reacții, păreri, impresii, emoții despre ceea ce înseamnă sau cum a fost sărbătorită anul acesta ziua de 27 martie. Textele sunt diverse, dar toate au același numitor comun. Toate cuvintele gravitează (ca în jurul unui nucleu) în preajma cuvintelor unire, Basarabia, România, limbă română etc. Părerile, trăirile sunt împărțite: unii au sărbătorit cu inima tresărind de emoții, alții au fost pasivi. Fiecare și-a ales modalitatea de a marca această zi. Participând sau fiind absent.

M-au derutat unele păreri vis-a-vis de această sărbătoare. Mă uitam la fimulețele postate pe internet cu imagini de la aceste evenimente. La Chișinău au fost multe persoane din România care au participat cu sufletul la marea horă a unirii dintre cele două țări. Desigur, printre cei adunați pe străzile capitalei erau și oameni care strigau că ei sunt moldoveni, că noi nu avem nimic cu românii, că nu-i nici o sărbătoare, că ei „sunt moldoveni adevărați” care țin la țara lor, adică Moldova. Această categorie de oameni pur și simplu mă derutează, dau dovadă că sunt închistați, nu știu și nici nu vor să știe un gram de istorie, dar mai ales pentru că sunt ignoranți și lipsiți de bun simț.

Alții sunt de părerea că a striga „Unire!” nu mai e la modă și nici nu mai este necesar. Depinde și cum strigi „Basarabia – pământ românesc!”. Trebuie să fim conștienți că acolo, pe străzile Chișinăului nu toți au strigat și au venit cu sufletul deschis și cu multe emoții. Doar că numărul lor e mic în comparație cu cei care sunt români și își asumă cu mândrie identitatea. Basarabia nu-i o redută pierdută. Nici într-un caz. N-a pierit în teroarea gulagurilor, nici sub rușii țarului care-au interzis orice manifestare cultă românească în Basarabia, n-a pierit nici sub comuniștii, mai odioși chiar decât fasciștii lui Hitler, nu va pieri nici acum când chingile prejudecăților se dezleagă, oprimarea dispare, iar libertatea și bunul simț prinde aripi.

Poate că e greșit să te rezumi la a striga „Unire” și în rest să nu faci nimic. Să rămâi doar cu atât. Are vreun rost atunci să strigi că suntem frați, dar să nu îl ajuți pe fratele tău cu o carte, să nu faci nimic pentru a îndepărta birocrația, pentru a-i facilita venirea în patria lui - România etc. Nu spun că nu se face nimic în acest sens, spun doar că se face puțin. Da, anual se oferă sute de burse pentru elevi și studenți, dar o dată ajunși aici aceștia se confruntă cu o mulțime de dificultăți. Nu e suficient să-i oferi unui student 65 de euro bursă lună în momentul în care nu i se oferă un loc în cămin, nu i se oferă reducere la transportul în comun, nu are dreptul să concureze alături de ceilalți studenți din universitate la diverse concursuri. Personal, în patru ani de facultate nu am primit niciodată cazare în cămin. Am vrut să particip la diverse manifestări, iar dosarul mi-era respins din cauza că „nu eram cetățean român”. Așa o fi oare? Eu m-am considerat româncă dintotdeauna, păcat că alții mă percep a fi altceva. Cred că e inutil să adaug la toate aceste lucruri faptul că mulți studenți basarabeni se comportă urât când ajung în România... Realitatea o cunoaște oricine și e păcat să terfelim un popor din cauza unora care sunt „moldoveni adevărați”.

Așa, în încheiere, vă spun și părerea mea. Naționalismul și sentimentele românești din și pentru Basarabia sunt minunate atât timp cât nu sunt de fațadă, atât timp cât cei care strigă „Unire!” o fac din tot sufletul și nu se limitează doar la atât. Mi-ar plăcea să văd parteneriate între școli, licee, universități de pe ambele maluri ale Prutului, să văd excursii organizate pe tot teritoriul dintre Nistru și până la Tisa, să fie promovată o campanie de sensibilizare și mai ales una care să-i (re)învețe pe basarabeni istoria și adevărata lor limbă. Așa cum este ea, Basarabia, rusificată, săracă, merită tot respectul românilor care au rămas dincoace de Prut. Acest pământ a fost mereu cea mai răsăriteană provincie românească, cuprinzând împreună cu Bucovina ca un scut, hotarul de est al României. Din această cauză a fost de-a lungul istoriei sacrificată din instinctul de supraviețuire al principatelor și, mai târziu, a statului român. Basarabia nu este doar un model de rezistență a poporului și a limbii române de aici în condițiile de teroare istorică, ci și un spațiu unde au luat naștere mari valori spirituale românești care reprezintă cu mândrie întregul popor român.

20 de comentarii:

  1. Lilia, cum s-au adunat studentii basarabeni la mitingurile electorale ale lui Basescu si l-au pupat in cur si pe el si pe fiica-sa, foarte bine puteau face un miting in fata guvernului sau in fata ministerului de externe si sa atraga atentia asupra birocratiei, a spagarilor si a modalitatilor greoaie care prelungesc al naibii de mult intrarea in normalitate. Sunt 4 organizatii studentesti ale basarabenilor mari si late la Bucuresti, apoi portocaliii au printre ei si basarabeni cu functii si ranguri in statul român, acestia de ce nu fac nimic in sesnul asta?

    Daca stai si astepti ca Sfantul Duh sa faca ceva pt tine, nu se va schimba nimic si cei de la conducere trag concluzia ca asa ne/va place.

    Eu te informez ca noi, adica Noii Golani si oamenii nostri din Basarabia grupati in Spirit românesc, facem si alte lucruri, dar alea sunt invizibile pentru presa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Personal n-am participat la acele mitinguri portocalii pentru ca mi-e scarba sa fac asa ceva. Nu-i acuz pe cei care au fost, dar de fatada eu nu fac miting pentru nimeni. Si nici pentru bani.
    Problema burselor e una veche inca nu eram venita eu in Romania si slava Domnului, sunt mai bine de 10 ani de cand am venit! Ai dreptate, nu se face nimic in acest sens.
    Stiu ca Noii Golani au initiat actiuni ce vizeaza Basarabia. Din pacate nu doar aceste evenimente trec neobservate de prese, ci si altele (lansarea de cartea a lui Ernu de exemplu). Insa, vai, cum mai vueste televiziunea cu "despartirea anului" dintre Botezat si blonda lui. Iata ce se vinde si ce se cauta! Mi-e scarba, sincer, de o societatea care-i interesata de cancan, scandaluri etc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Lulu, da ce ce spui ca Lansarea lui Ernu a trecut neobsevata? un proiect pe care il admir este cel al jurnalului - carte romaneasca, cartile pot fi cumparate si din moldova prin intermediul ziarului timpul, numai ca vin 4 pe luna. eu mi le iau de aici, iar mama din moldova, aceleasi carti, fiecare cu propria biblioteca :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai despre lansarea cartii lui Ernu nu am vorbit decat noi, studentii basarabeni care l-am invitat, la televiziune, radio local nimic! Nici macar un student sau profesor sucevean n-am vazut la lansare. Si a fost deosebit de interesant.
    Intr-adevar, de ceva timp se pot cumpara aceste carti impreuna cu ziarul Timpul, dar cred ca nicidecum acest lucru nu-i meritul Ministerului de Cultura, ci mai degraba a celor care se ocupa de ziar. Ma bucura oricum initiativa si sunt sigura ca sunt multi cumparatori.

    RăspundețiȘtergere
  5. lulu, ai putea simplifica procedura de a plasa mesaj? acel cod de verificare. de ce trec mesajele pe la moderare? mai simpu si mai direct
    cam asa au patit si studentii basarabeni la galati, la dezbaterea din 27 martie - presa nimic, au motivat prin faptul ca festivalul scrumbiei e mai imortat pentru urbea dansilor, doar cativa profesori au fost, unul din care, de istorie, s-a aratat foarte sceptic in privinta unirii, tinand cont ca din cei 7 studenti ai sai basarabeni nici unul nu era prezent la eveniment, de fapt nu-i vazuse de juma de an. despre ce unire sa fie vorba. pacat...

    RăspundețiȘtergere
  6. Din pacate platforma de blogspot nu-mi permite sa modific sau sa simplific procedura de moderare a comentariilor :( Im i pare foarte rau, nu pot scoate nici codul de verificare. La Suceava profesorii sunt ceva mai receptivi. Avem intotdeauna profesori care vin cu placere la manifestarile noastre mai ales daca facem parte din studentii lor buni. Dar imi pare rau ca vin la actiunile noastre foarte putini studenti suceveni, romani de aici.

    RăspundețiȘtergere
  7. Lulu, am obsevat ca iti place lectura, e o stare formidabila, pentru mine e cam singura autentica, te invit sa citesti -calatorind spre babadag- e o carte despre estul europei, inclusiv romania, moldova, descrieri din chisinau, cahul sau cimislia, un fel de jurnal al unui polonez,dar care depaseste prin imaginatie strictetea genului diarisitic. dupa schimbam pareri :) daca timpul iti permite Zimi si tu cateva titluri care te-au impresionat in mod deosebit, nu cred ca o sa regret :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Voi citi neaparat cartea! Multumesc mult pentru recomandare. Eu sunt indragostita de Milan Kundera care are si el o amprenta estica vizibila, dar deosebita de a celorlalti scriitori estici. Eu citesc aproape orice, de la povesti la eseuri, romane sau lingvistica. Dupa ce voi citi cartea iti impartasesc impresiile.

    RăspundețiȘtergere
  9. azi mi-am luat de la biblioteca ceva de kundera - valsul.. :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Valsul de adio! e ultima carte citita de mine. Iti va placea cu siguranta! Mai ales ca face referire la regimul comunist si la notiunea de libertate. Am scris despre aceasta carte http://liliacazacu.blogspot.com/2010/03/valsul-de-adio.html
    si despre http://liliacazacu.blogspot.com/2010/03/va-recomand-identitatea-de-milan.html
    Acum citesc "O intalnire" tot de Kundera.

    RăspundețiȘtergere
  11. De multe ori eu ca roman m-am simtit jignit de afirmatiile unor basarabeni care spuneau "noi suntem moldoveni nu romani, ce treaba avem noi cu Romania". Si am sa ma explic de ce.
    In primul rand pentru faptul ca la vest de Prut traiesc 6-7 milioane de moldoveni.
    Pentru ca la Vest de Prut au fost toate capitalele Moldovei istorice.
    Pentru ca la Vest de Prut moldovenii si-au pastrat si conservat intacta limba (cititi pe Alecsandri si veti gasi aceeasi limba vorbita si azi in Moldova dintre Carpati si Prut). Pentru ca acesti 6-7 milioane de moldoveni despre care am vorbit nu au pretins niciodata ca vorbeasc altceva decat limba romana si ca pentru ei moldovean reprezinta doar o identificare cu un loc in care traiesc sau de unde se tra.
    Pentru ca moldovenii din Romania niciodata nu au pretins a fi altceva decat romani (apropos, la nici un recensamant facut in Romania nu au existat persoane care sa se declare moldoveni. Curios, nu? Pentru ca in orice tara exista minoritati din natiunile vecine).
    Si pentru ca ... i-as intreba pe aceia care spun pe strazile Chisinaului, in limba romana, ca ei sunt moldoveni si nu au nici o legatura cu Romania si cu romanii, in ce alta tara a lumii graiul acela in care blameaza ei pe romani ar mai fi inteles. Ori in conditiile in care nu mai exista o alta tara decat Romania in care graiul tau sa fie inteles, trebuie sa fii destul de sarac in duh sa afirmi "ce legatura avem noi cu romanii". Pot intelege indoctinarea. dar nu pot intelege refuzul de a-ti pune intrebari si de a cauta raspuns la ele.
    Si Romania a trecut tot prin atatia ani de comunism ca si RM. Dar nu am intalnit in Romania atat de multe reflexe comuniste cate poti intalni in RM.

    RăspundețiȘtergere
  12. Daniel, din pacate ai dreptate in majoritatea celor afirmate de tine. Cu mici precizari : in Basarabia au mai ramas romani adevarati care lupta zi de zi pentru dreptul lor de a vorbi limba aceasta frumoasa, pentru identitatea si istoria romaneasca si pentru ei merita sa luptam in continuare! Pentru ei merita sa nu abandonam lupta. Eu sunt basarabeanca si sper, cred in caest popor oprimat si ratacit. Cred ca intr-o buna zi va reveni pe fagasul cel bun.
    Si Romania a trecut prin comunism, dar in Basarabia acesta a fost mult mai agresiv, mai violent. Sa-ti dau niste exemple. Din populatia romanesca de dincolo de Prut au fost exilati si deportati in primul rand intelectualii, medicii, profesorii, invatatorii, scriitori etc. oameni care ii invatau pe ceilalti cum sa-si vorbeasca limba, care e istoria noastra etc. Din moment ce acesti oameni lipseau din societate, s-a creat un vid de intelectuali care, rapid a fost umplut cu "intelectuali" adusi din intreaga Uniune Sovietica. Si ce valori promovau acesti? Ce-i invatau ei la scoala pe micuti? Ca limba romana e diferita de cea moldoveneasca, faptul ca suntem doua popoare diferite. Crede-ma, timp de jumatate de secol sa inveti aceste lucruri la scoala te face sa le si crezi. Timpul a fost prea mult ca sa ramana spirit romanesc intact. Eu am pastrat cartile din care invata mama mea la universitate si nu vrei sa stii ce propaganda invatau! Acestui popor i s-a repetat atatia ani ca sunt moldoveni incat au inceput sa creada. Faptul ca limba romana n-a disparut de tot in Basarabia se datoreaza omului simplu de la tara. Pentru asta ar trebui sa-i sarutam mana!
    Nu-i apar pe compatriotii mei, incerc doar sa-i inteleg. Nu toti au avut norocul meu - sa-i invete parintii ca nu sunt altceva decat romani.

    RăspundețiȘtergere
  13. Lulu, stiu ca asa a fost. Ai mare deptate.
    In Romania a existat un national-comunism. Si chiar excluzand "nationalul" din national-comunism, nici macar acel comunism nu era acelasi comunism din Uniunea Sovietica. Paradoxal, nici macar acelasi comunism din celelelte state comuniste est europene. Nu zic ca a fost mai bun. Dar a fost altfel de .... Si macar pentru acel nationalism cultivat de Gheorghiu Dej si de Ceausescu, multumesc acestor fosti lideri comunisti. Romania a fost unica tara comunista care nu sarbatorea 7 Noiembrie, care nu difuza filme sovietice la cinematograf sau la TV, exceptand marile productii artistice. Etc etc ... Chiar as zice ca Partidul Comunist din Romania a fost sovietofob si prin mijloace mai mult sau mai putin subtile a facut in scoli propaganda in acest sens.
    Unde mai pui ca romanii au acuzat mereu, pe buna dreptate, ca insusi comunismul a fost adus aici pe tancurile sovietice. Plus ca in timpul ocupatiei 1944-1945 s-au comportat ca niste salbatici in comparatie cu fostii nostri aliati, germanii, care erau niste "domni" educati si civilizati. Iar dupa razboi Romania a pierdut si teritorii in favoarea rusilor si au platit timp de un deceniu asa numite pagube de razboi Uniunii Sovietice. Fabrici intregi au fost demontate si mutate in Rusia. Zeci de mii de garnituri de tren au carat in Rusia minereuri, produse industriale si agricole pentru a plati datoria de razboi.
    Iti spun asta Lulu si pentru ca tu sa pricepi de ce romanii sunt rusofobi. Ei nu au devenit astfel dupa 1989 ci de cateva decenii au fost educati sa fie astfel.
    De multe ori mi-ar placea ca romanii de acolo sa fie precum maghiarii din Romania. Dar iarasi vorbim de istorii diferite si experiente diferite. Maghiarii de aici, ca orice alta minoritate, au avut dintotdeauna scoli in limba lor, presa in limba lor, radio si tv in limba lor ...

    RăspundețiȘtergere
  14. Daniel, cunosc toate aceste realitati expuse de tine mai sus si, da, sunte cat se poate de adevarate. Stiu ca rusofobia n-a aparut la romani dupa 1989, ci mult mai devreme. Comunismul intr-adevar a fost diferit in fiecare tara si nu intamplator.
    Tu personal mai speri ca romanismul n-a disparut de tot in Basarabia? Pentru ca pe mine ma doar cand aud asemenea cuvinte. Ar insemna sa-i ignoram pe marele Grigore Vieru, Eugen Coseriu, Mihai Cimpoi, Nicolae Dabija si multi alti oameni pentru care limba si identitatea romana sunt lucruri de mare pret. Si chiar nu numai pentru asemenea nume mari. Sunt oameni simpli, la tara care nu si-au uitat radacinile oricat de taiata au fost de catre sovietici.

    RăspundețiȘtergere
  15. "Alții sunt de părerea că a striga „Unire!” nu mai e la modă și nici nu mai este necesar."

    Stiu... aceia sunt de parere ca e nevoie de ceva mai pragmatic :P

    "Naționalismul și sentimentele românești din și pentru Basarabia sunt minunate atât timp cât nu sunt de fațadă"

    din pacate sunt mai mult de fatada, in special la basarabeni. Toate astea pentru o cetatenie.

    RăspundețiȘtergere
  16. Pentru mine cetatenia romana e un drept pe care mi l-ar recuperat. Daca as fi avut dreptul la oricare alta cetatenie aceeasi ar fi fost atitudinea. Doar pentru a calatori in Europa cu buletin romanesc nu inseamna a fi si roman.

    RăspundețiȘtergere
  17. Lili, stii tu foarte bine la ce ma refeream, dar mai ales la cine ma refeream.
    Sigur ca cetatenia este un drept, dar pe langa drepturi, un cetatean mai are si obligatii... dupa cum spuneai chiar tu candva

    RăspundețiȘtergere
  18. Nu cred ca exista vreo sansa de unire a Moldovei cu Romania. Am cam pierdut trenurile, holbandu-ne la ele pe-o terasa-n gara. Singura sansa este integrarea Moldovei in UE. Si-atunci ar avea o conducere proprie, dar macar n-ar mai fi granita la Prut. Pentru asta, e nevoie de creier acolo sus, la conducerea Moldovei, si pana acum n-am putut observa decat vid si antimaterie. Sau, ma rog, ar mai fi o sansa: niste interese americane-n zona care sa smulga Moldova de pe masa Moscovei. Dar nu stiu cat de binecuvantati sunt grobienii aia. Sunt cel mai agresiv popor din '45 incoace...

    RăspundețiȘtergere
  19. Eu iti urez "Paste Fericit"!
    P.S.: Sa stii ca citesc tot ceea ce scrii si te admir pentru curajul de care dai dovada in tot ceea ce faci, scrii, gandesti...

    RăspundețiȘtergere
  20. Oana draga, iti multumesc frumos pentru urari si eu la randu-mi iti urez sarbatori cu bine, desi stiu ca esti departe de familia ta si de cei dragi.

    RăspundețiȘtergere